Mama Maai

Doet Marie Kondo het hier nog?

marie Kondo, opgeruimd, opruimen, minimaliseren

Grappig dat toen ik het boek Marie Kondo – opgeruimd. las, ik echt dat ik als spuit elf net na de hype begon aan het hele opruim avontuur. Marie Kondo bestond ten slotte al een tijdje en er werd al heel wat over gezegd en geschreven. Maar nu barst eigenlijk pas echt de hype los, is er een Netflix serie gestart die echt wel het kijken waard is en puilen mijn sociale tijdlijnen uit met mensen die ook aan het Mariekondoën zijn.

Drastisch opruimen met Marie Kondo

Inmiddels stak ik hier in mijn directe omgeving al wat mensen aan die enthousiast werden van mijn opruim enthousiasme. Tis ook enorm aanstekelijk. Dat opruimen was nog al een ding hier thuis. We deden het echt niet zo slecht, ik bedoel, bekijk die serie en je ziet dat het altijd erger kan. Er lopen nogal wat extreme verzamelaars hier op aard. Als die mensen het lukt, dan moet iedereen het kunnen toch.

En zeker mij. Ik hou wel van opruimen. We reden hier jaarlijks, halfjaarlijks en soms nog wel veel vaker op en neer naar de stort en kringloop. Verbazend hoeveel je elke keer weer kan afvoeren. Ergens komt die troep er met de snelheid van het licht ook weer in. We hebben en hadden al jaren hier in huis een permanente bak kringloop en een bak stort staan. Stort verschoof vaak al snel naar de schuur want dat gaat doorgaans om echt grote troep.

Minder spullen het huis in

Maar nu pakken we het eindelijk na al die jaren anders aan. Punt één is dat we ons veel beter bewust zijn van wat er überhaupt binnen gehaald wordt. Het is even een andere denkstap maken in je hoofd, ik ga geen spullen meet aannemen van andere mensen omdat ik die andere mensen een plezier wil doen en ik ze mogelijk ooit wel zou kunnen gebruiken. Als ik zelf niet van plan was het te gaan kopen en het eigenlijk ook niet nodig heb, dan is het een nee. Lastig maar heerlijk. Zo enorm fijn.

Het werkt eigenlijk precies zo als ik door het centrum waggel. Hebben de kinderen echt kleding nodig? Nee, dan ga ik überhaupt de H&M voorbij. Ook al denk ik in de bijvoorbeeld HEMA ineens dat ik alles nodig heb, ik probeer mezelf toch in te houden. Ik koop echt heel heel veel minder dan een paar maanden geleden en ben vaak als ik de winkel uit loop al weer vergeten wat ik zo hard moest hebben. Herkenbaar?

Marie Kondo, opgeruimd, Opruimen, minimaliseren

Nog niks gemist

Inmiddels zijn we al een stuk verder dan een paar maanden geleden. Toen bleef ik steken bij mijn kledingkast en mijn boeken. Nog geen seconde spijt gehad van wat er allemaal uit is verdwenen. Oké, misschien toch heel even dat ik net al mijn zwangerschapskleding had weggetikt maar wat bleek… alles wat ik wel had bewaard daar paste die paar kilo extra die ik de afgelopen jaren verzamelde toch niet in. Zo zie je maar.

Nu we ruimte moesten maken voor baby nummer vier besloten we eens grondig de zolder aan te pakken. Onze slaapkamer zelfs waarvan je eigenlijk, in mijn ogen, zou moeten vinden dat het de meest fijne ontspannende plek van het huis is, toch? Stond nog wat puin te verstoffen. Weg ermee. Heel bureau inclusief inhoud schoven we naar de stort. Plus nog een paar babyspullen die we jaren gebruikte voor als misschien en nu toch niet zo leuk meer blijken.

Papierwinkel opruimen

Toen was de papierwinkel aan de beurt. We hebben tenslotte ruimte nodig om de rompertjes en luiers van het nieuwe mensje in te kunnen opslaan. Jaren aan jaren papier lag hier nog. Lades vol schoolspullen, studiespullen, mappen vol verzekering, afschriften en weet ik wat we allemaal tegen kwamen. Het ging terug tot in mijn tienertijd. Waarin alles nog netje elke maand op een papiertje in de brievenbus lag. Toen heel fijn maar inmiddels is alles digitaal en bovendien heb ik het de afgelopen 15 jaar niet nodig gehad dus dat zal de komende 15 jaar ook niet zo zijn.

Ik heb er nog al tegen aan lopen hikken. Papier uitzoeken is nou niet het leukste klusje waar je je dag mee kon vullen maar het bleek eigenlijk enorm makkelijk. En gezellig ook wel. Ik overdrijf niet als we een dikke meter aan papier hebben weggemikt. Ik kan je niet omschrijven wat een heerlijkheid dat is. Niet direct de ruimte die het geeft, maar het feit dat het er gewoon niet meer is.

Jongenskasten opruimen ala Marie Kondo stijl

Om het nog even helemaal af te maken besloot ik die ergerlijke kast van de jongens te splitsen. Nu we toch niet wisten wat we met die twee ladekasten zouden moeten doen, die kunnen we dan wel gebruiken in de jongenskamer. Voor de duidelijkheid, de mannen deelden een gezamenlijke kast. Wat al betekende dat er überhaupt veel te weinig ruimte was maar papa had nog wel wat moeite met het overzicht. Want wat is nou van wie?

Zo kwam Siem bijna elke dag gekleed in Melle zijn kleding naar beneden en liep Melle regelmatig te zeuren dat hij geen kleding meer had. Ze hebben nu elk een eigen lade kast die ook nog mooi dienst doet als legospeeltafel. De laatjes zijn Marie Kondo stijl gevuld en weken later nog net zo netjes als toen ik er mee begon. Wat een verademing.

Marie Kondo, opruimen, opgeruimd, minimaliseren,

Nog steeds kan ik niet zeggen dat we er zijn he, het is dan enorm verbeterd maar er is nog steeds veel troep te vinden, laten we zeggen dat we blijven leren hier. Maar heb dan ook een berg gezinsleden rondstruinen die ik nog niet helemaal ala Marie Kondo heb meegekregen. Working on that.

Ik had net mijn moeder op bezoek, de directe aanleiding van dit stukje. Ze wilde graag even kijken hoe we het babykamerprobleem aan het oplossen zijn en verbaasde zich over hoe mijn huis er tegenwoordig uit ziet. Allemaal Marie Kondo mam. Echt een aanrader.

Ook enthousiast geworden, je vindt het boek hier –> Marie Kondo – opgeruimd.

Gerelateerd:
* Hoofd leeg, huis leeg – Marie Kondo 

Dit bericht bevat een affiliatie link, mocht je iets bestellen via deze link, krijg ik dara een kleine vergoeding voor. Jij betaald hier niks extra’s voor.

MamaMaai volgen? Facebook, instagram, pinterest

Marie kond, konmarie methode, opgeruimd, opruimen, minimaliseren

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...