bullet journal, journaling, bujo

De start van mijn Bullet journal

bullet journal, journaling, bujoSoms moest je dingen eerst eens een kans geven voor je ze regelrecht de vergetelheid in slingert. Ik zie al jaren de meest mooie pagina’s op Pinterest voorbij komen van mensen die kunst in een notitieboekje tot hogere wiskunde verheven hebben. Ik besloot vrijwel direct dat het niks voor mij zou zijn. Een bullet journal bijhouden, dat ga ik dus echt niet doen.

bullet journal, bujo, journaling, Een bullet journal is niks voor mij

a. Ik weet vrij zeker dat ik het niet vol houd elke dag een pagina te bewerken, zo prachtig, ik heb domweg niet de tijd en zin, b. lijstjes bijhouden van bij welke aflevering OITNB je bent lijkt me hartstikke leuk maar vrij zinloos aangezien Netflix dat prima zelf regelt en c. ik heb duidelijk wel een voorliefde voor notitieboekjes maar heb er nog nooit eentje tot de laatste bladzijde gebruikt en bovendien heb ik nog altijd gewoon een papieren agenda en gebruik ik Evernote. Oh ja, daar staan ook nog een dozijn lijstjes in. Zo’n type ben ik dus. Bewijs, ik had geen flauw idee waar ik die wijsheid vandaan haalde.

start bulletjournal, bulletjournal de handleiding, bulletjournaling, bujoIk slaap al tijden slecht en kan daar lang niet altijd de peuter de schuld van geven. Ik heb vaak en veel hoofdpijn, mijn hele leven al, en heb bijna altijd het gevoel dat er veel te veel in mijn hoofd zit en op mijn schouders leunt. Merijn vraagt me regelmatig waarom ik de dingen niet gewoon afhandel (geen antwoord) of opschrijf, dan is het weg uit mijn hoofd. Dat opschrijven doe ik ook, er slingeren altijd overal lijstjes met dingen die ik niet moet vergeten, lijstjes met boodschappen, lijstjes met dingen die ik echt moet doen, belangrijk met hoge prioriteit en wat minder dringend als je ze tenminste niet eindeloos uitstelt, en er zitten nog wat lijstjes in mijn hoofd. Regelmatig verdwijnen er lijstjes onafgewerkt in de papierbak of dreigen ze te overlijden onder een andere stapel heul belangrijke zaken. Tekeningen van de kinderen die ik ooit nog eens moet uitzoeken.

Dingen die ik wil zeggen maar die nog niet groot genoeg zijn opgeblazen, om maar een dingetje te noemen. Of die afspraak van de tandarts waarvoor ik echt eens moet bellen. Ik heb een hekel aan bellen en dus stel ik het eindeloos uit. Punt is, dat ik het moet doen blijft maar rondspoken in mijn brein tot ik ooit de moed verzameld heb gewoon eens actie te ondernemen. Kortom, zo werkt het dus niet voor mij.

bulletjournal, bulletjournal de handleiding, bulletjournalling, journaling, bujoDe handleiding, organiseer je leven

Maigat, het klinkt hemels toch? Kelly (Talesfromthecrib)  schreef er al veel over op haar blog en heeft inmiddels dus een boek uitgebracht. Blijkt? Het is helemaal niet nodig elke dag een nieuwe artistieke Maai te produceren, je hoeft het bovendien helemaal niet op Pinterest te slingeren. Bullet Journal is gewoon een handig systeem, bedacht door Ryder Caroll, en je kan het zo gek maken als je zelf wil. Of zo simpel. In dit artikel haalt Kelly wat misverstanden rondom Bullet Journaling onderuit en besloot ik het een kans te geven.

Oke, in het kort. Bullet Journaling, wat is dat dan? Het bijhouden van een Bullet Journal is bedacht door Ryder Carrol en inmiddels door heel heel heel veel mensen in het hart gesloten. Het is een duidelijk overzichtelijk systeem waarin je alles wat je moet doen en moet (of wil) onthouden een plek geeft in een notitieboek. Alle belangrijke zaken dus bij elkaar die terug te vinden zijn via je index. Geen rondslingerende briefjes maar één boekje waarin je alles terugvindt. De basis van dat systeem legt Ryder Carol zelf heel duidelijk uit in dit filmpje. Zonder toeters en bellen.

bullet journal, bullet journal de handleiding, bujo, journallingIk zal Ryder of Kelly niet de schuld geven als mijn hoofdpijn blijft aanhouden of uiteindelijk blijkt dat ik in dit notitieboekjessysteem faal. Voordat we naar Duitsland vertrokken klikte ik ‘Bullet journal, de handleiding’ naar huis. Bol en ik zijn altijd goede vrienden geweest maar precies nu liepen we een klein deukje op doordat de verzending vertraging op liep en ik mijn nieuwe systeem pas na de vakantie kon gaan ontdekken. He he, eindelijk.

