De kinderen

7x Binnen spelletjes om energie kwijt te raken

Binnenspelletjes om energie kwijt te raken, stoeien, binnenspelletjes, slecht weer spelletjes

Lopen jullie kinderen ook zo over van de energie? Ik maakte een lijstje met binnen spelletjes om de energie wat kwijt te raken. Het aller liefste ga ik met ze naar buiten, dat werkt nog altijd het beste, we lopen en sleuren wat af, maar alsnog zitten we ook een groot deel van de dag binnen deze koude donkere maanden. Dat merk je in ons gedrag, we worden er niet gezelliger op met z’n allen.

Het is geen geheim dat de winter niet mijn favoriete seizoen is, ik moet mijn best doen niet depressief te raken. Best mooi als het sneeuwt maar dat doet het maar zelden. Best leuk als er ijs ligt, maar ook dat is zelden. Feestdagen, ik vind het super leuk voor de kinderen, ik ben ook blij als het weer voorbij is.

Ik probeer vooral veel naar buiten te gaan (tips om wandelen met kinderen leuk te maken) want ik heb sterk het gevoel dat iedereen daar het beste bij gedijt, maar ik vind het best lastig die drempel over te stappen. Nou is op kou best te kleden (vind ik persoonlijk niet echt) zeggen ze, maar regen…. Nope, niet mijn ding. Grijs, vies, nat, somber…

Binnen spelletjes om energie kwijt te raken

Wat doen we dan als we binnen blijven en tv en iPad tijd al lang en breed overschreden? Ik maakte een lijstje met tips voor binnenspelletjes om energie kwijt te raken. Beetje voor mezelf en een beetje voor jullie.

1. Spelletjes met ballonnen:

Men nemen één of meer ballonnen. Er zijn oneindig veel spelletjes met ballonnen te verzinnen waar ze lekker actief mee kunnen zijn.

 • Voetballen met ballonnen is hier een grote hit. Zonder regels, dus handen gebruiken en vast houden mag ook. Fenne en Melle tegen mij. Ohjoj, wat een feest.
 • Badminton of tennis met ballonnen. Met een ballon is ideaal en leuk voor kleine kinderen. Scheidsrechter erbij is hard nodig en een lijn waar ze achter moeten blijven of zo. Verzin wat, zodat ze niet elkaars handen en hoofden eraf meppen. Kan prima met je handen maar serieus veel leuker als je er rackets bij neemt als je daar de ruimte voor hebt. Die van mij heb ik uiteraard voorzien van een stel van die verlengstukken.

2. Stoeien:

Oké, ik moet toegeven dat ik zelf niet altijd zin heb mijn gat uit de zetel te hijsen maar lekker stoeien met de kinderen werkt wel tegen de depressie. Gewoon doen dus! Doen ze super graag met elkaar als ze beiden beschikbaar zijn, maar niets is leuker dan stoeien met papa of mama. Kieteldood oh yehh!!!

 • Gecontroleerd stoeien: Zet ze met hun ruggen tegen elkaar en laat ze op 3 de ander zo snel mogelijk met de rug plat op de grond krijgen. Oh en, tegen pap of mam vechten is nog veel toffer he.
 • Laat ze elkaars tenen moeten pakken
 • Geef ze een staart en laat die van elkaar er af trekken

3. Opjagen:

Het maakt niet uit hoe oud ze zijn, als mama als kat achter mijn muizen kinderen aanrent worden ze enorm druk. Oh zo spannend. Ik pols regelmatig even of de buren geen last van ons hebben want er komen hier s avonds nog wel eens angstaanjagende decibellen het huis uit. Doen alsof je ze wil pakken blijft leuk, ook al doe je het tweemiljoen keer. Je verstoppen en ze keihard laten schrikken… ook tof ;).

4. Gymmen:

Ik dacht altijd dat je opgroeiende kinderen geen krachttraining mocht laten doen, zo werd mij vroeger altijd verteld. Maar dat blijkt een fabel, ofwel, niet helemaal, ze mogen alleen niet te zwaar trainen. Trainen met gewichten voor kinderen is geen aanrader, daar kunnen hun gewrichten wetten en spieren nog niet goed tegen en je wilt ze later niet aan de problemen helpen.

Na mijn bevalling probeerde ik thuis wat oefeningetjes te doen en iedereen deed mee, leuk ook al werden mijn inspanningen iet wat op de hak genomen. Sindsdien vragen ze s avonds regelmatig wat ze moeten doen. Dan geef ik ze kleine opdrachten met een aantal. Dus 30 keer springen ofzo. Lekker vaak. Grappig genoeg zien zij het heel anders dan mama die een stronthekel aan krachttraining heeft. En het is een leuke manier om energie kwijt te raken. Nou ja, ze krijgen er ook conditie van en worden sterker maar voor even dan.

Bijvoorbeeld:

 • planken
 • op je buik liggen, staan, op je buik liggen, staan
 • buikspieren
 • hinkelen
 • springen
 • koprollen
 • trap lopen

5. Stormbaan:

Ik weet niet hoe zuinig jullie op de meubels zijn? Wij maken van onze meubels een levende stormbaan, ideaal spelletje voor binnen. Hier in huis mogen ze op en over de bank klimmen en op de bedden springen. Ze zijn motorisch sterk en niet bang. Super leuk om een storm baan te bouwen. Wij hebben een bank bij de eettafel staan. Die wordt regelmatig verschoven en aan de meubels geplakt. Poef erbij, kinderstoel van Siem erbij. Kist erbij, verzin wat. Lekker moeilijk maken. Super leuk om binnen energie kwijt te raken.

Ik droom nog over een klimwand maar we namen al wel vast een touwladder en rekstok in huis

6. Washi tape:

Al eens bedacht wat je allemaal met washi tape kan doen? Geniaal spul. Plak een hinkelbaan op de grond. Wel verwijderen voordat je gaat dweilen anders mag je het op de knietjes afkrabben ;).

7. Just dance:

Of valt dit binnen de tv tijd? Ik vind van niet. Just dance, it isss. Probeer het eens. En doe zelf mee. Ik vroeg me al die tijd af hoe het komt dat mijn dochter zo goed kan dansen. Talenten die ze overduidelijk niet van haar moeder en nog nog overduidelijker niet van haar vader heeft (hihi, papa met zijn ritme gevoel). Het blijkt hier een tussenschoolse activiteit, ik kan dat alleen maar toejuichen. En nu hebben we het thuis ook ontdekt. Toegegeven, ik sta stiekem als niemand kijkt mijn danspasjes te oefenen zodat het een wat eerlijkere strijd wordt tegen de dochter en haar vriendinnen.

Maar gewoon een cd met house muziek aan zetten, keihard mee headbangen vinden ze hier ook geniaal dus doen we ook dagelijks.

En nu ze lekker opgefokt zijn, wordt het weer tijd om de hartslag en stressniveaus te verlagen.

Wat voor binnen spelletjes doen jullie met regen om ze toch een beetje van de energie af te helpen? Ik krijg altijd heel graag nieuwe ideetjes. 

Volg je me al via mijn facebookpagina?

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Jeanine
  3 december, 2015 at 11:45

  Leuke tips! Hier wordt met mijn mannen vaak wat afgestoeid haha. Opjagen vind ik ook leuk, laatst een rollenspel gedaan waarbij we moesten vluchten voor de spin. In bad zouden ze veilig zijn. Ik had ze zo super snel gedoucht en ze hadden de grootste lol.

 • Reply
  Saskia
  3 december, 2015 at 12:46

  Leuke tips op een rijtje. ?

 • Reply
  Marijke I easydailyfood
  3 december, 2015 at 16:44

  Leuke tips! Aan de washi tape had ik nog niet gedacht. Leuk idee!

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  4 december, 2015 at 12:56

  Ik ga toch het liefst met ze naar buiten om energie kwijt te raken. Binnen is de ruimte gewoon veel beperkter. Ik zou dan denk ik dansen kiezen uit je lijst.

  • Reply
   MamaMaai
   6 december, 2015 at 21:45

   Wij ook hoor, uiteindelijk is buiten het fijnst

  Leave a Reply