Happy mama

3 Tips: Begin vandaag met leuker leven

Tips begin met leuker leven - mamamaai

Je leven leuker maken, ik vind het fascinerend. Niet voor niks starte ik recent een nieuwe Facebook groep Happy mama – project leuker leven. Ik kan wel zeggen dat ik een soort van verslaafd ben aan steeds weer nieuwe dingen proberen om mijn leven leuker, makkelijker, minder gehaast, minder stressvol te maken. En ik gun dat jou ook. Begin vandaag met leuker leven, 3 tips.

Lukt dat? Ja zeker. Als ik terug kijk naar hoe ik me een paar jaar geleden voelde en hoe ik me nu voel, dan lukt dat heel goed. En omdat ik zo bewust ben van de veranderingen in mijn hoofd, mijn lijf en mijn leven, geeft me dat ontzettend veel motivatie door te gaan.

3 Tips: Begin met leuker leven

Ik geef je drie tips om te starten met een leuker leven. Geen rocketscience, zelfs een beetje saai misschien, open deuren, maar ze werken.

1. Onderneem actie, begin!

Begin vandaag met leuker leven! Onderneem actie. Start. Het is wat met dat brein van ons. We hebben altijd wel doelen in ons hoofd. Maar we willen te veel. Liefst willen we dat morgen de bel gaat en ons leukere leven voor de deur staat. We willen zo graag dingen veranderen, minder stress ervaren, minder druk en gehaast leven, een gezondere levensstijl aannemen, carrière maken, rijk worden… En ondertussen wachten we op het juiste moment.

Elke keer bedenkt ons hoofd een reden waarom we nu niet voor een gezonde maaltijd moeten kiezen maar een boterham met dikke laag chocolade pasta kiezen. Ons hoofd doet precies wat wij willen. Ja echt. Ons hoofd is er voor om te zorgen dat wij bereiken wat we willen. Dus als jij nog steeds geen actie onderneemt, dan wil je het niet graag genoeg. Dat klinkt niet aardig, niet leuk. Maar denk er even over na. Ergens is er iets in jou hoofd, wat misschien tegen je zegt dat je het niet kunt, of dat je niet goed genoeg bent, of dat je toch eigenlijk best lekker comfi zit waar je nu bent. En daar luister je naar.

We stellen uit, we wachten en weken later realiseren we ons dat er nog steeds niks van onze plannen terecht kwam. Of we nemen te grote stappen, houden dat niet vol, en vallen terug of nog verder naar beneden. We hebben niks bereikt en staan stil.

Stop daarmee en neem vandaag nog actie. Niet morgen, niet straks, niet als die verjaardag voorbij is of na deze drukke week. Als je wat wil bereiken zul je actie moeten ondernemen. Zet de eerste stap. Begin. Zonder begin geen actie.

2. Zet kleine stapjes

Ik ga meteen beginnen met een voorbeeld. Al jaren wil ik graag kunnen hardlopen. Inmiddels heb ik dat trouwens losgelaten, wie weet komt het nog maar op dit moment heb ik andere prioriteiten en wil ik het niet graag genoeg. Mijn doel was 10 kilometer te kunnen rennen zodat ik eindelijk ook eens zo’n hardlopersrush kon ervaren. Ik wilde keihard kunnen zeggen dat ik een hardloper was.

Ik was al aardig sportief bezig. Trainde twee avonden badminton per week en speelden in het weekend wedstrijden. Daarnaast ging ik graag met ons gezin wandelen, fietsen of skaten. Altijd wel bezig en onderweg. Ik vond dus dat ik aardig sportief was.

Ik downloaden Evy op mijn telefoon en besloot het te gaan doen. Maar, beginnen met 10 x 1 minuut, hahaha ik vond dat ik daar te goed voor was. Tenslotte had ik een aardige conditie. Dat badmintonnen, wandelen en fietsen niet hetzelfde zijn als rennen, even daargelaten. Ik starte halverwege. Dat ging prima. Mijn conditie deed wat het moest doen, alleen… daar kwam de eerste blessure. Ik wilde te snel.

Zo ging het keer op keer. En steevast stond ik onder de douch, blijkbaar zie ik daar de dingen helder, realiseerde ik me na weken… als ik nou gewoon netjes begonnen was bij stap 1, had ik nu de 10 kilometer in de pocket.

Dus 1. Begin met leuker leven door het aanpakken van de dingen die je wil veranderen en bereiken en 2. maak de stapjes zo klein mogelijk. Met een hoop kleine makkelijke stapjes samen bereik je veel meer. Je leven leuker maken, minder gestresst of een mooie carriers opbouwen en rijk worden gaat niet in 1 dag. Het is een proces. Een proces veranderingen waar je dagelijks mee bezig gaat zijn. Een heel fijn, leuk en leerzaam proces. Makkelijk zei ik niet. Dingen veranderen is hard werken.

