De kinderen

Meer dan 20 leuke activiteiten voor binnen

Elke keer weer een nieuwe activiteit bedenken voor je kinderen kan een uitdaging zijn. Het hoeft ook niet natuurlijk maar het is wel heel leuk om ze af en toe weer iets uit te dagen. En nu ze de komende weken heel veel thuis gaan doorbrengen, welke activiteiten zijn leuk om thuis met de kinderen te doen?

Het is een bizarre tijd nu met veel verschillende emoties. Tijd voor elkaar is hartstikke fijn maar kan ook overwhelming zijn. En bovendien is de reden niet fijn. Laten we voor elkaar zorgen en doen wat we kunnen.

Oke, de kinderen zitten thuis en ze gaan zich hoe dan ook vervelen, je wil ze niet 3 weken lang achter een scherm zetten toch? Niks mis met af en toe vervelen maar poeh zeg, liever niet de hele dag toch? Laten we het voor de kinderen leuk houden.

Meer dan 20 activiteiten die je binnen kunt doen met kinderen

1. Hutten bouwen

Pak een lading lakens, grote doeken, laat ze schuiven met meubels, verzamel wasknijper, kussentjes… Laat ze lekker haten bouwen. Leren ze veel van en is zo lekker knus.

2. Stormbaan in de woonkamer

Als ze wat energie kwijt moeten kun je natuurlijk het bos opzoeken maar als je gebonden bent aan binnen is het fantastisch leuk een stormbaan te maken van je meubels. Uhm.. dat moet je willen inderdaad, maar gegarandeerd succes!

3. Just dance

Lekker bewegen met just dance, energie kwijt raken maar dan binnen. Een energizer die je daarna weer lekker kunt afwisselen met knutselen of een school activiteit.

4. sportoefeningen

Zo nu en dan willen ze ineens dat ik ze helemaal afmat. En dan krijgen ze dus een hele reeks oefeningen die ze herhaaldelijk achter elkaar moeten uitvoeren. Liggen op je buik, staan 20x. Koprol voorover en dan achterover. 10x de trap tot de zolder en weer terug…..

5. Leesbingo om ze meer te laten lezen

Blijven lezen is hartstikke belangrijk en super fijn als ze het goed kunnen. Om ze te stimuleren is het leuk om een leesbingo te gebruiken. Je kunt hem downloaden en ze hem zelf laten inkleuren. Kijken wie hem vol krijgt.

Tips activiteiten voor kinderen thuis

5. Voorlezen

Blijft leuk, ook als ze ouder worden. Toneel lezen vinden mijn kinderen erg leuk om te doen. Ieder een personage en dan om de beurt lezen. Maar echt voorlezen blijven ze heerlijk vinden. Ook informatieve boeken vinden ze leuk om samen in te duiken.

6. Spelletjes spelen

Spelletjes spelen is een heerlijke gezin activiteit. Van spelletjes spelen leren kinderen enorm veel (op hun beurt wachten, winnen en verliezen, iemand wat gunnen, inzicht, rekenen, …) EN de meeste kinderen vinden het onwijs leuk om te doen.

6. Bouwen

Bouwen met houten blokken, met kapla, met de houten dieren of met de houten regenboog van Grimms. Er zijn ontzettend veel uitdagende voorbeelden te vinden die je kunt nabouwen van makkelijk tot hartstikke moeilijk.

7. Puzzelen

Lekker ouderwets samen een puzzel maken. Heerlijk toch?

8. Bakken

Welk kind vindt koekjes bakken of cake maken en versieren niet leuk? De keuken in samen is fantastisch en daarna (en tijdens want dat is het beste onderdeel) kun je lekker genieten van wat je hebt gemaakt. De oudste kinderen kunnen steeds meer zelf. Recepten lezen, afmeten, oven bedienen…. Heerlijk om te zien dat ze echt al steeds meer kunnen.

9. Ouderwets kleuren

Kleurplaten inkleuren blijft een heerlijke activiteit om binnen met je kinderen te doen.

10. Stickeren op nummer

Stickeren op nummer begon na kleuren voor volwassen de nieuwe hype te worden. Maar is net zo hartstikke relaxed om met je kinderen te doen. Er zijn onwijs leuke sticker op nummer boeken voor kinderen te krijgen. Precies werkje, oefenen met motorische skills en even ontspannen bezig zijn.

11. Gekleurde rijst maken

Samen gekleurde rijst maken. En als de rijst klaar en droog is, kun je er weer hartstikke leuke dingen mee bedenken. Sorteer spelletjes, er in tekenen, letters leren schrijven, voorwerpen zoeken, …

12. Briefpapier maken

Mooi gemarmerd briefpapier maken met scheerschuim. Ontzettend leuk om te doen en een gaaf resultaat. Heerlijk sensorisch bezig zijn. We mogen de oma’s en onze naasten nu niet knuffelen, maar we kunnen ze wel mooie post sturen. En zelfgemaakte met liefde postpakketjes zijn de allerleukste toch?

