Gelezen

De leukste prentenboeken hier in huis

Ik ben er gek op. Prentenboeken. Kinderboeken. Boeken. Ik had al kinderboeken in huis voordat ik kinderen had. De kasten hier puilen uit. En daarnaast ga ik ook nog graag met de kindjes naar de bieb. Ik neem niet altijd wat voor ze mee maar alleen al daar rond struinen… het is voor mij een uitje. Liefst zelfs ga ik alleen.

Ook mijn kindjes zijn boekenwurmen. Misschien is het genetisch. Misschien is het wat je ze aanbiedt. Feit is dat er hier geen dag voorbij gaat waarop er geen stapels boeken naar de bank gesleept worden. Weten we het met z’n allen even niet meer? Hangen, huilen, poep in de oren? Dan hebben we altijd nog de boekjes (ja of de tv inderdaad).

Om voor te lezen, om eindeloos plaatjes te zoeken of om samen liedjes te zingen. Voorlezen rules! Even zitten met dat vermoeide, kapot gesjouwde gat op de bank. En met boekjes sluiten we ook de dag af. Gewoon gezellig.

En daarom zet ik hier even de favoriete prentenboeken van mama ons kroost op een rij.

raad eens hoeveel ik van je houIk denk met recht het allermooiste kinderboek allertijden. Ik kreeg hem van een vriendin tijdens mijn zwangerschap van de kleine meid. De tekeningen zijn prachtig en ik lees hem heel graag voor. Het verhaal is zo ontzettend lief. En het beschrijft zo ontzettend goed het gevoel van een mama (of papa) naar zijn kind.

Raad eens hoeveel ik van je hou? Ik hou van jou helemaal tot aan de maan, en terug. Wat mij betreft moet elk kindje dit boekje in zijn kastje hebben staan.

beertje kan niet slapenDit boekje is zo schattig. Het verhaaltje is ook weer zo ontzettend lief en de plaatjes zijn zo mooi getekend. Echt een super fijn boekje om voor te lezen voor de kleine meid gaat slapen. Niet te lang. Precies goed.

 • ‘Slaap lekker gans, slaap lekker eland, slaap lekker haas.’

dierendorpjeJaaaa Dierendorpje. Dierendorpje is zo leuk! Sinds we het boekje in huis hebben is het een regelrechte hit. En dat is nog steeds zo. Ik schreef er hier al over.

De tekeningen zijn zo vrolijk en gezellig en de bijgeleverde cd verveelt nu na al die maanden nog steeds niet.

Een erg leuk boek met dierenliedjes waarin stiekem op een speelse manier wat lessen worden geleerd over pesten, snoepen en vrienden helpen die je niet meer uit je hoofd krijgt. En…. die we na al die tijd nog steeds heel graag horen en kei hard mee zingen.

Mies van houtMet stip op één zijn dit de favoriete boekjes van de kleine man. Ik moet ’s ochtends al met hem zingen als ik mijn koffie en kwark nog niet eens binnen heb. Al de bekendste kinderliedjes staan er in en op de bijgeleverde cd’s. De plaatjes zijn prachtig. Liefst zou ik ze uitvergroot boven de kinderbedden hangen of op een muurschildering of zo. Maar dat geldt voor alle boekjes die Mies van Hout illustreert. Op en top aanraders ook.

maxen de maxi monstersEen klassieker. Eentje die we hier in huis vaak moeten voorlezen voor het slapen aan de kleine meid. Beetje spannend, zou dat het zijn? En toch kiest ze hem regelmatig. Mooi getekend, leuk verhaal. Leuke fantasie. En leuk om voor te lezen. Tis weer eens wat anders dan de zoetsappige verhaaltjes die nu nog bij de leeftijd passen.

De leukste prentenboeken hier in huis ‘op dit moment’ kan ik beter zeggen. Ik kan het niet nalaten als ik in het centrum ben de boekenwinkel in te gaan. En als ik de boekenwinkel in ga kom ik nooit met legen handen thuis. Ik kan het gewoon niet. Er zullen dus snel weer nieuwe favoriete (prenten)boeken hier de kasten in komen.

Jullie nog tips die hier niet in de kinderkast horen te ontbreken?

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  mamoesjka
  15 maart, 2014 at 15:34

  Leuk, ik heb ook zo’n blogje in mijn concepten staan 🙂
  Ik ken het boekje “beertje kan niet slapen” nog niet… De rest ken ik wel en het zijn allemaal ontzettend leuke boeken!
  ( jeetje Ilona, je comments worden met de dag slechter)

 • Reply
  merula
  15 maart, 2014 at 20:02

  de gruffalo!

 • Reply
  Maris
  15 maart, 2014 at 21:34

  Leuk. Ik ken ze allemaal niet. Euhm, wij hebben een boek: Herrie op de boerderij heet het volgens mij. Ook echt heel leuk! Liselotje boekjes. Ook een groot succes hier. Ennuh, die van beer. Als ik vind je lief oma. Die boekjes. Ook zo mooi!

 • Reply
  patricia
  16 maart, 2014 at 12:02

  Handige blog ik lees even mee voor inspiratie ;-). Bij ons zijn tijden Mama kwijt en De mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft enorm favoriet geweest. Heel erg leuk voor peuters. Maar de mol heb je al. Niet echt een prentenboek maar jij gaat straks met Fenne je Borre tijdperk in, Sarah’s favoboeken op dit moment en worden id kleuterklas gebruikt. Emilie vindt nu Sprookjes voor kleine kindjes vet cool ;-).

  • Reply
   MamaMaai
   16 maart, 2014 at 19:59

   Mama kwijt en de mol wil ook nog heel graag hebben. Ik had ze toen uit de bieb 😉 Borre hebben we er eentje van, die had iemand dubbel, die leest ze ook graag. Whaaaa boekjes zijn zo leuk, zo verslavend….

 • Reply
  Debbie
  16 maart, 2014 at 16:19

  Dat eerste boekje heb ik als eerste cadeautje gekregen van mijn broer en zijn vrouw voor de kleine uk in me buik.

 • Reply
  Chantal
  16 maart, 2014 at 20:30

  Leuk stuk! Ik hou ook zo van boeken en hoop dit over te brengen op onze dreumes. Heb toevallig gisteren een stukje op mijn blog http://www.mamazing.nl geschreven over waarom de bibliotheek het perfecte dreumesuitje is! Ook een aanrader voor de kleintjes: De Vogels – te koop bij Dille&Kamille. Veel leesplezier nog met de kids! 🙂

 • Reply
  Kimberley
  17 maart, 2014 at 16:39

  Leuk onderwerp! Helaas lezen wij niet vaak voor het slapen gaan, aan het einde van de dag ben ik vooral blij dat iedereen lekker gaat slapen en ik en mijn vriend rustig op de bank kunnen zitten. Ik vertel wel vaak verhaaltjes, gewoon uit mijn hoofd (of Roodkapje, daar zijn ze hier fan van).

  Zelf bladeren ze wel graag door boekjes en verzinnen graag verhaaltjes bij de plaatjes 🙂

 • Leave a Reply