De kinderen

Als broer en zus een slaapkamer delen

samen slapen, slaapkamerToen Siem ons gezin kwam versterken, besloten we na lang wikken en heel veel wegen dat Fenne en Melle op één kamer zouden gaan slapen. We dachten dat het voor nu nog heerlijk moest zijn altijd je broertje of zusje in de buurt te hebben en wie weer, wie weet konden ze ’s ochtends lekker spelen en wij lekker doorslapen. Een mens mag dromen nietwaar?

Ze slapen nu ongeveer anderhalf jaar samen. Soms zit ik op de rand van hun bedden te fantaseren hoe ik een echte meiden kamer zou inrichten, echt ik zou dat liever gisteren dan morgen doen, loop over van de inspiratie, en een super stoere boys room. Het idee is om straks, als Siem wat ouder is de jongens samen te leggen. Fenne begint dan de leeftijd te krijgen dat wat meer privacy wel fijn is. Kan ze lekker tutten met haar vriendinnen zonder daarbij gestoord te worden door de broers.

Af een toe pijl ik het een beetje. Wat ze er van zou vinden als we de huidige kamer van Siem, nu eens omturnen tot een meiden walhalla. Dat lijkt haar wel wat. Behalve het idee alleen slapen. Dat trekt haar nog allerminst. Ik snap dat. Ik was vroeger veel bang.

De voordelen van een slaapkamer delen:

 • Praktisch, meer ruimte in huis. We hebben nu tenminste een rommelzolder 😉
 • Ze hebben elkaars gezelschap en steun
 • Zijn minder snel bang. Dit voordeel zou genoeg moeten zijn, toch?
 • ’s Ochtends samen spelen. Ja echt.
 • Eén bedritueel voor twee kinderen. Vet handig 🙂
 • Al het speelgoed bij elkaar

De nadelen van een slaapkamer delen

 • ’s Ochtends ruzie maken, bumer. Natuurlijk. Het kan heel gezellig zijn, maar ook oorlog.
 • De een maakt de ander wel eens wakker ’s ochtends. Wij hebben hier nou eenmaal een hele vroege vogel.
 • Met vriendinnen op je kamer spelen is ook op de kamer spelen van je broer. En die broer laat zich dan niet zo makkelijk wegjagen.

Ahja. De voordelen zijn me op het moment nog veel meer waard dan de nadelen. Het bang zijn is op het moment een hot dingetje hier in huis. Vooralsnog hebben ze veel aan elkaar, spelen ze super gezellig en ontwikkelen ze een sterke band.

Voorlopig laten we het nog even zo. Eerst mag Siem nog rustig wat ouder worden. Tegen de tijd dat hij toe is de hele nacht in zijn eigen bed te slapen, mag hij verhuizen naar zijn broer. Dan Gaan we voor Fenne een mooie gezellige plek maken waar ze zich met haar vriendinnetjes of alleen kan terug trekken.

Lees ook: Samen slapende kindjes, kan dat?

Delen jullie kindjes een slaapkamer of slapen ze apart? Bij twee kindjes dicht op elkaar van het zelfde geslacht lijkt het me nog makkelijker. Ben heel benieuwd naar jullie overwegingen. Heb je er wel eens over nagedacht ze bij elkaar te leggen? 

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Astrid
  3 maart, 2016 at 12:23

  Ja hier slapen ze sinds een maand samen. Heb net de nieuwe kids kamer klaar (geverfd, andere accessoires, nieuw speelgoed etc) en het gaat geweldig! Als onze baby eenmaal oud genoeg is (denk een jaar of 1) dan gaan de meisjes weer bij elkaar op de kamer, en krijgt grote broer zijn eigen kamer weer terug (of misschien dat we ruilen van kamers)

  • Reply
   MamaMaai
   3 maart, 2016 at 13:38

   Haha ongeveer zelfde idee als bij ons dus alleen precies andersom 🙂

 • Reply
  Karlien
  3 maart, 2016 at 13:57

  Bij ons slapen broer en zus ook samen. Nu dochter naar de basisschool gaat en steeds vaker met vriendinnen op de kamer speelt, gaan we aparte slaapkamers geven. Het huis wordt gerenoveerd en het dak opgehoogd. De werkkamer gaat naar zolder en dochter gaat naar de kamer die vrij komt.

  • Reply
   MamaMaai
   3 maart, 2016 at 21:52

   Spannend, hele verhuizing bij jullie 🙂

 • Reply
  Marijke
  3 maart, 2016 at 14:35

  Hier slapen ze apart. Maar geen zolder meer. Maar daardoor wel 3 hele grote slaapkamers. Mis wel af en toe een werkkamer nu. Maar goed. Vroeger sliep ik ook samen met mijn zusje op de kamer. Herken alle voor- en nadelen uit eigen ervaring. Maar de voordelen zijn wel de overhand hebbend. En wij schelen maar een jaar, hadden al veel dezelfde vrienden op een bepaalde leeftijd en trokken veel met elkaar op. Nog steeds overigens. Kan me voorstellen als je weinig hebt samen dat het dan lastig is, of als ze veel schelen in leeftijd.

  • Reply
   MamaMaai
   3 maart, 2016 at 21:52

   Ik sliep ook lang samen met mijn zusje. Maar denk dat dat uiteindelijk makkelijker is met twee meiden of twee jongens dan twee van een ander geslacht. Maar zo lang het goed gaat, vinden we het prima. Gezellig en steun.

 • Reply
  Mer
  3 maart, 2016 at 15:21

  Ik zou het gevoel hebben dat ik mijn kinderen tekort doe. Mijn kinderen hebben een eigen kamer en ik vind het heel belangrijk dat iedereen een plekje voor zichzelf heeft, of ze nou klein zijn of groot. Ik zou daar persoonlijk nooit voor kiezen. Papa en mama willen zo nodig nog een kindje, en de andere kinderen worden daar de dupe van. Maar uiteraard oordeel ik niet over ouders die daar wel voor kiezen!

  • Reply
   MamaMaai
   3 maart, 2016 at 21:51

   Grappig dat wij er precies andersom over denken. Wij zouden ruimte hebben maar hebben ze bewust bij elkaar gelegd. Ze kunnen zich altijd ergens terug trekken als ze daar behoefte aan hebben. Maar voor nu hebben ze juist heel veel aan elkaar s nachts. Als we merken dat dat verandert, halen we ze uit elkaar.

 • Reply
  Liselotte
  3 maart, 2016 at 23:09

  Tja met vier kinderen en drie slaapkamers moesten we wel! De tweeling bij elkaar gaat prima, die babbelen gezellig met elkaar ’s ochtends en hebben wel behoefte aan elkaars aanwezigheid (vind ik haha), maar met Roosje en Lily was het drama. Die twee hebben zulke verschillende ritmes waardoor ze elkaar ’s ochtends én ’s avonds wakker hielden en allebei vermoeid waren. Ben ook heel blij dat we nu provisorisch een vierde slaapkamer hebben kunnen maken en ze niet meer samen liggen. Merkte inderdaad wel dat Roosje wat angstiger was toen ze net alleen lag, maar dan gingen wij wel even lekker bij haar liggen.

  • Reply
   MamaMaai
   4 maart, 2016 at 15:53

   Zo zie je maar, elk kind is weer anders 😉

 • Reply
  Sanderijn
  4 maart, 2016 at 09:29

  De oudste twee (jongen en meisje) slapen samen op een kamer. Dat gezamenlijke bedritueel vind ik heel handig inderdaad, en geen angst door alleen zijn. Als ze ouder worden kijken we wel wie er behoefte hebben aan samen op een kamer, en welke combinatie een beetje goed samen gaat. Maakt mij niet zoveel uit of dat twee jongens zijn of een combi jongen-meisje. Tegen de tijd dat ze privacy willen uit puberoverwegingen kunnen ze alle drie een eigen kamer krijgen, we hebben nu een kamer over. Hele bewuste keus dus om ze bij elkaar te leggen.

  • Reply
   MamaMaai
   4 maart, 2016 at 15:54

   Super fijn he? Vind ik ook. En straks als ze ouders zijn zien we wel weer. Hier ook nog ruimte voor een andere opstelling eventueel.

  Leave a Reply