Geen categorie Mama Maai

10x Maai op zoek naar meer geluk

1 april 20135Er was eens een mama die op tv twijfelde aan haar geluk, en nee, dat was ik niet. Buiten dat het in veel media werd herhaald, was het ook aanleiding tussen een woordenwisseling tussen mij en Merijn. Aahh woordenwisseling is een groot woord, het kwam ter spraken. Mijn vent kan uit de grond van zijn hart zeggen dat hij gelukkig is. Met mij, ja echt, ik snap het ook niet altijd, met onze fantastische kinderen, met ons leventje en hoe we alles voor elkaar hebben.

Ik ben zeker niet diep ongelukkig, maar er zijn momenten dat ik nog wel eens twijfel aan mijn geluk. En dat terwijl ik alles heb waar mijn hartje ooit van droomde. Een fantastische lieve, leuke, goodlooking man. Twee absoluut fantastische kinderen. Leuk huisje, leuke beestjes, leuke vrienden…. Wat wil een mens nog meer.

Geluk dus. Hoe vind ik geluk? Ik denk zo:

1. Lief zijn voor jezelf. Goed voor jezelf zorgen. Jezelf niet naar beneden halen, lief zijn voor je lijf. Daar hebben we een punt. Goed slapen dus. Ik ben er van overtuigd. Niet slapen maakt ongelukkig. Niet een dagje niet slapen maar weken, maanden niet goed slapen. Vermoeidheid is killing. Slapen, slapen, slapen. Laten uitrusten dat lijf.

2. Goed eten ook. Mensen die ongezonder eten hebben juist grotere kans op depressies. – voedingsdeskundige Anu Ruusunen in Psychologie magazine dec 2013. Dus, meer avocado, peulvruchten, noten en zaden, groente, citrusvruchten, bananen. En pure chocolade. Joepie, pure chocolade stimuleert de aanmaak van gelukshormonen, legaal aan de chocolade dus.

3. Positief denken. Even tussen door. Ik ben leuheuk!!!! En niet alleen roepen natuurlijk, maar ook geloven, he? Ik ben oke! Gewoon positief denken dus. Gewoon ja. Negatieve gedachten maken je niet gelukkiger. Luister naar zuster Maai. Maai weet het wel, Maai doet niet altijd. Still working on it.

4. Bewegen. Alom bekend. Ook bewegen maakt gelukshormoon aan. Maar 20-30 minuten per dag. Nah, dat zit wel goed. Ik ben mama, halloooo… ik ren achter de kinderen aan. 20-30 minuten per dag, peanuts! Sport daarnaast minimaal 3 keer per week intensief, en liefst vaker.
mei 20133
5. Ontspannen. Gewoon eens een dagje voor jezelf of met vrienden. De spanningsboog even laten vieren. Even loslaten wat je 24 uur per dag in beslag neemt. En dan genieten. Lachen. Heel veel lachen. Lachen is gezohond! Ja, hoor mij daar nou. Nu lach ik om mezelf. Heb ik die in ieder geval binnen.

6. Liefde. Daarna dan lekker de kinderen weer knuffelen. Of Merijn. Ook fijn. Lichamelijk contact voelt goed. Maakt je blij. Mij wel in ieder geval. Het doet me denken ook aan het aapje. Wat kiest voor liefde in plaats van eten. We hebben liefde nodig. Zonder liefde overleven we niet.

7. Zie de kleine momentjes. En waardeer ze. Een glimlach, een knuffel, een zonnetje. Mooooie herfst luchten. Een dagje sauna. Een warme douche. Een lief kaartje. Zomaar een bos bloemen. Goed kijken.

8. Geven. Zorg zelf voor momentjes. Geven maakt gelukkig. Zo zeggen verschillende media. Doe eens wat liefs. Een klein kadotje, zomaar een kaartje. Stiekem een klusje doen in huis wat normaal de taak van de ander is. Cakejes bakken en de helft naar de buren brengen. Geven hoeft niet ingewikkeld of geforceerd te zijn.

9. Home sweet home. Een gezellig knus huisje. Gezellig aangekleed en opgeruimd. Een opgeruimd huisje geeft rust in mijn hoofd. Of laat ik zeggen, geeft minder chaos in mijn hoofd.

10. Doe wat je leuk vind. Volg je hart, je gevoel. En niet dat wat je denkt dat anderen van je verwachten. Oh, dat is misschien mijn eigen beste les. Gewoon doen wat ik zelf wil. Man, dat zou toch wat stress verminderen zeg. Gewoon niet meer eerst na denken wat anderen daar van zouden vinden. Oh, en brede schouders. Ook zo fijn. Is het eigenlijk zo erg als anderen het niet leuk vinden wat je doet? Of zelfs jou niet leuk vinden? Moet iedereen je aardig vinden?

Tjee, nou simpel als dat dus. Appeltje eitje. Je ziet, ik weet het heus. En ik doe het ook heus. Alleen sommige puntjes vergeet ik af en toe. Of soms wat vaker dan af en toe. Werk aan de winkel voor mij. Te beginnen wel nu! Dus…. Even een kleine correctie van wat ik eerder zei: ik snap best dat mijn vent gelukkig is met mij. Want ik ben leuheuk!!! Echt wel…

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  Petra
  8 december, 2013 at 22:20

  Dit lijstje… oh zo bekend… maar zo moeilijk om in het dagelijkse leven toe te passen. Ik ga met je mee in de leerweg. Want ik ben ook leuheuk!! 😉

 • Reply
  Jess
  8 december, 2013 at 22:31

  Mooi lijstje! Goed om erbij stil te staan op deze manier. Ik kan het ook niet altijd vanuit de grond van mijn hart zeggen hoor. Daarvoor is iets teveel gebeurd het afgelpen jaar, maar ik ben wel blij en tevreden. En geluk zit vaak in kleine dingen.

 • Reply
  Dinaz
  8 december, 2013 at 23:13

  Wederom weer prachtig bewoord! Man, wat heb jij een schrijf talent 🙂
  Een uitstekend lijstje om uit te printen en op te hangen!
  Werk aan de winkel…want tja…ook hier in huize Dinaz mag nog wel het een en ander gebeuren hihi.

  • Reply
   MamaMaai
   9 december, 2013 at 15:22

   Wat lief Dina, ben er stil van 🙂

 • Reply
  Gwen
  9 december, 2013 at 08:42

  Goed verwoord! Ik heb dat exact zo, het ene moment stroom ik over van geluk… Het andere moment ben ik diep ongelukkig en weet soms niet eens waardoor precies. Ik wil zoveel, wil meer en dan weer niet. Naja, of toch wel… Zucht vrouwenhoofden – vermoeiend zijn ze.

 • Reply
  Syl
  9 december, 2013 at 09:10

  Oh, leuk mens !!!Ik snap ‘m ook helemaal maar ál die punten zeg….

 • Reply
  Bee
  9 december, 2013 at 09:24

  Jaaa zooo waar…..maar soms zo door (ook)kleine dingen uit balans. En soms kosten al die kleine dingen toch zo veel moeite…maar wel weer een herkenbaar (oppep) stukje!!!

 • Reply
  Maris
  10 december, 2013 at 21:02

  O herkenbaar mop. Ik weet ook echt wel dat ik gelukkig ben, en ben het ook wel vaak, maar heb soms ook echt van die ellendige dagen. Misschien hebben mannen het gewoon makkelijker dan wij vrouwen. Die hormonen helpen mij in ieder geval nooit echt.

 • Reply
  Gitte Spee
  12 december, 2013 at 10:34

  Natuurlijk ben ik op je blog gekomen omdat je zo positief was over Dierendorpje.
  Dat was heerlijk om te horen, we hebben er met zoveel liefde en plezier aan gewerkt.
  En je dochtertje kan ik me nog goed herinneren, ze staat met Kim-Lian op de
  foto op mijn website en ik herkende haar meteen hier op jouw site.
  Maar ik was ook geraakt door je artikel over geluk en over opvoeden.
  Een prachtige blog, dat wilde ik je graag zeggen.

  groet, Gitte

  • Reply
   MamaMaai
   12 december, 2013 at 12:06

   Wat lief! *bloos*

 • Reply
  Rosanneke
  12 december, 2013 at 20:31

  Ik ben even aan het bij lezen hoor, heb je de afgelopen dagen niet kunnen ‘bezoeken’.
  Wat een goed blog, ik ga deze ter harte nemen. Ook ik ben zeker niet ongelukkig maar heb best wel sombere periodes. Dit lijstje raakt me dan ook echt.

 • Leave a Reply