De start van mijn Bullet journal

Nah goed, dat gaan we dus doen. Om een bullet journal te starten heb je in principe niks nodig behalve een notitieboekje of schriftje en een pen. Omdat het mijn plan is dat dit boekje mijn leven gaat veranderen 😉 besloot ik een toonbaar exemplaar aan te schaffen aangezien hij met regelmaat in mijn aura te vinden zal zijn. Mocht het mislukken dit project, weet ik er als nog wel raad mee.

bullet journal, journaling, bujo,bullet journal, bullet journal de handleiding, journaling, bujoGeen hobby he, vroeg Merijn. Ja sorry he, dat verdiepen en de basis opzetten kost wel even wat. Of nah ja, ik besloot pagina’s die ik veel zou gaan gebruiken toch een beetje te pimpen. Is leuk dacht ik, als ik er dan zou vaak naar zou moeten kijken maar dat hoeft uiteraard niet. Toch wel een beetje creatief dus, Maai? Jaaaa…. Stiekem kan ik het gewoon niet laten. Maar blijkt dat dat creatieve stukje me uiteindelijk gaat tegenhouden door te zetten, ga ik wellicht over tot een vereenvoudigde manier van journals om mijn leven georganiseerd te krijgen. Immers ziet mijn agenda er aan het eind van het jaar ook altijd een stuk onleesbaarder uit.

Wat kreeg er tot nu toe een ereplek?

 • Alles wat er in hoort om het project te laten slagen: een index, een toekomst log, een maand log, daglog
 • Naast mijn maand log plaatste ik een braindump waar ik alles wat mijn hoofd in schiet een tijdelijke plek kan geven tot het naar de juiste verhuist.
 • Op mijn daglog maakte ik plek voor ochtend, middag, avond en aan de andere kant houd ik bij wat we gaan eten, maakte ik ruimte voor mijn blog to do list, en een happy log (heul belangrijk inderdaad). Inmiddels heb ik de happylog al geschrapt en de pagina verkleint tot 1 bladzijde met alleen ochtend en middag en to do. Of dit zo blijft en het beste voor mij werkt gaan we ervaren.
 • B-day pagina’s voor de kinderen waar ik wensen op bijhoud en waar ik allemaal aan moet denken
 • Menu inspiratie, altijd een ever een heikel puntje

Nah goed, of het werkt ga ik afwachten, ik moet mijn draai er nog mee vinden. Waarschijnlijk gaat het pas dienen als de vakantie straks voorbij is en ik mijn dagen weer ramvol plan. De kinderen weer van alles moeten, man nog wat wil en ik zaken uit mijn hoofd echt ergens moet dumpen. Ik hou jullie op de hoogte.

–> Update, het werkt. Inmiddels vond ik er mijn eigen weg in, een systeem wat voor mij werkt en schreef ik een vervolg. Hoe gebruik ik mijn bullet journal na een paar maanden?

Mocht je meer (creatieve) inspiratie willen, ik sla ideetjes op op mijn Pinterest bord Bullet Journal

Iemand al meer ervaring? En, werkt het? Nog tips? Meer rust in je hoofd?

[bol_product_links block_id=”bol_5995a8efbc86e_selected-products” products=”9200000071825258,9200000076305427″ name=”boeken” sub_id=”creatief” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Bovenstaande zijn linkjes naar Bol. Bestel je iets via die link, krijg ik daar een kleine vergoeding voor 🙂


Geplaatst

in

,

door

Reacties

8 reacties op “De start van mijn Bullet journal”

 1. Vera avatar
  Vera

  Wat grappig zeg, ik ben je een tijd geleden gaan volgen omdat jij tegelijk met mij zwanger was, ik kwam er per ongeluk achter dat je net als ik haakt, en nu ben ik net als jij begonnen met mijn eerste bullet journal! Het moet niet gekker worden ? Voorlopig blijf ik een trouwe volger, dat begrijp je! En ik heb maar meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om via Bol een MUS aan te schaffen…

  1. MamaMaai avatar

   Wat leuk, grappig zoveel overeenkomsten, met sommige mensen heb je dat he 😉 Ik moet even heel diep nadenken wat een MUS is???? Maar toch bedankt 🙂

   1. Vera avatar
    Vera

    Een MUS is zo’n bullet journal notitieboek met stippen ipv lijntjes of ruitjes ? Ik gebruik nu nog gewoon eenvoudige ruitjes schriften van de Hema, nu wordt het tijd voor het echte werk!

    1. MamaMaai avatar

     Oh ja, dat wist ik wel geloof ik 😉

 2. Josan avatar

  Leuk! Ik ben ook op zoek naar een systeem voor dingen. Merk dat ik sinds de zomervakantie ook vaker wakker lig van ideeen en meer georganiseerd wil zijn. Maar even het boek en een handleiding aangeschaft via bovenstaand linkje. Je maakte het te verleidelijk 🙂

  1. MamaMaai avatar

   Thanx, lief. En ik zie hem dan vast bij jou wel weer langs komen he 😉 Ben benieuwd of het voor jou werkt!

 3. Sanderijn avatar

  Ik kom even langs om te laten weten dat je me inspireerde om ook een Bullet Journal te beginnen. Ik ben ook zo’n lijstjes maker, eindeloos alles op lijstjes want anders loopt mijn hoofd vol. Ik had me er nooit in verdiept maar jouw logje gaf me het gevoel dat dit precies is wat ik nodig heb! Ik ben vooralsnog super enthousiast, nu even kijken of ik het ook ga volhouden natuurlijk…

  1. MamaMaai avatar

   Ah wat leuk om te horen. Hoop dat het voor je werkt, ik ben ook nog aan het uitproberen hoor, daling de zomervakantie voorbij dan ga ik echt goed starten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *