Duurzaam

Afval scheiden, kan het nog ingewikkelder

afval scheidenEr kwam een testje voorbij op internet over afval scheiden en nu ben ik helemaal in de war. Goed voor het milieu zorgen staat nogal hoog op onze prioriteiten lijst. We hebben zo’n beetje elke afvalbak die je kunt krijgen hier voor de deur staan, we rijden geregeld naar het afvalperron en naar de kringloop en we zijn er zeker niet vies van spullen van anderen te hergebruiken. We proberen er zo goed en zo kwaad als dat gaat op te letten geen zinloos afval mee naar huis te nemen. Helaas zit zelfs een komkommer tegenwoordig in een condoompje. Maar nu, volgens die test doen we dus alles fout.

Met man spreek ik er nog wel eens schande van

als mensen waar we het niet van verwachten al hun rotzooi bij elkaar gooien. Onderling mag dat he 😉 Papier en glas scheiden, dat doet toch minstens iedereen? En chemische troep gooi je ook niet door de plee, wel? Uhm.. nah goed, das ons punt en duidelijk denkt niet iedereen daar zo over. Een blik langs het fietspad bijvoorbeeld.

Maar wie had ook gedacht dat afval scheiden zo ingewikkeld kon zijn

Van plastic scheiden waren we op de hoogte. Das moeilijk. Punt. We kijken elkaar bijna elke dag wel vragend aan. Uhm…. een plastic zakje mag wel toch? En deze shampoofles?? Ook toch?? Endie tube tandpasta wel? En dit plastic speelgoed? Niet he? En uhm… kartonnen melkpakken moeten ook bij het plastic tegenwoordig toch? En blikjes ook toch? Maar chipszakken weer niet? Raar systeem dat plastic scheiden maar t zal ergens goed voor zijn. Toch? Laatst hoorde ik weer dat al dat gescheiden plastic ontzettend in de weg ligt en dat het meeste helemaal niet hergebruikt wordt. Centjes. En slechte kwaliteit. Kom maar door met je goeie gedrag.

Oke, laten we glas dan even nemen. Glas lijkt me simpel. Wit bij wit, groen bij groen, bruin bij bruin. Oh een gebroken vaas mag niet bij glas? Wat is precies het verschil met een fles witte wijn dan? Maar een potje met deksel wel?

Papier dan. Papier is papier lijkt me.

Karton is ook papier. Toch? Serieus, ik mag toch aannemen dat elk huishouden in Nederland een papierbak heeft. Een tijdschrift, das papier maar behoorlijk bewerkt. Oh das geen probleem, fijn. En kijk, beter is natuurlijk om gewoon geen bonnetje aan te nemen maar soms, als ik naar meer dan een shop moet denk ik dat het best handig is om te kunnen bewijzen dat ik het echt al een keer heb afgerekend. Thuis leeg ik dan mijn bonnetjes in de papierbak. Wrong. Fout. Mag niet. Huh? WAAROM NIET???

Pizzadozen. Ook zoiets, mogen dus niet bij het oudpapier. Wat?! Even serieus. Als een pizza doos niet mag, mag een kartonnen doos verpakkingsmateriaal dan ook niet? Ik zie het verschil niet namelijk. Wat wel mag? Papier met paperclips. Schiet mij maar lek hoor, paperclips? Kleine moeite die zelf even te verwijderen toch? En uhm… die berg inpakpapier straks dan?

Want echt he, waarom zou je makkelijk doen met zoiets belangrijks als zorgen voor het milieu als het ook gewoon zo ingewikkeld kan. Snap jij het nog?

In onze gemeente moeten luiers bij het gft. Bijzonder wel. Luiers lijken me niet heel biologisch afbreekbaar. En wat dan met de doekjes? Moeten we die bruine lapjes er weer tussenuit peuteren? In andere gemeentes mag het weer niet. Om het simpel te houden mensen.

Want echt he, waarom zou je makkelijk doen met zoiets belangrijks als zorgen voor het milieu als het ook gewoon zo ingewikkeld kan. Snap jij het nog?

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Sanderijn
  10 oktober, 2017 at 19:14

  Geen pizzadozen? Oeps! Ik gooi echt alles wat papier is, behalve dus drankkartons want die horen bij het plastic, in de papierbak… Ja, dat plastic, ik hoop eigenlijk dat het uiteindelijk wel gaat helpen, dat er beter recyclebare plastics geproduceerd gaan worden. En al dat afvalscheiden zorgt in ieder geval dat je altijd even stil staat bij wat je weg gooit. Als je alles in één bak mietert hoef je er ook nooit bij stil te staan hoeveel je eigenlijk aan afval hebt toch?!

  • Reply
   MamaMaai
   13 oktober, 2017 at 08:17

   Ja, dat is waar. Maar het is wel vervelend als je denkt zo je best te doen en je er achterkomt dat het zo ingewikkeld is. Anyway, we blijven stug verder gaan. Iets moet helpen toch?

 • Reply
  Doris
  24 oktober, 2017 at 17:48

  Volgens mij mogen pizzadozen niet, omdat daar vet en eventueel andere resten van de pizza in zitten. (En ik gooi een helemaal schone droge deksel van de pizzadoos die wel helemaal drie minuten bovenop de pizza heeft gezeten – ik woon tegenover de pizzeria – dus gewoon toch in de papierbak.) Maar dat kassabonnetjes niet mogen, dat wist ik dan ook weer niet.

 • Leave a Reply