De kinderen

10x wat niet meer kan nu ik moeder ben

wat mama niet meer kanKaren plaatste een stukje online over de dingen die ze niet meer (aan) kan nu ze moeder is. Wha, ja dat zijn nog al eens dingen he. Zonder dat ik het hele stukje gelezen had, schoten me al een aantal precaire puntjes te binnen in mijn kop. Inmiddels heb ik haar lijst gelezen en kan ik me daar als moeder van drie natuurlijk in vinden. Welke moeder niet zou ik denken. Ik heb er nog wel een aantal ter aanvulling.

10 Dingen die ik niet meer kan nu ik moeder ben:

 1. Autorijden zonder angst. Ik was nooit echt een enorme fan van het verkeer maar sinds ik kinderen heb voel ik me nog een stuk kwetsbaarder. Ik vertrouw mezelf wel, (al is dat denk ik ook niet altijd terecht, ik hoor me nog wel eens roepen dat rijden onder vermoeidheid net zoiets is al rijden onder invloed) maar anderen vertrouw ik dus niet. Er zitten nog al wat idioten in het verkeer die denken dat ze door je heen kunnen, of domweg alleen maar op hun telefoon zitten te staren. Wat je met jezelf doet moet je zelf weten he, maar ik zou mijn kinderen graag ongeschonden bij me houden en gun ze ook een opgroeien met ouders.
 2. Ongegeneerd trampoline springen. Of keihard een verschrikkelijke lachbui beginnen. Of sporten met een volle blaas. Meestal gaat dit goed he, maar soms…
 3. Niet praten over kinderen. Ik vind het echt heel erg. Ik kan gewoon geen gesprek hebben met iemand zonder dat een van beide het weer terug brengt naar de kinderen.
 4. Enge shit. Vroeger he, in die tijd dat je van achtbaan naar achtbaan holde en het niet gek of eng genoeg kon. NO THANX. Doe het niet meer. Durf het niet meer. Sla een rondje over. Of gewoon leeftijd misschien?
 5. Het drooghouden. Was al wel een gevoelig zieltje hoor maar nu… Ik kan al volschieten als mijn jongste zijn piepkleine armpje om zijn broertje slaat. Of als een kinderfilm een happy end heeft. Of als een bus schoolkinderen zwaaiend wegrijdt en mijn eigen kind zich er niet eens tussen bevindt. Of als ik nog even de klas in spiek en zie hoe goed ze het doen. Laat staan hoe de waterlanders stromen als eentje zich ongelukkig voelt.
 6. De kledingkasten in toom houden. Nee, ze hebben geen kleren meer nodig. Nope, ook niet dat super schattige tutuutje waar de dochter een gat voor in de lucht gaat springen. Nee, echt echt echt niet nodig. Maar wel heel leuk he? Nah shit… Heb ik hem nou toch afgerekend?
 7. Zorgeloos leven. Nee maar echt. Ik dacht ooit nog dat hoe ouder ze worden, hoe makkelijker dat gaat zijn. Maar nee. Ze stoppen dan tegenwoordig niet meer alles in hun snuit, al moet ik zeggen dat mijn jongens best nieuwsgierig zijn welke voorwerpen er in welke holtes passen, maar tegenwoordig nemen ze zelf deel aan het verkeer en spelen zonder toezicht buiten. Oh My. Nee, zorgeloos leven gaat er niet meer in zitten denk ik. Beeld even mijn dochter in over een paar jaar. Oef.
 8. Een nachtje doorhalen. Ik heb zo’n goede herinneringen aan de nachtjes stappen. De festivals, de laaagne avonden in de kroeg. De hele avond dansen, kletsen, de uitgelaten sfeer. Of domweg de hele nacht kletsen met het vriendje, dat deden we ooit nog wel eens. Maar jongens, zo’n avondje is niet hetzelfde als je weet dat er de volgende morgen 3 springers staan te wachten op hun broodje hagelslag. En zelfs zonder de kinderen ben ik bang dat ik dagen last zou hebben van een moker in mijn kop en dat is het me niet waard. Mijn lijf is niet meer dat frisse fruitige alles aankunnende blaadje van acht jaar geleden.
 9. Als jonge honden door het leven. Of als konijnen. Buiten dat vermoeidheid een ‘heel klein’ rolletje speelt…. We kunnen daar heel geheimzinnig over doen maar we snappen natuurlijk allemaal wel dat je met 2 paar extra oren en ogen in huis net wat minder spontaan bent samen. In ons geval… 3 keer 2 paar oren en ogen en met een oortje aan de babyfoon.
 10. Keihard mijn tenen stoten. Weet niet wat jullie zeggen maar bij mij is dat geen ‘oeps.’ Tis nadenken ineens wat je uitkraamt en wat je met elkaar bespreekt. Nu de oudste twee kunnen spellen moeten we andere manieren verzinnen om geheim te kunnen communiceren waar ze bij staan.

Dat zijn er samen dus al 20 😉 Nog meer puntjes die we vergeten zijn? En welke kost je het meeste moeite?

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Karen
  23 oktober, 2017 at 21:45

  Leuk om jouw lijstje te lezen. Dat angstig zijn, heeft meer met leeftijd te maken, denk ik. Vroeger durfde ik alles! Nu ben ik een schijtluis 😉

 • Reply
  Sanderijn
  24 oktober, 2017 at 18:36

  En zelfs al zijn alle kinderen uit logeren en neem je de kater voor lief… ik weet niet hoe dat met jou is maar een nacht doorhalen? Ik val halverwege de avond al bijna in slaap. Echt niets meer gewend wat dat betreft.
  Ik kan het alleen maar erg eens zijn met je lijstje.

  • Reply
   MamaMaai
   24 oktober, 2017 at 19:03

   Jep, dat ook nog, ik zou zo’n avondje waarschijnlijk gebruiken voor uitslapen 😉

  Leave a Reply