Opvoeden

10x Zuster Maai over virussen

Het is weer snottebellen weer. Op mijn werk hadden we het altijd over de ‘r’ in de maand. Zolang de r in de maand te vinden is, heersen er virussen. Hier zijn ze ook aanbeland. Wat dat betreft… kan ik nu al niet meer wachten tot de lente.

Mijn kinderen houden niet van kleren. Liefst lopen ze poedeltjes naakt door het huis en als het even kan, glippen ze ook in hun Adam en Eva tenuetjes de straat op. Dat proberen we hier te voorkomen. Maar blote pootjes of alleen een onderbroekje… Ze moeten het zelf weten, als ze het koud hebben horen we het wel. Bijna altijd krijgen we er wel een opmerking over. Snel naar binnen met die blote pootjes, het is koud, straks worden ze ziek. Lieve mensen, van op blote pootjes lopen worden kinderen niet ziek. Volwassenen trouwens ook niet.

Hoe zit het dan wel?
1. Virussen en bacteriën komen binnen via de luchtwegen (neus/mond). Via druppeltjes in de lucht door aan hoesten/niezen of doordat iemand je een hand geeft die net heel netjes zijn hand voor zijn mond hield tijdens het hoesten. Ja. Je kunt je afvragen of het wel goed is dat we onze kinderen leren hun hand voor de mond te houden. Maar, dus niet door blote voetjes op de koude straat.

2. Van het even koud hebben word je niet ziek (kleine baby’s ander verhaal, die kunnen hun temperatuur nog niet goed reguleren. Kleine baby’s houden overigens ook niet van te warm). Van tocht ook niet, ook al blijft oma hardnekkig herhalen van wel. Onprettig is het wel. Dik aankleden voorkomt niet dat je ziek wordt. Als mijn kindjes perse papa willen uitzwaaien in hun onderbroek midden op straat, maak ik me geen enkele zorgen. (Over ziek worden. Wel wat de buren van mij denken.) Binnen weer lekker opwarmen in de armen van mama daarna met een kopje warme thee.

3. Met natte haren naar buiten maakt je ook niet ziek. Je krijgt er misschien koppijn van. Remember, een virus komt binnen via neus of mond. Lees nog even punt 5.

4. Binnenblijven als je verkouden bent is nergens voor nodig. Ook niet als je koorts hebt trouwens. Sterker nog, frisse lucht is echt altijd goed. Ramen en deuren open en de frisse lucht in huis vervangen ook. Benauwde, bedompte, verwarmde lucht vinden virussen heerlijk! Bij veel mensen in een kleine omgeving vieren virussen feest. Holladiee…

5. Het langdurig koud hebben is minder goed voor je. Het kost je lichaam energie. Maar dit geldt ook voor bijvoorbeeld slaapgebrek en slecht eten. Je verlaagt hier door je weerstand waardoor je vatbaarder bent voor virussen. Kinderen hebben het trouwens niet heel snel koud. Ze rennen en springen en klimmen de hele dag. De meeste kinderen kunnen het ook heel goed aangeven wanneer ze kunnen praten. Dan zie je op het schoolplein allemaal verhitte rode koppies rond rennen in hun winterjasjes met sjaal en muts, zeuren of ze niet asje-asjeblieft hun jasjes uit mogen.

6. Ineens heel veel mandarijntjes, kiwi’s en sinaasappels eten gaat de verkoudheid niet direct oplossen. Tenzij je dit altijd doet, nee eigenlijk dan ook niet. Misschien voorkomen ze het een beetje. Gezond en gevarieerd eten is gewoon voor iedereen beter.

7. Extra vitamines bij slikken? De meningen zijn hier over verdeeld. De meeste van ons krijgen niet genoeg vitamines binnen via hun normale voeding. Genoeg vitamines zijn wel nodig voor een goede weerstand. Ik ga geen uitlatingen doen over baat het niet dan schaadt het niet, ook daar zijn de meningen over verdeelt.

8. Verkoudheid is echt maar heel zelden een bacterie. Zeker als de hele omgeving met een snotneus loopt. Antibiotica gaat dus niet helpen. Antibiotica werkt niet voor virussen. Voor virussen zijn geen medicijnen.

9. Lachen is gezond. Lachen verlaagd stress en ontspant. Bij lachen komt een stofje vrij wat de weerstand een boost geeft. Lekker gek doen met de kinderen dus.

10. Het enige wat echt helpt tijdens de verkoudheid is rustig aan doen, je lekker laten verwennen. Lekker slapen en uitzieken.Ik denk altijd maar als mijn kinderen weer eens met een snottebel lopen, goed voor de weerstand. Hebben we deze weer gehad. Die komt nooit meer terug. Zo, zuster Maai heeft gesproken.

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Maris
  23 november, 2013 at 15:29

  Ja grappig is dat altijd, dat mensen altijd zeggen dat je van te koud kleden verkouden wordt.

 • Reply
  emmel
  23 november, 2013 at 18:26

  Ik hoop dat veel mensen dit lezen en onthouden!

 • Reply
  Mama Krieltje
  23 november, 2013 at 19:06

  Op facebook lees ik met enige regelmaat verhalen dat één regenbui complete gezinnen voorziet van de griep. Ik moet dan altijd even lachen. 🙂
  Leuk blog!

  Herkenbaar ook trouwens, Ozz is ook liever zonder schoenen of kleding. 😉

 • Reply
  Marion
  24 november, 2013 at 23:11

  Weet je wat ik altijd raar vind, dat mensen zeggen dat je een hand voor je mond moet doen als je hoest of niest… En vervolgens pak je met die hand een deurkruk o.i.d. (ik nies trouwens altijd in de holte van mijn elleboog).

 • Reply
  Hanneke
  25 november, 2013 at 10:05

  Hahahaha…hoor ik daar een Ijbelien… 😉
  xx

  • Reply
   MamaMaai
   25 november, 2013 at 12:45

   Whahahaha ja misschien wel 😉

  Leave a Reply