Wat doen met kinderen binnen

13. Brieven schrijven en versturen

Heel veel opa’s en oma’s en buurvrouwen en vriendinnetjes zitten thuis en krijgen geen bezoek. We gaan elkaar allemaal enorm missen en heel veel mensen zijn eenzaam. Samen mooie brieven schrijven of speciale pakketjes samen stellen en versturen is super leuk om te doen en je zorgt voor een glimlach en een momentje geluk voor iemand anders.

14. Wandhanger weven

Zelf een mooie wandhanger weven voor op je slaapkamer is een heerlijke stilte activiteit. Gefocust bezig zijn, ontspannen knutselen en er komt nog een leuk resultaat uit ook waar ze enorm trots op zijn. Zelf een mooie wandhanger weven voor op je slaapkamer.

15. Verzorgende Lipgloss maken

Zo simpel om te doen en toch zo leuk. Je eigen lipgloss maken die ook nog verzorgend is voor deze periode van het jaar. Als je wil kun je er een mooi kleurtje aan toe voegen maar dat is niet perse nodig.

16. Voerbakje knutselen voor de vogels

Verven en lekker kliederen is altijd een goed idee in de ogen van kinderen toch? Met ijsstokjes kun je super leuke dingen maken. Bijvoorbeeld dit toffe vogelvoer bakje. Hang hem wel onder een afdakje, je kinderen en de vogeltjes zullen je dankbaar zijn.

17. Vogelvoer in een kopje maken

De vogeltjes verwennen kan altijd. Misschien heb je ergens nog goed vogelvoer liggen en kopjes staan verstoffen? Laat ze er vogelvoer in een kopje van knutselen.

18. Pennenbakjes van zoutdeeg versieren

Je eigen pennenbakjes maken van zoutdeeg is natuurlijk hartstikke leuk. Wil je ze wat milieuvriendelijker maken, gebruik dan in plaats van strijkkralen natuurlijke materialen als schelpjes, stokjes en kleine steentjes.

19. Mok versieren

Mokken versieren met porseleinstiften is echt super leuk om te doen. En om het helemaal af te maken zet je er een voorjaarsbol in. Kijk hoe leuk dat eruit ziet 🙂

20. Regenboog knutselen

Van regenbogen knutselen wordt je gewoon vrolijk. Niet moeilijk om te maken en hartstikke leuk om te doen.

21. Ontspanningsoefeningen

De hele dag thuis zitten op elkaar kan best vermoeiend zijn. Kinderen hebben een rijkelijke fantasie. Laat ze even lekker liggen met hun ogen dicht en verzin een verhaaltje waar ze in gedachten naar toe reizen. Laat ze hun hele lijfje van hun tenen tot het puntje van hun neus ontspannen.

22. Schoonmaak klusjes

Samen schoonmaak klusjes in het huis doen is hartstikke gezellig. Hier in huis willen ze altijd graag helpen als ik een doekje pak. En ik kan dat alleen maar stimuleren toch? Begin maar vast met stofzuigen, dan neem ik het zo over. Wil jij de kast even schoonmaken, de tafel en de deuren? Jij mag de was aangeven, dan hang ik heb op. Ze vinden het fantastisch.

Heb je nog meer inspiratie nodig, 25 leuke ideeën voor thuis met de kinderen. Klopt, ik was niet te stoppen 😉

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Naomi
  16 maart, 2020 at 07:30

  Allemaal leuke activiteiten. Voor veel ouders worden het pittige weken, denk ik. Dus eh… sterkte!

 • Reply
  Aline
  30 mei, 2020 at 13:11

  leuke activiteiten zeg !!! jammer dat ik ze niet kan uitvoeren met mijn goedkope knutselspullen en kopen kan ik ook niet want ik ben pas 10 jaar … mischien is het een lek idee om eens knutsels met goedkope spullen te vertellen… grts

  • Reply
   MamaMaai
   3 juni, 2020 at 10:35

   Hoi Aline, dank je wel voor je reactie. Wat leuk dat je zo creatief bent. Ik denk dat je veel van deze activiteiten heel goed kunt doen met goedkope knutsel spulletjes. Niet allemaal inderdaad. Voor de regenboogjes kun je ook gewoon karton van een oude kartons doos gebruiken bijvoorbeeld. Maar dank je wel voor het idee, ik zal er volgende keer op letten. Als je onder het kopje knutselen in de menu balk kijkt, kom je misschien wel iets tegen wat je wel kunt maken en leuk vindt. Succes

  Leave a Reply