De meeste gewoontes die je wil aanpakken, waar je last van hebt en die zeker niet bijdragen aan het doel wat je wil bereiken zijn geautomatiseerd. Denk maar eens na hoe vaak je onbewust je telefoon in handen hebt bijvoorbeeld. Niet een gewoonte waar je je gelukkiger van voelt.

3. Stap uit je comfort zone

Vaak doen we dingen niet omdat we denken dat het niks voor ons is. Maar wie zegt dat? Jij bent zelf het stemmetje in je hoofd wat zegt dat iets niet bij je past. Je wil je graag gedragen naar hoe anderen jou zien, en anderen vinden het ook fijn dat jij blijft wie je bent. Dat is namelijk lekker vertrouwd en voorspelbaar.

Maar als je iets wil bereiken zul je stappen moeten nemen. Je gaat dingen veranderen. Het kost tijd om aan nieuwe dingen te wennen. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Hey, ineens ben jij niet meer de persoon die overal ja tegen zegt. Niet iedereen gaat dat leuk vinden, want ze wisten dat ze altijd op jou konden rekenen. En nu ga je ineens grenzen aangeven…

Soms als je iets graag wil, zeg je onbewust tegen je zelf dat het niks voor je is omdat je het misschien eng vind. Je word onzeker als je voor een groep mensen moet staan om over je passie te praten. Je word ook onzeker als je aan een nieuwe baan moet beginnen, of als je uit een raltie stapt die niet lekker voelt. Je gaat een nieuwe weg in, en de uitkomst is onzeker. Je twijfelt en hebt de neiging dan toch maar te blijven zitten waar je zit. Want lekker veilig.

Je wil wel maar je wil niet. Je denkt dat je het wil, maar bent niet bereid over dat drempeltje te stappen. En daar blijf je mee bezig, je blijft er over door gaan en voelt je er misschien ook rot over. Maar er gaat niks veranderen als je niet de eerste stap zet.

Wat helpt is stappen uit je comfort zone gaan zetten. Hoeft niet heel ver, je kunt klein beginnen. Net spannend genoeg. Je gaat iets doen wat je eng vindt.

Zoals ik hierboven zei, ben ik recent begonnen met een facebookgroep Happy mama – project leuker leven. Doodeng. Ik heb de laatste jaren heel veel geïnvesteerd in mijn eigen leukere leven en groei daarin nog elke dag. Een leuker leven raak je tenslotte nooit op uitgeleerd. Ik wilde regelmatig mensen wakker schudden. Lieverds, als je nou eens deze kleine stap verandert, maar ik durfde niet. Altijd weer die kleine stemmetjes die mij vertelde, maar wie ben jij dan? Wat heb jij nou te bieden?

Maar ik deed het toch. Ik denk namelijk dat ik heel veel te bieden heb, iedereen heeft wel iets te bieden. We kunnen zo ontzettend veel van iedereen leren, dus waarom niet van mij.

En toen kwam de volgende stap. Ik besloot filmpjes te gaan opnemen. Dat wilde ik al heel lang. Niet perse met een doel, ik wilde het gewoon durven. En ik besloot het te doen, de eerste keer deed ik 600 keer over en besloot uiteindelijk gewoon te plaatsen. Ik durfde ook het schoolplein niet meer op. Het leuke is, ik kreeg zo ontzettend veel lieve reacties. Het was doodeng, maar ik deed het toch. En de dag erna nam ik nog maar 2 filmpjes op voor ik plaatste. En na een maand, praat ik tegen de camera alsof ik het altijd al deed.

Nog een stapje, live praten. Precies hetzelfde. Alleen, inmiddels wist ik dat alles begint met onzekerheid en angst. En als je het gewoon doet, valt het reuze mee. Vorig jaar riep ik nog dat ik nooit zou gaan vloggen, past niet bij me. Eigenlijk was ik er gewoon van overtuigd dat ik het niet durfde. En nu doe ik het gewoon.

Uit je comfort zone stappen geeft ontzettend veel energie. Bovendien, je wint altijd. Als je niks doet en gaat zitten wachten sta je stil. Als je een stap zet, zijn er twee opties, 1. je wint of 2. je wint niet en dan leer je daar van. Je groeit dus sowieso.

Dus, begin vandaag met leuker leven, neem kleine stapjes, hou ze vol en stap uit je comfort zone!

Wil je happy mama – project leuker leven volgen? Meld ja aan, leuk!

3 tips: begin vandaag met leuker leven, wordt gelukkig

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Naomi
  30 januari, 2020 at 18:02

  Prachtige tips, vooral die van de zo klein mogelijke stapjes. En van je foto krijg is spontaan vreselijk veel zin in zomer;).

  • Reply
   MamaMaai
   30 januari, 2020 at 19:13

   Jaaaa oh ik kan ook niet wachten, zo veel zin in! En dank je 🙂

  Leave a Reply