DIY colsjaal, warme kindersjaal maken

9x Wat je moet weten als je een jongen op de wereld zet

DIY colsjaal, warme kindersjaal maken, wat je moet weten als je een jongen op de wereld zetIk was een echten meiden mama. Ik zag me zelf al haren vlechten, shoppen en met kleertjes en poppen tutten en eindeloos kletsen met een kopje thee en koekjes over hoe de dag was geweest. Dat wist ik zeker. We besloten voor een tweede te gaan. En nah, dat bleek een jongen.

Oke, een jongen. Wat kan dat nou anders zijn dan een meisje? Uhm… Ik help je uit de droom. Jongens zijn geen meiden.

Wat je moet weten als je een jongen op de wereld zet

 1. Jongens hebben een piemel. Das een stuk makkelijker met verschonen. Geen geveeg in allemaal plooien, gewoon poetsen. Welke kant op maakt niet uit, er kan weinig fout gaan. Oh wacht, toch wel. Het voorhuidje van baby’s en kleine jongens zit vast. Dat hoort vast. Niet aan trekken, nergens overheen schuiven. Gewoon niet doen. Au!
 2. Jongens hebben een piemel. Die gaat graag en met regelmaat omhoog. Dat is gewoon, je staat even vreemd te kijken de eerste keer bij je babyprul van een jongetje, maar dat deed hij al in de buik. Niks raars aan.
 3. Jongens hebben een piemel, die hoort in de broek omlaag. Je zal de eerste niet zijn die de luier dicht vouwt en een kletsnatte baby met droge luier aantreft. Die van mij presteerden het in hun broekspijpen te piesen of tot bovenin hun nek en inderdaad, de luier bleef droog. Ik heb me vaak afgevraagd hoe ze dat deden. Niet doen, gewoon accepteren en doorgaan. En als ze zindelijk zijn, leer ze zo snel mogelijk dat ze het handeltje netjes naar beneden hangen voor ze plassen. Het plakt stiekem nog wel eens in een bochtje omhoog, gegarandeerd een nat shirt en een hoop rotzooi naast de plee.
 4. Jongens hebben een piemel. Nah echt? Ja. En daar komen ze zelf ook snel genoeg achter. Namelijk, op het moment dat ze controle hebben over hun handjes. Het blijkt van levensbelang op elk geschikt en ongeschikt moment elke 3 minuten te checken of hij er nog hangt. Bovendien lijken ze bang hem ergens te verliezen. Met grote regelmaat wordt gecheckt hoe stevig hij vast zit, hoe lang hij kan worden, of je hem kan draaien, ergens in kan stoppen, ergens tussen kan duwen….
 5. Jongens hebben dus een piemel. Yup yup 😉 En dat wordt graag van de daken geschreeuwd en bij voorkeur op een, ik noem maar wat, overvol schoolplein ofzo. Piemel voor piemel na, piemel piemel piemel. Jij bent stom, PIEMEL!
 6. Goed, jongens praten dus graag over piemels. Maar net zogoed over al dat anderen wat we stiekem verborgen houden. Schamen wij ons voor konten, billen en alles wat daar uit komt? Zij niet. De poep, pies, piemel en hey daar vliegt een boer grappen zorgen voor duidelijk grote hilariteit. Altijd.
 7. Jongens doen aan oog om oog, tand om tand. De zus gaat gewoon gaat gillen als een speenvarken als er onrecht wordt aangedaan, de broers lossen het liever zelf op. Moeten terug meppen of schoppen voor ze weer rust in het lijf hebben. ‘Ja maar ik heb nog niet geschopt’ is een veel gehoorde uitspraak hier thuis als ik de stieren uitklaar probeer te trekken. En… Jongens bijten. Oké niet allemaal en er zullen vast ook meisjes zijn die dat doen. Maar bereid je er op voor. Zolang ze hun frustratie nog niet kwijt kunnen en de emoties nog niet fatsoenlijk kunnen uiten, is dit de makkelijkste, meest effectieve manier om dingen eens goed duidelijk te maken.
 8. Jongens slopen. Tot onze eerste jongen ongeveer één jaar werd, hadden wij netjes, ongeschonden speelgoed en boekjes. De inboedel was redelijk veilig. Er werd niet aan stekkers getrokken en er werden geen boeken gevreten. Nu heb ik twee jongens ….
 9. Jongens moeten naar buiten. Nergens doen ze het beter dan buiten. Geef ze een bal, een klimrek of een stok. Laat ze rennen, vliegen of stampen in de plassen. Beter voor ieders humeur de mannen gewoon dagelijks een rondje uit te laten. Oh en… Jongens zijn niet voorzichtig. Hebben blauwe schenen en schrammen. Het zijn geboren avonturiers. Avonturier…. met een piemel!

Oftewel, jongensmama zijn is fantastisch. Jongens zijn geweldig.

