Geen categorie

Voor je huisdieren neemt

aandachtspunten voor aanschaf huisdieren

Twee van mijn bejaarde schatjes

Wij hadden een zogezegd bont huishouden vroeger. Een herders hond en later twee, 2 konijnen, 7 cavia’s tegelijk (oeps foutje van de dierenwinkel) en 5 loslopende kippen. Ergens hadden we ook nog een aquarium, ik heb ooit wandelende takken gehad en salamanders, ik weet niet meer precies welke beesten er allemaal tegelijk in huis waren. Mijn zusje had/heeft een paard. Ik weet het, het kan heus nog bonter. Je hoort wel eens verhalen…
Later als ik groot ben 😉 en ik op een boerderijtje woon met een stuk land wil ik ook een bont huishouden. Met geitjes en kippen. Voor nu hebben we twee maffe katten en drie ruziemakende cavia’s. Ook leuk.

Ik heb een hoop plezier aan die beesten gehad en ik geef het niet graag toe, ik ben met open ogen in de welbekende valkuilen getrapt, ik (we) hebben ook fouten gemaakt. En ik ga er wat delen want ik wens jullie toekomstige beestjes het aller aller beste.

Huisdieren aanschaffen is natuurlijk rete simpel. Maar dan. Er zijn toch wel wat dingen die je moet beseffen voordat je zo’n beestje/ beestjes in huis neemt. Ik weet zeker dat elke mafketel dit zou kunnen bedenken. Of uhm… nou blijkbaar niet.

waar op letten aanschaf huisdieren

Waar moet je even over nadenken voordat je een huisdier in huis haalt?

 • Dat schattig puppy blijft geen puppy, ja duhhh. Maar geloof me, dat je je veel te impulsief laat overhalen door die smekende ogen. ‘Neem mij, neem mij.’ Die kitten groeit uit tot een volwassen kat en kuikens worden gewoon kip. Die fluffy bolletjes klein konijn worden groot konijn net als cavia’s. Een inkoppertje maar elk baby beestje wordt groot. Kleine beestjes hebben net als baby’s een grote aaibaarheid factor en lijken te schreeuwen aai mij, knuffel mij en laat mij niet alleen. Maar eenmaal ze groter worden, de nieuwigheid eraf is, ze minder zacht worden, willen ze graag nog dezelfde aandacht en liefdevolle verzorging krijgen.
 • Ze hebben verzorging nodig. Echt? Ja echt. Natuurlijk vet tof als je kind een leguaan of vogelspin het huis in wurmt maar uhm… wat eten die beesten eigenlijk? Geldt trouwens net zo voor onze minder exotische vrienden. Kan jij de taal van een hond of kat? Beetje in verdiepen is best nuttig. Dat doen veel mensen niet inderdaad maar veel mensen hebben ook een niet gemanierd beest.
 • Ik denk dat het goed is kinderen met huisdieren te laten opgroeien. Ze leren verantwoordelijkheid en zien vaak in dieren een goede vriend. Maar. Kinderen zijn kinderen en ze kunnen natuurlijk al hun speelgoed of hun lievelingsbroertje erom verwedden dat ze echt de hond uitlaten of de kooien verschonen, dat menen ze vast ook echt, maar uiteindelijk is het altijd mama (of papa) die er voor opdraait. Überhaupt, 3x per dag met de hond naar buiten gaat simpelweg geen kind lukken. Iets met schoolplicht. Dus. Heb je daar zin in? Zie je ook wel eens van die rokende bepyjamade vrouwen op hun pantoffels hun beest laten kakken op het speelplantsoentje? Die hebben zich duidelijk vergist.
 • Beesten kosten geld. Zet dat eens op een rijtje. Voer, verschoonspul, bakken, kooien, dierenarts.
 • Dierenarts ohja. Ze hebben wat prikken per jaar en antivlooien troep nodig. En helaas, sommige dieren worden ziek. Sommige beestjes worden zo ziek dat er veel meer moet dan je zou willen. Wel eens over nagedacht hoeveel dat kost? En uhm… wel eens over nagedacht hoe ver je zou gaan? Geloof mij, je gaat net wat verder als je ineens zomaar van dat beest houdt. Ook al is het een konijn.
 • De meeste beestjes houden niet van kleine kooitjes. Zelfs een goudvis zwemt niet graag de godganse dag rondjes in zo’n vaas. Geen enkel beest ligt liever de hele dag te maffen dan dat het rondjes rent op het verse gras. Uitgezonderd die vis, maar you get the point right?
 • Heb je kinderen? Dieren maken net zoveel rotzooi. En ruimen het net als je kinderen 😉 niet zelf op. Gloeiende gloeiende als je weer eens dodelijk vermoeid je bedje wil betreden en de kat bleek nog wat korrels aan zijn pootjes te hebben meegesleept. Of heeft uren liggen dutten op je kussen en vergat wat vacht. Wel eens thuis geweest bij honden eigenaren die vergaten te zuigen en de onderkant van je sokken bekeken toen je weg ging? Haarbalen, kots, perongelijk met kak aan de pootjes de hele woonkamer zijn gaan ontdekken…. Need I say more?
 • Oké en dan. Het struikelblok. Je wil op vakantie. Drie weken naar Spanje en de hond, je familie cavia’s, je vogelspin mogen niet mee en je kat heeft twee keer per dag medicatie nodig. Hoe. Los. Je. Dat. Op?

huisdieren aanschaffenNote. Ik vind, mijn mening, als je een beest aanschaft is dat niet voor een paar weken. Ook niet alleen de periode dat ze fluffy en schattig klein zijn. Dat is voor hun hele leven. Tenzij je een papegaai neemt die jou overleeft. Maar. Ik vind wel dat als je echt goede voornemens had en aan alles hebt gedacht, geprobeerd hebt er het beste van te maken maar alsnog je beestje dreigt weg te r*****, het toch tijd is te gaan kijken of je een fijn ander plekje kan vinden.

