ochtend ritueel

6x Voorbereiding op een stressloze ochtend

ochtend ritueelOh de ochtend. Vroeger he, een paar jaar geleden, noem eens wat, vijftien ofzo, was ik echt een ochtend mens. Er is een periode geweest, serieus, dat ik ’s ochtends vroeg opstond en voor ons gezin de tafel dekte voordat ik naar school moest. Weet je nog mam? Zo’n zalige puber was ik ;).

Maar tijden veranderen. De ochtend komt tegenwoordig elke dag weer veel te vroeg. En tegenwoordig blijf ik liever met mijn luie ass wat langer op de bank plakken, de dag doorzagen of domweg stoïcijns naar de buis staren in plaats van een uurtje slaap aan de andere kant van de nacht in te halen.

Maar dus heb ik ’s ochtends weinig zin aan stress en gezanik aan mijn hoofd. Wie wel? Lukt dat? Nope, vaak niet. Er gaat er altijd wel eentje huilen omdat we op het brood deden wat ze vroegen maar dat toch niet het goede bleek. De sokken niet lekker zitten, kwijt zijn of het zelfde terwijl hier voorkeur naar twee verschillende gaat, ze liefst op sandalen of slippers naar school gaan en dat van mama niet mag. Nah ja.

Maar inmiddels hebben we er toch een aantal dingetjes strak inzitten waarmee we tijd besparen en de ochtend aardig fatsoenlijk kunnen beginnen. Belangrijkste, wij doen het samen. Ja sorry, das gemeen he 😉

Ik weet mensen te noemen die echt veel eerder dan wij opstaan (ook samen) maar die toch niet op tijd op school komen. Huh? Hoe dan? Wij staan om 7.00 uur op en gaan om 8.00 uur de deur uit. We drinken zelfs nog samen koffie en ik betrap man er af en toe op dat hij nog even met zijn kop in een spel zit. Zoveel hoef je uiteindelijk niet te doen toch, of wel?

Goed, onze voorbereidingen op een zo stressloos mogelijke ochtend:

 1. Kleren klaar leggen de avond van te voren. Ik heb zo’n kind wat de meest wilde combinaties uit de kast trekt als ik het haar zelf laat doen. Het is al een toer de kinderen één keer hun kleren te laten aan doen. Weer uit doen en nog een keer aan doen, past niet in ons tijd schema. Ze krijgen elke avond een paar opties om uit te kiezen en ik leg de setjes zo compleet mogelijk klaar. En ’s ochtends weiger ik discussie. Zelf uitgezocht is aantrekken. Punt.
 2. Koffie. Heel even de tijd nemen samen een kopje koffie te drinken. Gaat lang niet altijd goed, soms drinken we de laatste slok terwijl we al met een been in de auto zitten maar het idee is leuk. Even rustig zitten maakt je ochtend zoveel minder stressvol.
 3. Strak ritueeltje. Alles gaat elke ochtend op dezelfde manier. Niet echt spannend of bruisend nee. Man start elke ochtend met de kinderen op zodat ik kan douchen en bijkomen van de nacht. Hartje hartje hartje voor zo’n man als ik. Als ik beneden kom zit het kroost aangekleed (Fenne/Siem) met een broodje voor de tv. Zodra ik mijn ontbijtje eetklaar heb, verkast man zich naar boven en mag ik het spul aanzetten tot alle overige acties. Tas inpakken, haren kammen, sokken zoeken, schoenen pakken, ed en ondertussen zelf eten, baby buik vullen, baby vervoer en winter klaarmaken, tandjes poetsen, beetje mascara en haren in de rommelknot voor nog een beetje fatsoenlijk voorkomen.
 4. Tv. Nope, wij eten dus niet ‘gezellig’ aan tafel ’s ochtends maar voor de tv. Doet iemand dat nog?Die gaat overigens pas aan als de kinderen zijn aangekleed. Nieuwe regel, werkt wel, soms. Na vijf jaar zijn we er inmiddels achter dat wat de ene dag werkt, de andere dag tegen je werkt. Vanochtend kwam ik er terwijl we bijna weg moesten achter dat uhm… de dame voor wie we ons zo haasten ’s ochtends nog in haar onderbroek onder een dekentje lag. Ja goedemorgen mams. En mocht er ergens in het schema vertraging oplopen, gaat de tv uit. En dat vinden ze niet leuk kan ik vertellen.
 5. ALLES klaarzetten. Man heeft soms wat bijzondere vaste ritueeltjes voor we naar bed gaan. Daar heb ik vreselijk aan moeten wennen maar in deze werkt het prima. Bijvoorbeeld: pauze bekers vast vullen, waterkoker vullen, thee in kopjes doen (de korrels dan, niet het water duhh), koffiecupjes klaarleggen, ed.
 6. Helpen. Natuurlijk vind ik dat een peuter zich prima zelf moet kunnen aankleden. Maar zodra ik dat weet, hoef ik daar niet elke ochtend strijd over. Man staat daar anders in. Als ik iets vervelend vind is het de dag al met onweer beginnen. Ik moet dan nog de hele dag en man gaat lekker naar zijn werk. Dusss, mijn regels.

Nou goed. En dan verkassen wij ons strak 8.00 uur naar school en zijn we altijd veel te vroeg. Ieder zijn afwijking, nietwaar?

Hoe starten jullie de ochtend? Nog slimme tips en trics waar we wat aan hebben? 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

9 reacties op “6x Voorbereiding op een stressloze ochtend”

 1. Nathalie avatar

  Yup, ik zet mijn ventje ook voor de TV ’s morgens. Oeps…. Ik heb dat ook altijd gedaan en ben er niet dommer op geworden! Gelukkig hahahaha

 2. anouk avatar
  anouk

  Hier gaat absoluut geen beeldscherm aan s ochtends en wij eten inderdaad aan tafel dat is vooral omdat ik anders iedere ochtend strijd heb omdat hij precies uit moet op het moment dat er het allerleukste net bezig is. Helemaal klaar mee! Bij ons mag degene die als eerste aangekleed beneden is de cavia’s eten geven, de ander moet hond doen. Pas als ze helemaal klaar zijn ( alles behalve jas) mag er gespeeld worden, gel doe ik als laatste dus treuzelen is geen tijd voor gel, extra set tandenborstels in de keuken zodat ze niet terug naar boven hoeven en daar weer 1000 keer afleiding tegen komen. Maar het blijft niet mijn favoriete deel van dag

 3. Sanderijn avatar

  Herkenbaar verhaal, exclusief de tv. Dat is omdat we geen tv hebben, maar ook hier wordt niet gezellig aan tafel gegeten. De kinderen zijn daar veel te onrustig voor en eten dan juist helemaal niet. Ook hier gaat manlief als eerste met de kinderen naar beneden. Helpen bij aankleden: check. Zolang ze het maar kunnen. En ook wij staan ’s morgens altijd te vroeg op school. Heerlijk vind ik dat, lekker rustig aankomen en iedereen langzaam aan zien komen. Wij nemen iets meer tijd voor alles, maar verder lijkt het er erg veel op!

 4. Maria avatar
  Maria

  Ik benijd je: in een uurtje alles en iedereen klaar hebben voor vertrek… Mijn wekker gaat om zes uur en om kwart over acht vertrek ik met een bakfiets met drie kindjes (oudste is bijna vijf, middelste 21 maanden, jongste tien weken) naar school. Maar, mijn man vertrekt altijd vroeg, dus ik regel alles in mijn eentje ’s ochtends.

 5. Vlijtig Liesje avatar

  Van te voren alles klaar leggen is de truc wat mij betreft. En dan bedoel ik de avond van te voren.

 6. Mama van Vesper avatar
  Mama van Vesper

  ik zet ook alles zoveel mogelijk klaar voor de volgende ochtend… want het is altijd rushen hoor 😀

 7. Dina avatar

  Hier heb ik nog geen ervaring mee (maar dat komt binnenkort denk ik toch ook wel hahaha). Lijkt me heel handig inderdaad, om de avond van te voren alvast wat spulletjes klaar te leggen.

 8. Puck avatar

  Mijn ervaring in dezen is nog niet goed genoeg denk ik, want bij ons gaat het vrij gemakkelijk. Geen tv en gewoon aan tafel. Eerste eten, daarna aankleden, om knoeien in te dekken.

 9. Tamara avatar

  Handige tips! Gelukkig duurt het hier nog even 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *