Gemaakt door mij

DIY stempels maken

DIY stempels makenHeb je dat wel eens gedaan, zelf stempels maken? Een paar jaar geleden was het helemaal in maar het blijft leuk natuurlijk. Het is echt super makkelijk als je de juiste spullen hebt. Je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt natuurlijk. En pinterest is je beste vriend als het gaat om ideetjes. Gewoon een paar streepjes of een kruisje kunnen het al heel leuk doen als je ze een paar keer op een vel herhaalt. Of met textielverf op een hydrofiele luier of een effen kinderbroekje. En uiteraard als je net zo’n bulletjournal fan bent als ik komen ze ook hartstikke leuk van pas. Er is zo veel te bedenken.

Persoonlijk cadeautje

Toen Merijn en ik wilden gaan trouwen, heb ik een stempel gemaakt waarmee ik de enveloppen een extraatje, wat op de kaart zelf terug kwam, gaf. En nu maakte ik naam stempels voor de kinderen, handig voor in hun boekjes. Leuk om een persoonlijk cadeautje voor iemand te maken. Ik heb wel eens de naam van het geboortekaartje over geschreven. Of ik denk direct weer aan een juffencadeau. Ga ik onthouden voor volgend jaar.

DIY stempels makenIk gebruik de witte gummen van de Hema. Net groot genoeg en niet duur (50ct). Ik ben dus die gene die elke keer het hele schap leegshopt als ik ze toevallig zie liggen 😉 Maar elke gum kan. In principe kan je ook gewoon een aardappel gebruiken maar das dan zo jammer dat je die achteraf moet weggooien… Ik heb een heel fijn gutssetje alleen is dat niet meer te verkrijgen. Sowieso lastig, ik zie dat bij bol bijvoorbeeld vooral heel uitgebreide sets zijn waarvan je de meesten niet zal gaan gebruiken. Zonde van het geld. Er is een nieuwe set verkrijgbaar, –> gutsen <– Hier zitten er vijf in en die lijken me heel geschikt. Oh ja, en je hebt natuurlijk ook nog een inktblok nodig. Die zijn eigenlijk overal te koop. Ik kocht er bijvoorbeeld laatst eentje bij de action maar die drukken snel door bijvoorbeeld in mijn bulletjournal en dat vind ik heel vervelend. Deze stempelblokken zijn bijvoorbeeld heel fijn –> Stempelkussen van Staz on <– zijn geschikt voor alle ondergronden en drogen snel, bovendien zijn ze er in toffe kleurtjes.Zelf stempels maken, hoe dan?

DIY stempels maken stap 1

Zelf stempels maken, hoe dan?

Op een vel papier trek je eerst met potlood het formaat van de gum over zodat je weet hoe groot het oppervlak is wat je kan gebruiken. Dan maak ik de afbeelding. Als het niet al te moeilijk is, kun je die natuurlijk ook rechtstreeks op de gum maken. Let erop dat als je gaat stempelen de afbeelding in spiegelbeeld verschijnt. Zo jammer als je net onwijs je best hebt gedaan en je letters staan verkeerd om.

DIY stempels maken stap 2

Ben je tevreden over je afbeelding? Trek hem dan goed stevig over met een grijs potlood. Daarna leg je de getekende kant op je gum en wrijf je stevig over je vel papier. Ik doe het graag met de achterkant van mijn potlood. Als je je vel eraf haalt, is als het goed is de afbeelding op je gum gedrukt.

DIY stempels maken stap 3

Je moet even voor jezelf bedenken wat je uiteindelijk gekleurd en wat je wit wilt hebben. Alles wat je weg gutst wordt wit en alles wat je op de gum achter laat, wordt gekleurd. Dat is best een zen werkje om te doen.

DIY stempels maken stap 4

Als je klaar bent, maak dan een proefstempel. Dan kan je zien of je alles voldoende weg hebt gehaald of dat je hem nog even wil bijwerken.

Tadaa, super leuk toch? En nu bedenken waarvoor je hem gaat gebruiken. Ik heb al een hele waslijst aan ideeën in mijn hoofd. Allemaal projecten die nog op mijn lijstje staan om een keer uit te proberen.

Wil je mamamaai blijven volgen? Dat kan via de facebookpagina of op instagram voor een kijkje achter de schermen. Ik ben ook actief op pinterest. Leuk!

stempels maken, diy stempels

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Marjolein
  27 juli, 2016 at 09:27

  Dank je wel voor je tutorial. Ik heb het gutssetje en de gummen van de goedheiligman gekregen, maar heb er nog niet aan durven beginnen 🙁
  Ik ben bezig met een to do lijstje qua handwerkprojeten, heb nog zoveel ufo’s. Nu gaat het zelf stempels maken ook op het lijstje!

  Groetjes Marjolein

  • Reply
   MamaMaai
   27 juli, 2016 at 12:29

   Ah gewoon doen joh, kan het jou schelen. Zoveel kan je niet verpesten, een gummetje is niet zo duur. En, als je eerst makkelijk begint kan er eigenlijk niks mis gaan. Succes, ben benieuwd of wanneer je de stap waagt en wat het resultaat is 🙂

 • Reply
  Joyce (louane7)
  27 juli, 2016 at 13:24

  Hoi Maai!
  Leuke blog weer! 🙂
  Ben dit jaar ook begonnen met stempels maken,..tis idd heerlijk zen,…maar vind de priegelstukjes soms echt nog wel lastig,..(chips! weer een oogje weg-gegutst, oeps!).
  Aanrader zijn ook e gummen van de Action. Die zijn groter dan die van de Hema, gutsen heel fijn (brokkelen niet) en zijn ook goedkoper. Action in de buurt?
  Fijne Dag!!
  Joyce

  • Reply
   MamaMaai
   27 juli, 2016 at 18:34

   Lief! En goede tip. Zeker eentje in de buurt, ik ga eens kijken, bedankt voor de tip!

 • Reply
  Kleine Prinses
  27 juli, 2016 at 21:41

  wauw, super! Ik zou er niet het geduld voor hebben denk ik!

 • Reply
  Armande
  31 augustus, 2016 at 13:29

  Aha, met een gommetje! En je hebt een gutsje nodig dus, maar dat is te overzien. Heel leuk.
  Met aardappelstempels werkt ook wel maar nooit zo precies, omdat de aardappel toch een beetje nattig blijft. Ik heb daar wel eens kerstkaarten mee gemaakt.

  • Reply
   MamaMaai
   1 september, 2016 at 10:20

   Ik heb dat dus nog nooit met een aardappel geprobeerd, toch eens doen 🙂

  Leave a Reply