Vertel. Hebben jullie net zo’n bonte verzameling beesten? Of nog aanvullingen?

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

13 Comments

 • Reply
  Saskia
  4 februari, 2016 at 10:49

  Wij hebben een aquarium vol met vissen. En we hadden een agepornis maar deze is twee weken terug overleden. Mijn zoontje vraagt nog niet om een huisdier. Maar die vraag gaan we vast een keertje krijgen.

  • Reply
   MamaMaai
   4 februari, 2016 at 11:09

   Ik ga even google wat dat is. Aquarium vergissen mensen zich ook snel in. Best veel werk ook. Zie het bij mijn moeder, die is er druk mee. Wel super rustgevend vind ik.

 • Reply
  anouk
  4 februari, 2016 at 11:04

  Wij zweren bij honden uit asiel. Hun karakter is meestal goed bekend bij de medewerkers, ze zijn al zindelijk, zijn ouder waardoor je dus een beslissing neemt voor 8 jaar ipv 20 jaar. Het idee dat daar allemaal verknipte verpeste dominante mannetjes van 1,5 jaar zitten is echt onterecht. Natuurlijk zitten die er ook veel maar je moet er de tijd voor nemen om een hond te zoeken die bij je gezin past, met zoals je eigenlijk altijd zou moeten doen! Wij hebben het tot nu toe altijd erg getroffen. Eenmaal niet maar dan ben je verplicht de hond terug te brengen naar dat asiel zodat vertrouwde verzorgers verder kunnen trainen en bouwen aan vertrouwen en het dier niet van plek naar plek hoeft te zwerven. Zo krijgen beestjes een mooi tweede leven

  • Reply
   MamaMaai
   4 februari, 2016 at 11:10

   Ja dat is mooi. Zoals je zegt, dat zou je altijd moeten doen. Een dier uitkiezen moet niet impulsief zijn.

 • Reply
  Dina
  4 februari, 2016 at 11:32

  Helemaal waar, dieren zijn niet voor eventjes, die heb je voor altijd. En ook als er dingen in je leven veranderen, waardoor je misschien niet meer voor ze kunt zorgen, moet je er voor zorgen dat ze goed terecht komen (in plaats van ze ergens te dumpen of achter te laten).

 • Reply
  Mariska
  4 februari, 2016 at 11:35

  Heel goed om hier aandacht aan te besteden, je moet alleen een dier nemen als je er goed voor kan zorgen! Ik heb een speciaal potje voor als m’n poes naar de dierenarts moet, ook wel zo handig. Gelukkig is ze zelden ziek. En het is zo’n lief beestje 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   4 februari, 2016 at 11:40

   Slim, je weet het nooit. Wij hadden ook een poes die nooit ziek was en ineens boem. Hoge dierenarts kosten en toen we er na weekend achter waren wat hij had zaten we ineens twee keer per dag aan de dure medicatie vast. Wat we er natuurlijk voor over hebben.

 • Reply
  Sasjkia
  4 februari, 2016 at 12:44

  Dank je wel Maya voor dit verhaal.
  Je hebt alles gezegd en ik hoop dat dit artikel bij lezers die van plan zijn een beestje aan te schaffen, al is het een goudvis, ze het dier een volwaardig leven bieden met ALLES wat daarbij hoort. Dus bereid je voor als je aan een huisdier begint!

 • Reply
  Mer
  5 februari, 2016 at 08:00

  Wij hebben een kitten genomen nadat onze oude kater is overleden, omdat een kat toch wel gezellig is. En wij hebben een Engelse Bulldog die nu 5 is. Heel gezellig maar veel werk , zeker met 2 kids in huis. Dochterlief heeft een hamster maar zij zorgt daar wel zelf voor gelukkig, maar zij is dan al 10. Hoe gezellig het allemaal ook is… als de hond er niet meer is komt er niks meer in huis! Hij is superlief maar ziet er wat eng uit, waardoor het altijd een gedoetje is al andere kinderen bij ons thuis komen. Kinderen zijn snel bang voor hem, en dat is eigenlijks het meest frustrerende van het hebben van een hond vind ik!

 • Reply
  Karen
  5 februari, 2016 at 08:52

  Goed dat je dit aankaart. Ik ben een enorme dierenvriend en wij hadden thuis ook altijd een kinderboerderij. Ik weet hoe het is om veel dieren te hebben, maar sommige mensen weten dat niet en nemen gewoon een dier om het vervolgens weer af te staan. Ik begrijp daar niets van.

  • Reply
   MamaMaai
   8 februari, 2016 at 13:43

   Ik snap opzich wel dat mensen een dier weg doen. Denk ook dat als blijkt dat ze er niet voor kunnen zorgen dat de juiste keus is. Maar ik vind het jammer dat mensen zo impulsief aanschaffen en niet eerst even nadenken. En ik vind het diep triest dat je een beest neemt, en als het je even niet uitkomt je het maar gewoon ergens dumpt. Dat zie je ook veel te vaak. Waar is je hart?

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  5 februari, 2016 at 11:05

  Wij hebben 1 kat en 1 hond.

 • Reply
  Bente
  5 februari, 2016 at 15:20

  Ik ben het helemaal met je eens: dieren neem je voor het leven!

  Ik wil heeeeeel graag een kat (al jaren), mijn vriend niet juist omdat je er zolang aan vast zit. Maar ooit (als we een groter huis hebben) komt er eentje hoor!

 • Leave a Reply