Gelezen

Boekreview: De Cirkel

de cirkelIk sla net dit boek dicht. Daar heb ik altijd zo’n hekel aan. Ik kan nooit wachten te weten wat het einde is maar nog erger vind ik het als ik het einde eindelijk weet. Deze keer De Cirkel van Dave Eggers, geniaal, fascinerend en angstaanjagend tegelijk. In een paar dagen uit gelezen. In de eerste bladzijde al gegrepen. Bizar. Is dit de toekomst?

Samenvatting:
Mea Holland krijgt via haar vriendin Annie een baan bij de Cirkel. Een bedrijf gebaseerd op social media en de toekomst. Met één eigen online identiteit. Alles wat gebeurd moet openbaar zijn, privacy is diefstal en geheimen zijn leugens. Dat is waar het om draait in de cirkel. Wie weet behoren ziektes en criminaliteit binnenkort tot het verleden. Geen verkrachters meer, geen ontvoerde kinderen. Alles dankzij de nieuwe beschikbare technologieën. Als we er maar voor zorgen dat alles transparant is. Dat niemand geheimen heeft en iedereen en alles zichtbaar is. Niet vrijblijvend maar verplicht. Ook de overheid. Iedereen kan alles over iedereen waar en wanneer hij wil achterhalen.

Aanrader:
Ik krijg er de kriebels van. Dit boek. Van het begin tot het eind. Het is griezelig. Zover zijn we nog niet maar we zijn al een end op weg. Maar moeten we alles wel willen weten. Van je buren, je vrienden, je ouders, je voorouders??? Wil je überhaupt zelf dat iedereen alles van jou weet en kan zien? Heel eng. Wat is privacy waard?

Een dikke aanrader weer dit boek. Goed verhaal. Het leest lekker weg. Dicht bij de werkelijkheid en toch weer niet. Goed geschreven personages, alleen wel erg naïef. Ik krijg er een sekte gevoel bij. Follow the leader en denk zelf vooral niet na. Buiten dat vind ik het ‘big brother is watching you’ idee in het boek eng. Hoever gaan we daarin? Lezen dus!

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Petra
  26 maart, 2014 at 09:15

  Weer eentje voor mijn te lezen lijst dus??

  • Reply
   MamaMaai
   26 maart, 2014 at 09:44

   Jep, lezen!

 • Reply
  MamaJo
  26 maart, 2014 at 13:34

  Klinkt als een erg interessant boek, ik ga ‘m onthouden…

 • Reply
  merula
  26 maart, 2014 at 19:39

  o ik ben absoluut geen lezer, maar als ik dat wel zou zijn zou ik het zeker lezen, het spreekt me wel heel erg aan! Zal ik maar wachten tot de film uitkomt 😉

 • Reply
  Lauradenkt
  27 maart, 2014 at 21:03

  Ik ben het helemaal met je eens!

 • Leave a Reply