Lees ook: Jongensmoeder of piemelparia

jongens gedrag


Geplaatst

in

door

Reacties

19 reacties op “9x Wat je moet weten als je een jongen op de wereld zet”

 1. Nienke avatar
  Nienke

  Hier 3 jongens en de 4de jongen is op komst… herkenbaar stukje!
  Vorige week deden ze hier spontaan een piemel-high-five, zelf bedacht ook dat woord… Manlief werd er een beetje kwaad om, maar ik kwam echt niet meer bij van het lachen! Nooit een saai moment met jongens in huis!

  1. MamaMaai avatar

   Ja echt over piemels kan je boeken schrijven. Hier is HET grapje van de dag dat hij boven de boxer wordt gehangen en Fenne komt niet meer bij. Ik moet er keihard om lachen maar vind het tegelijkertijd helemaal niks. Het hoort er blijkbaar bij. Spannend die vierde…

 2. Vlijtig Liesje avatar

  Dat zijn stuk voor stuk goede punten. Bij jongens heb ik echt moeten leren om veel los te laten.

  1. MamaMaai avatar

   Ja pfff loslaten. Al ben ik daar wat betreft stunten en stoeien wel goed in denk ik…

 3. Nathalie avatar

  Hahahaha zo herkenbaar, vooral dat met de piemels.
  Ik heb al een tijdje zo’n blogje klaarstaan maar durfde het niet publiceren.
  Zal nog even wachten hehe.
  Nee echt, heel leuk!

  1. MamaMaai avatar

   Ik ben wel heel nieuwsgierig nu

 4. Dina avatar

  HAHHAHA “Het blijkt van levensbelang op elk geschikt en ongeschikt moment elke 3 minuten te checken of hij er nog hangt. ”
  Ik kan echt niet wachten tot ons kleine jongetje er eindelijk is!

 5. Maris avatar

  Haha moest wel lachen. De obsessie met hun eigen piemel zit er dus al vroeg in? Ik ben wel blij dat ik een meisjesmama ben eigenlijk als ik dit zo lees. Haha. Maar misschien komt het ook omdat ik het niet herken. Afgezien van het slopen, blauw zijn en naar buiten moeten. Dat heeft Mila net zo.

  1. MamaMaai avatar

   Whahaha je moet het ervaren denk ik. Het is wel even wennen ja

 6. Jolande avatar

  Haha leuk artikel. Heel herkenbaar!!

 7. Iris avatar

  Ik heb 1 exemplaar, na een engeltje van een meisje, dus dat was even wennen. Hij is net 1 en nu al een echte sloper. Ben benieuwd wat dat gaat brengen…..

  1. MamaMaai avatar

   Pfff, de tweede van ons is ook net 1. Hij gaat hup zijn broer achter na. Misschien nog wel erger. Succes 🙂

 8. anouk avatar
  anouk

  Dat je wel kost wat kost alles met wapens, dino’s, skylanders. ……….etc te maken heeft buiten de deur kan proberen te houden maar dat dat geen zin heeft en ze het toch wel te pakken krijgen. ( alleen dat stomme spel wat jouw mannetje ze aangepraat heeft, cash of clans hou ik lekker buiten de deur 🙂 🙂 🙂 🙂 )

 9. anouk avatar
  anouk

  Jongens hebben vooral meerdere omdat ze elkaar zo lekker versterken is goed om de bezem door je eigen vooroordelen wat betreft opvoeding te halen…alles wat je je ooit zo har voorgenomen over manieren en omgang kan lekker de bezem door. ..

 10. Sheila avatar

  Ik benieuwd wat me nog te wachten staat. Ik vind het super schattig, hoe mijn zoontje van bijna 15 maanden zijn piemeltje heeft ontdekt. Als ik hem verschoon (en ik verschoon hem staand, want liggen is hij al maanden geleden mee gestopt), ontdekt hij hem weer en is het zo van: “hey… daar is die weer!”

  Hij is nog steeds voorzichtig met dingen en maakt niets stuk. Dat gaat vast eens over. Ik was ook erg wild als meisje en klauterde overal op. Dus als hij ook op mij lijkt en het feit dat het een jongen is, gaat dat nog wat worden!

  1. MamaMaai avatar

   Wie weet, niet alle kinderen zijn het zelfde. En er zijn zat jongens die rustig zijn. Die van mij zijn ook niet druk zoals ik de jongens om mij heen zie. Maar toch druk 😉

 11. inspinration avatar

  Hier drie dochters en 1 zoon, wat mij vooral qua verschil opvalt zijn die altijd versleten broeken op de knie…. Maar dat kan zijn omdat de dochters rokken en jurkjes willen en knie spelen pijnlijker is op een maillot ;). En die piemel indersdaad, altijd die piemel….

  1. MamaMaai avatar

   Wouw, wat een rijkdom, je maakt me jaloers 😉 Ik heb toevallig een dochter die altijd gaten in haar leggings heeft en zwarte bips dus dus herken ik dan weer niet 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *