Mama Maai

Tips: beter slapen mama

Slapen, het is zo belangrijk. En ik kan toch wel zeggen dat ik het kan weten. Als je altijd goed slaapt, heb je geen flauw idee wat het is en wat het met je doet om niet te slapen. Niet een nachtje niet, ook niet een weekje niet, dat gebeurd iedereen wel eens. ‘Ah ja, ik trek ook wel eens een nachtje door’, hoorde ik nog wel eens. Lekker avondje stappen. Ik irriteerde me al aan die opmerking toen ik nog maandelijks een reeks nachten moest draaien voor mijn werk. Vrijwillig de hele avond lekker dansen, kletsen en drinken is echt wat anders dan 4 nachten achter elkaar je hoofd erbij houden en mensen (in mijn geval hele zieke kindjes) verzorgen.  Oke, ik snap wel dat de volgende ochtend net zo, of misschien wel zwaarder is. Killing vond ik die diensten. Mijn lijf kon er nooit echt goed tegen. Dat omdraaien van het dag en nacht ritme koste me twee dagen, dan ging het twee dagen lekker en moest ik weer terug draaien wat me altijd minstens zoveel moeite koste. Een lachertje bij wat later mijn dagelijkse ritme werd.

slapen

De kleine kindjes dienden zich aan en van af toen waren mijn dagelijkse gebroken nachten een feit. Ik ging steeds beroerder slapen tot ik lange tijd maar 2 tot 4 !!! uur per nacht haalde. Ik draaide nacht en dag diensten. Dat kan niet. Nou dat kan dus wel. Dan kan zelfs heel lang. Het werd van kwaad tot erger. Maanden gingen er voorbij. Ik kreeg klachten, lichamelijk en psychisch. Niet zo gek misschien maar ik kon niet anders dan door.

En ondertussen speurde ik naar oplossingen. Alleen hoe meer ik probeerde te slapen, hoe langer ik wakker lag. De druk om te slapen was zo hoog geworden dat het me niet meer lukte. Ik was alleen nog maar bezig met hoe ik kon slapen. En ineens was daar een ommezwaai. Langzaam aan kreeg ik wat meer uren. Met hier en daar een terugval krabbelde ik langzaam weer op. Nu gaat het gelukkig veel beter met me. Welke tips hebben mij geholpen?

Tips om beter te slapen:

♥ Laat het los.
Dat was de meest belangrijke maar ook de meest moeilijke. Laat het los dat je ‘moet’ slapen. Hoe meer druk je je zelf op legt hoe moeilijker het is. Zeg tegen jezelf dat het niet erg is om niet te slapen, dat je ook uitrust als je ontspannen ligt. Dat heeft tijd nodig. Onbewust bleef ik toch bezig met dat ik moest slapen om de volgende dag door te komen.

♥ Ga wat anders doen.
Als je niet kan slapen, blijf dan niet liggen malen. Doorbreek de gedachten. Stap even uit bed, drink wat en probeer het wat later nog een keer.

♥ Zorg voor een avond ritueel.
Dat werkt goed bij kinderen, maar net zo goed bij volwassenen. Ga zo veel mogelijk rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Daarmee stel je je eigen lichaamsklok in. Echter, ik had zo’n groot tekort aan slaap dat ik in het weekend mocht blijven liggen. Man was dan tuis en nam de kindjes voor zijn rekening. Ik viel vaak tegen de ochtend pas in slaap en kon dan voor mijn gevoel toch een paar uurtjes inhalen. Uiteindelijk werkt een ritme toch het beste voor je lijf. Ik nam bijvoorbeeld elke avond een kop warme melk met anijs. (Warme melk bevat Tryptofaan, een natuurlijk voorkomend aminozuur wat helpt bij de vorming van melatonine) Dim hoe later het wordt alvast de lichten en het geluid. Of neem van te voren een warme douche. Als je dagelijks hetzelfde doet geef je je lichaam een seintje dat het zich moet klaar maken om te gaan slapen. En in tegenstelling tot veel mensen denken, slaap je beter als je minder (ver)moe(id) bent. Hoe moeier je bent, hoe slechter en onrustiger je slaapt. Op tijd naar bed gaan dus.

♥ Lees voor het slapen een boek.
Voor mij werkte het uiteindelijk dat ik mijn hoofd en gedachten kon verliezen in een verhaal. Het lukte dan beter om te gaan slapen zonder te piekeren. Niet een te ingewikkeld of te spannend boek dan he?

