diy fossielen knutselen, zoutdeeg, dino afdrukken maken, crafts for kids, jongens knutselen

Dinosaurus fossielen maken van zoutdeeg

DIY fossielen maken, zoutdeeg, werkjes, dinosaurus knutselen, creatief met peuters of kleuters, crafts for kids Met zo’n mannetje als die van mij in huis, moet je dit toch eigenlijk wel eens gedaan hebben. Melle is gek op dino’s en op stenen. Het liefst neemt hij het hele grintpad mee naar huis en overal slingeren mooie vondsten. Het was toen hij klein was al een uitdaging om met hem naar het bos te gaan. Inmiddels heb ik al bakjes vol in de woonkamer sieren en verder ligt de tuin EN de voortuin vol met enorme keien die we vanuit Duitsland versleepten, takken, steentjes, schelpen, en ander verzamelaar rotzooi. Dus, één en één is twee, dino’s en stenen is…. we moesten eens een keer aan de slag, fossielen maken. Echt een klusje voor op zo’n regenachtige dag, knutselen is gewoon altijd een goed idee.

DIY fossielen maken, zoutdeeg, werkjes, dinosaurus knutselen, creatief met peuters of kleuters, crafts for kids DIY fossielen maken, zoutdeeg, werkjes, dinosaurus knutselen, creatief met peuters of kleuters, crafts for kids Fossielen maken

Het stond al een tijdje op het belofte lijstje. En toen kwam er die dag dat ik me zo rot voelde. Het liefste zou ik me begraven diep onder de dekens en oh jee ik weet hoe onredelijk ik naar de kinderen kan zijn. Ik bedacht dat het een mooi moment was om het ene en ander goed te maken. Amegad, dan ga je toch niet de kasten leeg trekken is dan mijn eerste reactie maar ik deed het toch.

Nog sterker, na mijn veel te duidelijke belofte aan de zonen dat dit was wat we vandaag zouden gaan doen, bleek ik niet genoeg zout in huis te hebben, en geen klei, want dat is natuurlijk ook een leuke optie. Afdrukken maken in klei is misschien nog wel makkelijker maar boodschappen in de buurtsuper is dan weer minder gehannes dan klei halen in het centrum. Aiai…

Nah goed. We konden starten. Zoutdeeg maken is super snel en simpel, ik gebruikte het ook voor de pennenbakjes met strijkkralen. Ondertussen verzamelde Melle al zijn dino’s, ik plukte een bak stenen en schelpen leeg en maakte het deeg.

DIY fossielen maken, zoutdeeg, werkjes, dinosaurus knutselen, creatief met peuters of kleuters, crafts for kids DIY fossielen maken, zoutdeeg, werkjes, dinosaurus knutselen, creatief met peuters of kleuters, crafts for kids DIY fossielen maken, zoutdeeg, werkjes, dinosaurus knutselen, creatief met peuters of kleuters, crafts for kids Gewoon zoutdeeg recept

 • 1 kopje zout,
 • 2 kopjes bloem,
 • 1 kopje water en een
 • scheutje olie

Kneden tot een stevig deegje en kleien maar. Is het te nat dan wat extra bloem bij. Te droog? Wat extra water, ja duhh.

Ik liet ze balletjes maken en deze een beetje plat maken. Niet te netjes. Stenen moeten wel een beetje op stenen lijken he. Vervolgens mochten ze er een dinopoot, dinokop, dinorug of schelpen indrukken. Ook leuk om bijvoorbeeld lege slakkenhuisjes te gebruiken, die hadden we even niet op voorraad. Of een mooi blad? Doen we volgende keer.

DIY fossielen maken, zoutdeeg, werkjes, dinosaurus knutselen, creatief met peuters of kleuters, crafts for kids Zijn ze naar wens? Leg ze op bakpapier op een bakplaat en een halfuurtje in een voorverwarmde oven op 100 graden.

Als ze zijn afgekoeld geef je ze een kleurtje. De dochter vond dat ze best roze en blauw kon gebruiken maar bij nader inzien had ze nog nooit roze en blauwe stenen gezien. Uiteindelijk kozen ze voor goud met wit. Die wel natuurlijk, die zie je tenslotte overal 😉

Oke, we weten nu, gebruik niet te veel verf en niet te veel water. Zo dun mogelijk en je afbeelding blijft het beste zichtbaar.

Een kort knutsel projectje maar zeer geslaagd. Ze zijn apetrots op hun maaksels die gingen vanochtend in een bakje mee naar school om de juffen te showen.

DIY fossielen maken, zoutdeeg, werkjes, dinosaurus knutselen, creatief met peuters of kleuters, crafts for kids

DIY fossielen maken, zoutdeeg, dinosaurus knutselen, crafts for kids

Ook leuk om te knutselen:
* Pennenbakjes van zoutdeeg en strijkkralen
* Zomerse armbandjes
* Marmerpapier van scheerschuim
* Sfeerhuisjes knutselen
* Paasplacemat
* Gekleurd zand

Op Facebook deel ik regelmatig creatieve projectjes, als je het leuk vindt kun je maar daar volgen. Of als het makkelijker is op Pinterest.


Geplaatst

in

door

Reacties

5 reacties op “Dinosaurus fossielen maken van zoutdeeg”

 1. Vlijtig Liesje avatar

  Ze zien er heel echt uit moet ik zeggen. Goed gedaan!

 2. MultiVroon avatar

  Wat een leuk projectje!

  Vakantietip: Jurassic Coast in Engeland. Vondsten gegarandeerd – en het is er nog leuk ook!

  1. MamaMaai avatar

   Oh thanx, mocht ik die kant op gaan gaan we zeker doen. Tof!

 3. Sheila avatar

  Oh jaaaaaaaaaaaaah! Dit is een geweldig idee!! Mijn zoontje is gek op dino’s (wat totaal niet belangrijk is, want je kan er inderdaad van alles in drukken), maar dit zal hij super leuk vinden. Ik heb nog één week verlof, voordat ik weer aan de bak moet (dat zal wennen zijn). Dus ik ga zeker proberen of dit nog lukt deze week. Hoe lang heb je ze in de oven gedaan?

  1. MamaMaai avatar

   Ik deed een half uurtje maar kan ook wat langer. Bij mij bleef de onderkant wat zacht. Tis even puzzelen wat beste werkt qua tijd. Te lang gaat het deeg scheuren. (ps had je mijn mail gehad?)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *