Opvoedboeken, wie heeft die nodig dan? Er was een periode dat ik precies wist hoe dat allemaal moest, kindertjes groot brengen en er ook van alles van vond. Want hoe irritant, die schreeuwende acrobaatjes als je na een doodvermoeiende dag, whaha, hahahaha, het laatste plekje in de spitstrein inpikt. En mijn god, kan ik nou nooit eens rustig bijkletsen met mijn vriendin zonder gekrijs van een peuter in dat leuke zaakje? Zo moeilijk moet het toch niet zijn zo’n turf in de hand te houden? En toen werd ik zelf moeder.
En het eerste jaar ging prima. Ik had ook een makkelijk hoopje kind geworpen en bovendien had ik vanuit mijn opleiding wat basisvaardigheden meegekregen. Zie je wel? Maar veel sneller dan ik had verwacht groeide mijn eerste baby uit tot dreumes en kreeg er bovendien haar eerste broertje bij, een wat minder makkelijk hoopje kind. En later nog een de aller stoutste van allemaal. En die drie samen doen mij inzien dat het vooral helemaal niet altijd makkelijk is om kindjes groot te brengen. En dat er momenten zijn en nog een heleboel gaan komen waarin je grijzen haren met sneltreinvaart toenemen.
Dat hoort erbij natuurlijk. En je moet ergens grijs van worden. Maar soms zit ik met vragen, hoe kan ik dit nou het beste aanpakken met mijn brutale zes jarige dochter? Hoe maak ik mijn vierjarige weerbaar? Ik las een aantal boeken met tips en ideeën rondom opvoeden en deze drie boeken vind ik echt fijn om zo nu en dan te raadplegen.
3 Opvoedboeken die ik graag nog eens inzie
Laat ik voorop stellen dat ik opvoedboeken niet gebruik als bijbel. Soms liggen ze zelfs maanden te verstoffen in de kast en soms gebruik ik ze als raadgever. Ik zoek opvoedboeken die passen in mijn straatje als mama van mijn drie kinderen en pik daaruit wat ik denk dat voor ons werkt of graag wil proberen en mix die met mijn (onze) eigen ideeën over opvoeden.
Van achter het behang tot over je oren
Handboek voor relaxed opvoeden, geschreven door de ontploetermoeders Roos Schlikker, Miloe van Beek, Elsbeth Teeling en Eva Bronsveld.
Relaxed opvoeden? Yes please! Doe mij maar meer van dat. Ik lees heel graag over het stuntelen van andere moeders met hun kinderen, zo herkenbaar, dat is fijn. Ik wil uiteindelijk denk ik vooral weten dat ik niet de enige niet perfecte met brutale, schreeuwende, stront vervelende, op het verkeerde moment gênante vragen stellende kroost ben. Weet ik heus wel, als ik in een goede bui ben. Maar ik heb ook wel eens een slechte bui.
Maar ja, soms zijn tips ook best wel welkom. Vol leuke, grappige, ontroerende columns geschreven uit eigen ervaringen, die lees ik überhaupt al graag. Maar ook fijn is de in Jip en Janneke luchtig uitgelegde achtergrondinfo met praktische, uitvoerbare tips. Overgoten met een sausje humor en grappig illustraties.
Dit leuke boek kwam uit na het onderste boek van mijn lijstje. Het heeft wat overlapping. Behalve dat staat dit vol met leuke columns. Ik hoor heel graag opvoedblunders van andere moeders. Het geeft me dan in ieder geval weer even het gevoel dat dat er gewoon bij hoort. Je krijgt tenslotte ook geen gebruiksaanwijzing bij je baby. Heel makkelijk en fijn om te lezen. Wil je hem ook bestellen, dat kan hier –> Van achter het behang tot over je oren
How 2 talk 2 kids
Dit boekje heb ik aangeschaft in een periode waarin oudste in een avontuurlijke fase zat als het ging om grenzen zoeken thuis in combinatie met mijn eigen overdaad aan hormonen tijdens mijn laatste zwangerschap. ‘Jij doet wat ik zeg’, past niet in alle gevallen bij ons. Liever zouden we met onze kinderen communiceren op basis van respect. Effectief communiceren met kinderen, lees dit en het lijkt allemaal zo makkelijk. Spoiler, dat blijkt het nog steeds niet altijd te zijn. Communiceren in het algemeen is gewoon een kunst.
Maar, ik grijp regelmatig terug in lastige fases. Het is een fijn leesbaar boekje met concrete handvatten, doormiddel van kleine stripjes als voorbeeld. Soms loop ik tegen gedrag van een van mijn kinderen aan en schiet ik dit boekje te hulp. Dan maak ik een klein lijstje voor mezelf met hoe ik beter zou kunnen reageren. En het leuke is, het werkt.
Geschreven door Adele Faber & Elaine Mazlish
Zo’n fijn boekje dit. Je hoeft niet perse voorin te beginnen. Ik keek al regelmatig even halverwege in en daarmee kwam er dan weer wat moed bij mij als mama naar boven. Het is zo makkelijk om je geduld te verliezen, of makkelijk is niet het goede woord. Geduld verliezen gaat hier vaak gepaard met een berg schuldgevoel achteraf. Het is heel fijn om wat bruikbare handvatten te hebben om uit te kunnen proberen. Het is even oefenen, maar het werkt. Wil je hem ook graag aanschaffen, je kunt hem hier bestellen –> How2talk2kids
Temperamentvolle kinderen
Zonder mijn kinderen direct in een hokje te duwen, het zijn geen makke schaapjes. Gelukkig maar. Het zijn stuk voor stuk kinderen met karakter. Temperamentvol? Uhm, nou niet zoals je temperamentvolle zuidelijke mannen zou beschrijven. Of een volbloed arabier, dat paardenras. Maar ze hebben wel bepaalde ’temperamentvolle’ karaktereigenschappen.
In dit boek wordt met temperamentvolle kinderen, intense, gevoelige, opmerkzame kinderen met een sterke eigen wil bedoeld. En daarvan kan ik er wel een paar op mijn eigen kinderen plakken. Waar natuurlijk weinig mis mee is, nee leuk juist, maar wel fijn om in sommige situaties te weten hoe je er het beste mee omgaat.
Nee, je leest hem niet in één of twee avondjes uit. Het is af en toe ook best wel even confronterend. Maar het is fijne informatie om achter de hand te hebben. Geschreven door Eva Bronsveld, die ik eerder ook noemde bij het eerste boek. Maar dan wat serieuzer en uitgebreider uitgewerkt.
Ik ben inmiddels aardig fan van Eva Bronsveld. Bij elke bladzijde denk ik jaa, ja dat dus. Het is zo fijn om überhaupt al herkenning te lezen van het gedrag van je kinderen. Nee, je bent niet een slechte moeder. Wil je hem graag bestellen, dan kan dat hier –> Temperamentvolle kinderen
Ik ben heel benieuwd of jij wel eens opvoedboeken leest en aan welke je veel hebt gehad. Vind je het leuk om Mamamaai te volgen? Dat kan via de facebookpagina of via instagram. Leuk!
De linkjes onder de boeken verwijzen je door naar Bol. Als je via die linkjes wat besteld, krijg ik daarvan een minipercentage. Lief! Zie disclaimer
Geef een antwoord