♥ Luister rustgevende muziek of slaapfilmpjes.
Slaapfilmpjes? Ja die bestaan. Gentle of relaxing whispering. Zoals manlief altijd direct in slaap valt als hij de stem en kwasten van Bob Ross hoort heb je ook filmpjes die speciaal gemaakt zijn om rustig te worden. Welk filmpje dat voor jou is, even uitvinden. De rolspellen werken gek genoeg voor mij het beste. Overigens hebben deze filmpjes niks met erotiek te maken. In het begin misschien een beetje gek, maar echt, het is het waard om het te proberen. Hieronder een paar van TheOneLilium. Haar stem alleen al is rustgevend, vaak luister ik alleen in het begin van het filmpje naar wat ze zegt en dan hoor ik alleen nog maar haar stem.


of

♥ Ademhaling of ontspanningsoefeningen:
Er zijn verschillende ademhalings- en ontspanningsoefeningen te vinden op internet/ you tube die je kunnen helpen ontspannen. Bijvoorbeeld, 1 tel in, 1 tel uit. 2 tellen in, 2 tellen uit, herhalen tot 10 en weer overnieuw. Deze oefening schijnt bij veel mensen goed te doen. Bij mij helaas niet. Of  4 seconden in, even vast houden en 5 sec uit, herhalen. Eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer. Of de goude oude van tenen tot kop elk lichaamsdeel even aan te spannen en weer te ontspannen. Door bewust met je ademhaling of ontspanning bezig te zijn, kan je beter ontspannen en ben je met je gedachten ergens anders.

♥ Pak overdag rust:
Ga wat vaker een uurtje liggen. In bed. Een uurtje liggen zorgt er vaak alweer voor dat je de rest van de dag beter aan kan. En, hoe uitgeruster je bent, hoe beter je weer kan slapen.

♥ Medicatie:
Er zijn verschillende soorten medicatie en homeopathische middelen in de handel die kunnen helpen bij een betere nachtrust. Toch zou ik aanraden als je er met ontspanningsoefeningen niet uit komt pas met medicatie te starten onder begeleiding en er niet zelf mee te gaan experimenteren.

Geef jezelf wat tijd. Van niet slapen naar wel slapen gaat niet zomaar vanzelf. Mocht het echt niet lukken, trek dan aan de bel en laat het niet te ver komen. Slapen is zo ontzettend belangrijk. Daarnaast, je bent niet de enige. Er zijn ontzettend veel mensen met slaap problemen.

Ik hoop dat je er wat aan hebt, eerder schreef ik al tips: beter slapen kleintje. Onze kleine man slaapt inmiddels door, dat scheelt enorm.

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Jess
  6 april, 2014 at 07:32

  Poeh, herkenbaar. Al ben ik mijn hele leven al een rampzalige slaper geweest. Een boek lezen, helpt hier idd soms. En pillen om mijn malende hoofd stil te zetten. Alleen vind ik dat toch wel eng omdat ik dan niet wakker word van zoonlief. En papa ook niet want dat is een man 😉

  • Reply
   MamaMaai
   6 april, 2014 at 08:38

   Oh bah Jess, dat is ook niet fijn. Ik heb om die zelfde reden dus ook nooit pillen gebruikt, ik blijf het een beetje eng vinden.

  • Reply
   Maris
   9 april, 2014 at 10:50

   Herkenbaar meiden. Ik ben ook een waardeloze slaper. Altijd al geweest. Ik kan alleen maar KO gaan. Dus ik ga net zo lang door tot ik instort. Dat werkt 😛 En anders een slaapmutsje!

 • Reply
  Joyce
  6 april, 2014 at 09:08

  Ooh herkenbaar! Ik ben ook zo’n slechte slaper op het moment.

 • Reply
  Freaky
  6 april, 2014 at 09:25

  Herkenbaar!! vroeger sliep ik zo makkelijk, maar nu met mijn kleine meid die een vreselijke slaper is haal ik soms maar 4-5 uur en niet achtereen, maar in stukjes zeg maar. Opmerkingen van anderen als ze een keer slecht hebben geslapen of een week zijn zó irritant dan, het is gewoon zó niet te vergelijken! Het komt wel goed neem ik me voor, maar hoop snel want begin wel lichtelijk aan het eind van mijn latein te raken, zucht! *het is een fase, het is een fase* 🙂

 • Reply
  Gwen
  6 april, 2014 at 12:37

  Hier ook zo een. Malen, plassen, malen, snurkende man, malen, plassen en zo verder. Oh nee wacht: dochterlief wakker, malen, plassen etc 😉

  • Reply
   MamaMaai
   6 april, 2014 at 14:18

   Dat heb ik nog niet eens genoemd 😉

 • Reply
  Mama's Jungle
  6 april, 2014 at 14:21

  niet slapen is killing! i know.. thanks voor de tips 🙂

 • Reply
  Sas
  6 april, 2014 at 15:05

  Wat een fijn blogje heb je ervan gemaakt 🙂

 • Reply
  mamoesjka
  6 april, 2014 at 16:19

  Ontzettend herkenbaar! Ik kan opzich wel slapen maar ik ga veel te laat naar bed! En als ik dan eenmaal slaap moet ik 3x eruit…
  Midden in de nacht wakker worden en dan de zware beslissing moeten nemen of je wel of niet gaat plassen

 • Reply
  Iris
  6 april, 2014 at 17:29

  Oei, hier ook herkenbaar! Al gaat het sinds ik ben verhuisd eigenlijk steeds beter qua slapen, had ik niet verwacht dat dat zo veel verschil zou maken. Ik ben denk ik sinds m’n twaalfde een slechte slaper. Niet omdat ik niet kan slapen, meer omdat ik mij ’s avonds en ’s nachts veeeel beter voel dan overdag (minder prikkels, dus kan veel beter focussen, overdag voelt het altijd alsof er een mistwolkje in mijn hoofd zit). Dus dan vind ik het zonde om te gaan slapen en kan ik die knop ook niet omzetten om lekker in bed te gaan liggen. Maarja, dat wordt uiteindelijk alleen maar een grotere vicieuze cirkel natuurlijk. Hele goede tips trouwens! Een paar dingen die je noemt heb ik wel eens geprobeerd en dat werkte best goed (zoals ontspanningsoefeningen).

  • Reply
   MamaMaai
   6 april, 2014 at 18:02

   Mja, dat is voor mij dan weer herkenbaar, ik vind het ook zonde om de enige tijd die ik voor mezelf heb tussen de middag als de kindjes slapen ook in bed te gaan liggen. En nu is het te laat want de oudste heeft besloten het slaapje niet meer nodig te hebben. Liefs

 • Reply
  Saskia
  6 april, 2014 at 20:11

  Wat een goed artikel! Slapen is indd ontzettend belangrijk. Toen ik nog nachtdiensten draaide was het helemaal erg, na een nacht kon ik erg moeilijk in slaap komen met als gevolg weinig slaap en niet fit zijn. Nu heb ik geen nachtdiensten meer maar wel avonddiensten. Na een avonddienst moet ik dan ook echt eerst goed ontspannen voordat ik in slaap val. Ik las dat jij ook verpleegkundige bent, leuk, ik ook 🙂

 • Reply
  Nicky
  7 april, 2014 at 20:50

  Handig artikel. Ik ben de laatste tijden zo ontzettend moe dat ik gelijk in diepe slaap val. Als ik niet kan slapen dan helpt het vaak als ik er even uitga of wat leest.

 • Reply
  Roos
  8 april, 2014 at 08:57

  Van niet slapen word je uiteindelijk gek, daarvan ben ik overtuigd. Hier net weer een hele pittige periode achter de rug met baby N die achtereenvolgens waterpokken en buikgriep kreeg. Resultaat: weinig slapen. Gelukkig lijkt ze weer aan de betere hand en heb ik vannacht weer eens een nacht 7 uur gehaald en wat een verschil maakt dat!

  P.s. Ik zie nu pas je nieuwe layout, mooi!

 • Reply
  Petra
  8 april, 2014 at 20:38

  Wat moet dat enorm slopend zijn… Fijn dat je nu langzaamaan weer meer slaap krijgt. Goede tips geef je ook!

  P.s.: ik heb je genomineerd voor de Liebster Award. Zou het leuk vinden als je de vragen op je blog beantwoord. (Maar voel je niet verplicht hoor, niets moet ;-)) http://18elf.nl/weblog/liebster-award-via-jackie/

 • Leave a Reply