langvoeden, borstvoeding

Borstvoeding

langvoeden, borstvoedingInmiddels is Siem alweer bijna negen maanden en geef ik al die tijd nog steeds borstvoeding. Zonder dat ik dat wil word ik in het borstvoedingskamp geduwd. Ja, ik ben van mening dat borstvoeding het beste is voor mijn kind maar nee, ik denk niet dat kinderen niet groot kunnen worden op kunstmelk.  Ik denk dat elke moeder het beste voor haar kind wil en voor zich zelf een goede overweging maakt welke keuze ze maakt en daar zouden we ons bij moeten neerleggen. Wel denk ik dat er nog wat verbeterd kan worden aan informatieverstrekking en begeleiding aan zwangeren en pas bevallen vrouwen, want helaas ben ik van mening dat we daar een grote steek laten vallen.

Borstvoedingsmaffia

Maar liever word ik niet geassocieerd met de maffia. Moeders die in elke zin die ze uit blaten en elk gesprek dat ze aangaan borstvoeding weten te laten vallen omdat ze in mij een mede borsvoedingfanaat zien, blijf ik liever ver van, ik ken ze. Helaas. Willekeurige forums die op Facebook proberen de twee kampen tegen elkaar op te zetten, ik zie ze regelmatig voorbij komen. Zodra het over de manier van voeden bij baby’s gaat, voelt elke moeder zich aangevallen en kan de neiging er direct (emotioneel) op te reageren niet bedwingen.

Ja, ik ben van mening dat borstvoeding het beste is voor mijn kind maar nee, ik denk niet dat kinderen niet groot kunnen worden op kunstmelk

Ik voel me geen fanaat maar vind ook niet dat ik er spannend over hoef te doen. Wil je het niet zien? Kijk je even de andere kant op. Borstvoeding hoort er voor mij bij en ondanks dat ik absoluut er het fijne en goede van zie, ben ik ook zeer bekend met de ongemakken en snap ik ergens ook wel de keus dat je daar geen zin in hebt. Want laten we eerlijk zijn, het ziet er op plaatjes altijd liefdevol en sereen uit, het klopt niet altijd met de werkelijkheid.

Lees ook: Weer zo’n tinteloog

Ik weet nog niet wanneer ik met borstvoeding ga stoppen

Om de meest gestelde vragen van het moment direct even te beantwoorden, ik weet nog niet wanneer ik ga stoppen. Ik heb er nog geen haast mee, Siem ook niet. We zien het wel. Voed ik in het openbaar? Uhh nee, bij voorkeur niet maar het komt wel eens zo uit. Bij een dagje weg ofzo en dan probeer ik me daar niet ongemakkelijk bij te voelen. Liever zit ik met mijn kleine acrobaat thuis zonder dat ik me direct een kermis attractie voel. Het voeden van een baby ouder dan zes maanden gaat niet meer zo rustig. Ze ontdekken nou eenmaal graag allerlei mogelijkheden en de wereld.

Borstvoeding geven maakt me tegelijkertijd zelfverzekerd en heel onzeker. Soms schaam ik me er zelfs voor.

Borstvoeding geven maakt me tegelijkertijd zelfverzekerd en heel onzeker. Ik bedoel daarmee, mijn kleine mannetje wordt nog steeds maar mooi groot en ontwikkeld zich fantastisch. Dat mijn lijf drie prachtige kinderen heeft weten af te bakken en ze de eerste maanden ook nog volledig heeft kunnen voeden, voelt goed. Maar het feit dat ik borstvoeding geef en wel nog steeds, en daar ook niet altijd heel rooskleurig over denk, voelt regelmatig zeer ongemakkelijk. Borstvoeding geven is gewoon niet altijd leuk. Flesvoeding wel? Ik mag wel eens een bredere rug gaan kweken. Überhaupt over borstvoeding praten is niet mijn hobby. Ik voel me altijd alsof ik mijn keuze moet verdedigen.

Lees ook: gênante borstvoeding momenten

Soms schaam ik me er zelfs voor. Net zoals moeders die kunstvoeding geven zich schamen. Maar waarvoor? Ik vind het jammer dat we met zijn allen niet normaal kunnen doen. Er niet gewoon op een volwassen manier met elkaar over kunnen praten. En dat we elkaar gewoon steunen in onze keuzes inplaats van elkaar onzeker te maken en proberen af te troeven. Het lijkt wel een wedstrijd wie het beste zijn kind opvoedt. Zolang niemand er last van heeft, wat is dan eigenijk het probleem?


Geplaatst

in

door

Reacties

15 reacties op “Borstvoeding”

 1. Inspinration avatar

  Helemaal met je verhaal eens. Ik heb alle vier mijn kids tot een jaar gevoed en ik ben niet perse een voorstander van borstvoeding. Ik deed het met gemak en ik denk dat het daar precies om draait. Ik geloof erin dat een relaxte moeder het belangrijkste is voor een kid, een moeder die zo min mogelijk stress uitstraalt, een moeder die zo min mogelijk moe is (lees dus geduldiger). Als borstvoeding goed loopt is dat een fijn rustig moment tussen moeder en kind, fijn houden zo. Als borstvoeding echter niet zo lekker gaat, door welke rede dan ook, kan zijn kloven, lage zuigbehoefte of schaamte van de moeder (ik heb ze allemaal gezien in de vriendenkring) dan is borstvoeding naar mijn idee niet het beste. Een vriendin die de kraamweken huilend door ging omdat het voeden zo moeilijk ging, ik had met haar te doen. Ze voelde zich zo schuldig toen ze naar de fles ging, wat erg dat we dat mede moeder aandoen. Ik zou zeggen kies dat waar jezelf het fijnste bij voelt (ik vond het heerlijk dat ik geen flessen hoefde op te warmen terwijl er eentje lag te huilen, s nachts mijn bed niet uit etc), blije moeder is blije baby. Gelukshormonen krijgt je kind prima met de fles als je hem liefdevol vast houd.

 2. Pauline avatar

  Ik denk er precies zo over. Mijn oudste kreeg 4 maanden borstvoeding omdat het zo liep en mijn jongste 2 jaar, ook omdat het zo liep. Maar duw me aub niet in het maffia-hokje! Kijken wat het beste is voor jou en voor je kleintje, dat is het belangrijkste!

 3. Vlijtig Liesje avatar

  Ik heb ook langdurig borstvoeding gegeven, en vond dat ideaal. En ik geloof ook dat het de beste voeding is. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat een kind met kunstvoeding ook niet goed groot wordt.

 4. Kim avatar
  Kim

  Mooi geschreven! Ik was heilig van overtuigd dat ik lang borstvoeding zou gaan geven aan Kick, maar helaas was ’t lichamelijk te zwaar voor mij (borstvoeding liep wel goed) & heb ik met 2,5 wk al moeten afbouwen. Voel ik mij daar schuldig over? Niet meer, want als ik door was gegaan had Kick verzorgd moeten worden door anderen omdat ik dat dan niet meer had gekund & dat was ’t mij niet waard..

 5. Bibiane avatar
  Bibiane

  Ik erger me ook dood als ik ergens zie staan dat iemand hoopt dat alle vrouwen tot 2 jaar borstvoeding geven… Nee, ik hoop dat vrouwen eens lekker mogen doen wat ze zelf willen. Flesjes geven of borstvoeding of allebei of whatever. We zouden ons geen slechte mama mogen voelen omwille van een keuze die we (niet) maakten

 6. Saskia avatar
  Saskia

  Jammer genoeg kreeg je zelf maar 3 maanden borstvoeding omdat het bureau bij het minste al zei om de fles bij te geven. Dat werkt niet bevorderlijk op de borstvoeding. De tweede kreeg 4,5 maand borstvoeding, toen stond ik al iets steviger in mijn schoenen en bij nummer 3 wist ik zelf wat ik wilde en dacht, niemand pakt mij dit nog af en hopla op zijn eerste verjaardag dronk hij zijn laatste slokje.

