Gelezen

Boekreview; Lieve mama – Esther Verhoef

boekrecensie boekreview lieve mamaBij mij lijkt het af en toe een beetje alles of niks. Maanden raak ik geen boek aan, dan krijg ik ineens de geest en lees ik er eentje in twee avonden uit. Ik heb al een nieuwe klaar liggen. Stiekem kocht ik er van de week dan ook gewoon twee tegelijk, dat heb ik nog nooit gedaan. Sssst, niet tegen man zeggen. Ik las een interview met Esther Verhoef en de volgende dag stond ik in de boekwinkel met ‘Lieve mama’ in mijn handen. Het zou haar nieuwe meesterwerk moeten zijn. Beter dan al het andere dat ze heeft geschreven. Nou vind ik het lastig om in termen van meesterwerk en beter dan de rest te praten, ik laat me nog al snel mee slepen in een verhaal en ik vind heel veel boeken goed. Is het een verhaal dat me bij zal blijven? De strekking wel vrees ik. Omdat het precies een van mijn angsten beschrijft, daar blijkt zij een kei in te zijn. Als ik eerlijk ben, valt haar vorige boek De kraamhulp mij nog steeds regelmatig lastig. Persoonlijk vind ik de kraamhulp nog spannender en was ik daar echt door van slag tijdens het lezen en daarna.

Lieve mama van Esther Verhoef

In het boek volg je twee verhaallijnen. Die van Ralf, een 18 jarige jongen die het verkeerde pad van ‘snel geld’ lijkt te kiezen. Hij laat zich in met de verkeerde vrienden waaronder Brian. Brian sleept hem mee in zijn plannen een overval te plegen en verdwijnt. Ralf gaat opzoek naar zijn beste vriend en wordt tegelijkertijd opgezadeld met zijn problemen.

Een ogenschijnlijk perfect leven wordt overhoop gehaald. Helen, verpleegkundige en haar man Werner, succesvol horeca ondernemer, en ouders van drie pubers, worden het slachtoffer van een gewelddadige overval. Die proberen ze koste wat het kost verborgen te houden voor de buiten wereld en hun kinderen.

Toeval? Of hebben deze twee zaken enige connectie met elkaar?

Een boek wat mij heeft gegrepen vanaf de eerste bladzijde, vlot geschreven en super spannend. De personages in het boek zijn echt en tot in detail uitgewerkt. Evenals lugubere details in gebeurtenissen. Walgelijk. De verhaal lijnen lijken mijlenver uit elkaar te liggen maar komen langzaam steeds dichter bij elkaar. Alsof ik op het einde steeds sneller begon te lezen. Ik liet er andere dingen voor staan, dat zegt wat. Binnen twee avonden was het uit.

Wat zou jij doen om je gezin te beschermen? Overvallen worden is één van mijn grootste nachtmerries. Ik hoop het echt nooit mee te maken. Ik ben bang dat ik niet voor mezelf zou kunnen instaan. En voor man nog minder. Dat gevoel beschrijft Esther Verhoef heel goed. Alles voor je kinderen. Dat ik dezelfde keuzes zou maken als Helen, kan ik me niks bij voorstellen.

Een heel goed boek. Een lekker spannend boek. Echt weer een pageturner die het lezen waard is. Een dikke aanrader dus. Ik weet zeker dat ik een volgend boek van Esther Verhoef zodra ik het zie liggen in mijn mandje zal kieperen.

Ps: Als je dit boek goed vond, zijn deze ook aanraders: Ijstweeling, verloren vrouw, voor ik ga slapen

[bol_product_links block_id=”bol_556aea448db25_selected-products” products=”9200000038695239″ name=”Lieve mama” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bovenstaande link verwijst naar Bol. Bestel je iets via die link dan krijg ik daar een klein percentage van, lief!

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Kim
  1 juni, 2015 at 15:51

  Ik ben hier best benieuwd naar gewordend na het lezen van jouw review. Hopelijk hebben ze hem in de bibliotheek. 🙂

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  2 juni, 2015 at 08:32

  Ik heb dit boek gereserveerd in de bieb en hoop het binnenkort te lezen!

 • Reply
  Deisy
  3 juni, 2015 at 09:20

  Ik heb het boek toevallig vorige week uitgelezen en vond het ook echt een fijn boek. Ik bleef maar geboeid. Ik vond het einde alleen iets minder, had wel een andere insteek mogen hebben ofsow. Maar ondanks dat toch wel genoten van het boek hoor. X

  • Reply
   MamaMaai
   3 juni, 2015 at 10:52

   Ja klopt, het einde had wat mij betreft wel wat onverwachter gekund ofzo…

  Leave a Reply