De kinderen

De volgende stap: school

mamamaaiNog heel even en we starten weer aan een nieuwe fase. Over een paar maanden zal onze kleine meid vier jaar worden en mag zij naar school. Ze kan niet wachten. Papa gaat al elke dag, haar beste vriendinnetje gaat sinds kort elke dag, de straat genootjes gaan elke dag… dus waarom mag zij niet?

De volgende stap:
En dus werd het tijd ons eens te gaan verdiepen. Hoe doe je dat? Hoe zoek je een basisschool uit die bij je past? Die bij je kind past. En eigenlijk ook bij kind nummer twee. Een heel project op zich. Iets voor de komende jaren van ons leven. Niet zomaar een lukrake beslissing. Iets dat we liever op de lange baan zouden schuiven. Dat komt allemaal nog wel. Niet alleen omdat uitzoeken en vergelijken stom is, zijn wij zelf eigenlijk al toe aan deze volgende stap?

Het moet nu eenmaal. En dus vroegen we zo hier en daar eens rond. Waar gaan de buurtgenootjes naar school? Zijn zij tevreden? Waarom wel of niet. Waar zitten alle vriendinnetjes? Waar moeten we op letten? Maar belangrijker nog, wat vinden wij zelf eigenlijk belangrijk?

Wat vinden wij belangrijk:
Even over nadenken. Wij willen de kinderen graag in hun waarde laten. We willen graag een plek waar wij en de kinderen ons thuis voelen. Waar ze kijken naar ons kind. Waar ons kind zich zelf kan zijn en waar ze zich gestimuleerd voelen het beste er uit te halen. Waar ze kunnen spelen en leren. Waar aandacht is voor leren buiten de reguliere vakken. Wat creativiteit. Persoonlijkheid.

Introductie:
Best een lijstje. Drie scholen staan voor ons op de nominatie bezocht te worden. Een montessori school, een Dalton school en een katholieke school. Allemaal krijgen zij van ons een mailtje met verzoek om introductie gesprek en rondleiding. Direct stappen we met gezin in de auto om eens langs te rijden. De scholen zijn net uit. Wat voor publiek staat daar eigenlijk? Wat voor kinderen lopen er rond?

Tjé, wat is dit moeilijk.

De Montessorischool:
De eerste mail terug is van de Daltons school. Een hele grote school die ons verzoekt in te schrijven op een van de introductieavonden. Oeh, jammer. Dit voelt direct afstandelijk. Toch maar doen, we laten ons niet direct uit het veld slaan. Er wordt gebeld. De Montessorischool. Of we direct een afspraak kunnen maken voor na het weekend. 1-0 voor hun. Een persoonlijke aanpak spreekt ons meer aan.

En zo staan we daar maandagochtend. Lopen we de school binnen terwijl onze kleine meid enthousiast alles mooi en leuk vind. We worden hartelijk begroet. De kinderen, zowel kleine meid als onze kleine man mogen gaan en staan waar ze willen. We krijgen eindeloos de tijd om al onze vragen en zorgen te bespreken. We worden door heel het gebouw rond geleid, mogen kijken in de kleuterklassen. Het is duidelijk. Ze zou hier direct op haar plek zitten, ze voelt zich hier nu al meer dan thuis. Ze zou nog liever vandaag dan morgen beginnen. Ze staat te popelen. Helaas jonge dame, nog een paar maanden wachten voor jou. Het valt de directeur ook op. Hij ziet het wel zitten met haar. De sfeer is prettig, de vele kinderen die we tegen komen in alle speel/leer hoeken vriendelijk, het onderwijs zoals het eruit ziet spreekt ons zeer aan, het gebouw straalt rust en gezelligheid uit. Bovenop dat alles is het voor mij een feest der herkenning. Startte ik 25 jaar geleden op de Montessori basisschool, is er aan het type onderwijs heel veel veranderd, de materialen zijn nog het zelfde. Ik stapte hier mijn eigen kleuterklas in. Dat is zo leuk!

Enthousiast:
Oke, dit was school nummer één. We zijn laaiend enthousiast. We zien ons hier wel terecht komen en hebben zelfs het idee dat de volgende stap voor ons toch niet zo moeilijk zal zijn als we in eerste instantie dachten. Ja, we zijn er wel aan toe. En toch willen we ook nog kijken bij school twee en drie. Dat raadt zelfs deze directeur ons ook aan. Dat gaan we doen. Wie weet. Wordt vervolgd.

Ook verschenen op Mommyonline.nl

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  Syl
  31 januari, 2014 at 13:33

  Ik heb het precies hetzelfde gedaan als jij (ik bedenk me ineens dat dat alweer 10 jaar geleden is jemig). 3 scholen, openbaar, katholiek en christelijk. En ze zitten alle drie naast elkaar. Inderdaad gewoon naar binnen stappen en de sfeer proeven.
  De openbare was véél te groot, het voelde niet fijn om mijn kleine meisje daar los te laten. De christelijke was nogal donker binnen. En de katholieke was precies goed. Een fijne lichte sfeer, open mensen. Dat werd ‘m. Laura heeft daar met veel plezier en met groot gemak 8 jaar lang rondgelopen. En Christian loopt er nu ook al 7 jaar rond, met hem lukt het wat minder door z’n handicap maar we kunnen áltijd aankloppen bij onderwijzers en de deur van de directrice staat open als er iets is. Heel open en heel direct. Yep, fijn!
  Ik wens je wijsheid maar volgens mij heb je je keuze al gemaakt met je hart.

 • Reply
  MamaMaai
  31 januari, 2014 at 13:37

  Tja, misschien wel maar we willen verstandelijk toch een beetje kunnen vergelijken en niet voor de eerste de beste gaan. Maar het wordt wel lastig gemaakt 😉 We gaan zien waar het schip strand. Het zou best deze school kunnen zijn. Wie weet.

 • Reply
  Doortje Dartel
  31 januari, 2014 at 14:46

  Goed hoor om te vergelijken. Probeer alle positieve en negatieve dingen op een rij te zetten. Succes met een keuze te maken.

 • Reply
  Petra
  31 januari, 2014 at 14:57

  Lastig hè? Wij hebben inmiddels ook twee scholen bezocht en het was gelukkig al vrij snel duidelijk welke het moest worden. Veel succes met de keuze!!

 • Reply
  MultiVroon
  31 januari, 2014 at 16:01

  Haha herkenbaar. Bijna je hele verhaal, inclusief je eigen schoolcarrierestart! Alleen is het hier loten, dus we hebben nog geen idee of ons meisje er ook heen mag! Luxe dus, als je zomaar mag langskomen en je kind kunt aanmelden, hoor 🙂

 • Reply
  Sharmayne
  31 januari, 2014 at 16:35

  Oh wat lastig he?! Ik ben blij dat we nog even kunnen denken. Lastig lastig we weten namelijk ook niet waar we op dat moment wonen omdat we gaan verhuizen dit jaar.

 • Reply
  mamoesjka
  31 januari, 2014 at 21:09

  Hé wat leuk… ik schreef vandaag ook iets over het kiezen van de juiste basisschool…
  Ik ben benieuwd wat jullie gaan kiezen!!

 • Reply
  merula
  31 januari, 2014 at 21:57

  tja heel lastig! Siem zit ook op een montessori school en dat bevalt goed. Vond het een lastige keuze. Maar het stomme vind ik ook eigenlijk, dat als je in een dorp woont je gewoon gaat naar de school in het dorp. Er is dan verder geen keuze en dat is dan ook prima. Deze kinderen komen ook allemaal goedterecht. Woon je in een plaats waar er meerdere scholen zijn en je een keuze moet maken is het zoooo lastig! Succes. En fijn dat dochter er al zo’n zin in heeft.

 • Reply
  Sanderijn
  1 februari, 2014 at 14:59

  Onze Kleine man wordt in mei vier. Of hij naar school gaat dan is een beetje afhankelijk van de school/zijn juf en/of zijn zindelijkheid. Echt hoor, dochter is een maand 2 en wél zindelijk….. Maar goed, het proces was voor ons juist heel gemakkelijk, hij staat al een jaar ingeschreven, we wisten precies welke school het moest worden en ja… ik startte ook op zo’n zelfde school 😉
  Ik zou wel gaan kijken hoor, al is het maar om te bevestigen wat je al weet. Mocht het dan even niet zo lekker lopen met school (er zijn toch altijd van die momentjes) dan hoef je niet te gaan twijfelen over je keuze.

 • Reply
  Anouk
  1 februari, 2014 at 17:39

  Volg gewoon je hart zoals iedereen zegt. De andere kant van een persoonlijk ontvangst is dat wij er als leerkracht niet altijd blij mee waren omdat je er bijna een volledige leerkracht voor vrij moest maken het al die rondleidingen, die dus niet met onderwijs bezig was en al die bezoekers in je klas, een paar per week helemaal prima maar een paar per dag is voor sommige kinderen wel belastend. Periodes was het rustig maar periodes was er iemand bijna fulltime mee bezig dus vaste informatie momenten is ook wel wat voor te zeggen al snap ik je gevoel er over heel goed

 • Reply
  Joyce
  1 februari, 2014 at 20:12

  Ooh heel herkenbaar! Wij liepen afgelopen donderdagavond de eerste school binnen en gingen weg met een gevoel: Ja dit is het. Ik wil toch nog andere scholen bekijken zodat ik kan gaan vergelijken maar ik denk dat wij de school gevonden hebben.

 • Leave a Reply