  Laat je niet wegzetten hoor, je doet het fantastisch. En jouw kindjes zijn mijn fantastische blozende kleinkindjes die allemasl hebben mogen genieten van de warmte die borstvoeding ook met zich meebrengt. We zijn toch niet voor niets zo geschapen?
  Ik denk dat iedereen gewoon zelf moet kiezen waar je je goed bij voelt

 7. Dina avatar

  Super mooi stukje! Nu ik zwanger ben, krijg ik ook regelmatig de vraag of ik borstvoeding wil geven of niet. Welk antwoord ik ook geef, een ander weet het ALTIJD beter. Zelf zou ik heel graag borstvoeding willen geven, het lijkt mij persoonlijk gewoon heel mooi, warm en bijzonder (en daarnaast ook natuurlijk, dus niets geks aan). Ik vind het prachtig dat jij borstvoeding hebt gegeven (en nog geeft aan Siem) aan al je kinderen. Aan de andere kant begrijp ik het ook als vrouwen er voor kiezen om geen borstvoeding te geven. Iedereen heeft zo zijn redenen om iets juist wel of juist niet te doen.

 8. Wilma avatar

  Mooie eye-opener! Hier dronk madam op dag twee opeens niet meer, accepteerde de borst opeens totaal niet meer, ik voelde mij falen! Bijzonder hoe je erover schrijft. Ik zou het graag zo hebben kunnen doen! Maar zie ook de voordelen van de fles:)! Het is allebei fijn, alleen het zelf kunnen… Die intieme momentjes lijken me wel heel erg fijn. Misschien bij ooit een volgende! Thanks voor je post!

 9. Roos avatar

  Heel erg herkenbaar. Zeker omdat ik regelmatig foto’s online gooi, word ik in het ‘maffia-hoekje’ geduwd. Terwijl ik het gewoon zelf erg prettig vind, maar t me werkelijkwaar geen bal uitmaakt welke keuze andere mama’s maken. Wie ben ik om daar iets van te vinden?! Ik begrijp die discussies dan ook niet, elke mama maakt voor haar en haar kindje de beste keuze, en soms wordt (helaas) die keuze voor je gemaakt (door artsen, je kindje met tepel/fles verwarring, niet meewerkende boobs, enz). Ooh en je hoeft je nergens voor te schamen, jij doet waar jij je fijn bij voelt, dat is het belangrijkste!

 10. Resaarcle avatar

  Spijtig dat er zo’n mama-oorlog woedt, he. Ik ga er vanuit: mama blij, baby blij! Of dat nu met borstvoeding of flesvoeding is.

  1. MamaMaai avatar

   Ja heel jammer. Maar het is met wel meer mama dingen. Zodra het op opvoeding aankomt voelt iedereen zich aangevallen…

 11. Fem avatar
  Fem

  Ik had ook heel graav borstvoeding gegeven, maar na een borstverkleining raadde de lactatiekundige het af: heel slechte ervaringen, zeker moeten bijvoeden en te grote kans op borstontsteking. Moeilijke beslissing en wanneer mensen me vragen of mijn dochter borstvoeding krijgt, heb ik altijd het idee me te moeten verantwoorden dat ze de fles krijgt.

  Vriendinnen die me herhaaldelijk aanbieden dat ik van hun afgekolfde melk mag hebben om mijn dochter te voeden (heel lief!) hebben niet in de gaten dat ze daarmee indirect zeggen dat mijn (niet helemaal gewilde) keuze niet de beste is voor mijn kind. Auw. Alsof ik faal als moeder, niet zelf goed genoeg voor mijn baby kan zorgen. Het steeds blijven afhouden voelt ook niet goed. Ik wijs iets voor hen heel kostbaars af.

  Het is zo ingewikkeld en iedereen heeft een oordeel. Dank voor je blog. Je hebt n goed punt: wanneer houdt dit op?

 12. Marjolein avatar

  Wat herkenbaar allemaal zeg. Zoals je ziet ben ik je site een beetje aan het bekijken… Volgende week verschijnt er op mijn blog een stukje over voeden (staat al klaar). Ik heb mijn drie kinderen allemaal vrij lang gevoed, zonder dat de buitenwereld het wist. Mensen moeten daar altijd zo nodig een mening over hebben… Jammer is dat! Lekker van genieten toch?! Enne, mooie foto van je kleintje (zou graag nog zo’n kleintje aan de borst willen)…

 13. Inge avatar
  Inge

  Lekker doen wat goed voelt..
  Ik vind het bijzonder dat het kan. En mooi als je je kindjes dat kunt geven toch? Ieder zijn eigen ding:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *