Geen categorie

Angora wol om te janken

angora_200Toen ik klein was hadden we thuis altijd konijnen. Mijn papa bouwde prachtige grote hokken in de tuin met enorme ren. De eerste konijnen die we hadden, deelden we met de buren. Het waren twee angora konijnen. Prachtige, lieve beesten, die eigenlijk een foutje van de natuur zijn met hun lange als maar door groeiende vacht. Al dagen loop ik met een enorme knoop in mijn maag. Na het zien van verschillende undercover gemaakte, misselijkmakende beelden op internet over het kaal plukken van deze prachtige beestjes. Ik probeer er niet naar te kijken maar de beelden op social media spreken voor zich en die krijg ik voorlopig niet meer uit mijn hoofd. Echt afschuwelijk. Gruwelijk.

Wereldwijd komt 90% van de angora wol uit China waar geen straf staat op dierenmishandeling. Ook in Nederland worden bij warenhuizen als C&A, WE, Zara en H&M nog producten met angora wol verkocht. De konijnen die hiervoor gebruikt worden, worden zwaar mishandeld. Ze worden levend vastgebonden en kaal geplukt waarbij ze het uitschreeuwen van de pijn. Hierna worden ze zwaar gestrest, alleen in smerige, kleine hokjes terug gestopt om na een paar weken het zelfde te ondergaan. Ongelofelijk dat dit gebeurd. Om te janken.

De dierenbescherming, PETA en bont voor dieren hebben kritiek op de levensomstandigheden van deze konijnen. De partij voor de dieren heeft onlangs een actie op gezet. Inmiddels hebben de H&M en de WE aangegeven (voorlopig) geen producten met angora wol meer te verkopen. De H&M heeft inmiddels zelfs een actie lopen waarbij je gekochte producten met deze wol kunt terg brengen, dan krijg je je geld terug. Een hele goede zaak. Zara doet dit helaas nog wel. Doe als je blieft mee met deze actie en teken de petitie. Die vind je hier. Helemaal onder de genoemde pagina, ogen dicht en naar beneden scrollen. Het enige wat je moet doen is je naam en emailadres invullen. Ik heb het gedaan. Jij toch ook? En dan het liefst zo vaak mogelijk dit bericht delen natuurlijk om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen tekenen en zich bewust zijn van wat ze kopen. Ik ben jullie dankbaar!

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  MultiVroon
  29 november, 2013 at 14:40

  Done 🙁

  Is Angorawol altijd van deze konijnen trouwens? Nooit geweten! Het is voor mij ook te kriebelig dus ik heb er nooit iets van gehad geloof ik.

  • Reply
   MamaMaai
   29 november, 2013 at 14:49

   Nee je hebt ook geiten…

   • Reply
    Syl
    29 november, 2013 at 15:09

    dan heet het mohair volgens mij

 • Reply
  Syl
  29 november, 2013 at 15:13

  Ik heb het filmpje wel gezien, mijn hemel, beter van niet dat je het geluid aanzet. Afschuwelijk. Er zijn toch echt veel dingen waar wij geen weet van hebben.
  Ik zag vanmorgen op Facebook ook een bericht van de Hema voorbij komen die aangaf te stoppen met het inkopen van angora. Ze verkopen een aantal dingen, vest, trui en sokken. En ook dat mag teruggebracht. Ik ben wel blij dat er in ieder geval naar gekeken wordt hoe dit anders kan (en natuurlijk kan het anders!).
  Ik zag ook dat Wolplein de angorawol uit het assortiment haalt.
  Het ligt toch ook aan de consument, zolang er vraag naar is, veel vraag, zal er niet heel veel veranderen ben ik bang.

 • Reply
  Syl
  29 november, 2013 at 15:14

  oh en wat die angorageit betreft, die wordt geschoren en die wol noem je mohair :
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Angorageit

  • Reply
   MamaMaai
   29 november, 2013 at 20:26

   Aaah dank je Sylvia, ik wilde het ook nog gaan opzoeken maar je bent me voor. Thanx!

 • Reply
  MamaJo
  29 november, 2013 at 22:14

  Mijn god, dit wist ik niet, wat ongelovelijk misselijkmakend, ik heb er nog niets van voorbij zien komen, ben al ellendig nu van jouw verhaal hier. Heb zelf geen dingen met angora, gelukkig. Ik word ook zo boos altijd om al die jassen met die bontkragen waar je al jaren mee doodgegooid wordt, bleeeeegh!!

 • Reply
  Rosanneke
  30 november, 2013 at 09:12

  Ook de actie van De Groene Meisjes gezien? Walgelijk he..hier moet echt een eind aan komen!

 • Reply
  Doortje Dartel
  30 november, 2013 at 20:14

  Verschrikkelijk!
  Gelukkig draag ik nooit angora, maar nu al nooit meer.

 • Reply
  Dinaz ♥
  1 december, 2013 at 12:30

  Het is verschrikkelijk!!!
  Ik heb bewust het filmpje niet gezien…ik kan daar helemaal niet tegen en raak helemaal van slag…
  Natuurlijk teken ik de petitie!!!
  Wat ben ik blij dat ik alleen maar katoen draag 🙂

 • Reply
  Brenda
  1 december, 2013 at 14:15

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik heb de beelden gezien op televisie en ik vond het ontzettend nare beelden. Ik heb zelf ook mijn hele leven konijntjes gehad en ik snap werkelijk niet hoe mensen deze onschuldige diertjes zo zwaar kunnen mishandelen.

 • Leave a Reply