Gemaakt door mij haken

DIY: Patroon gehaakt kabouter vingerpoppetje

Een paniekerig appje. Een vriendin in nood. Hoge nood. Dochter op de vrije peuterspeelzaal moest voor Sinterklaas kaboutertjes hebben. Deze moesten perse zelfgemaakt zijn, dat heb je blijkbaar op de vrije school, en daar twijfelde zij aan haar skills. Of ik haar zou kunnen helpen. Vast wel. Die zelfde avond ging ik voor haar op zoek. Ik spamde haar hele telefoon vol met afbeeldingen van de meest schattige kabouters die ik op internet vond en die misschien aan de eisen zouden voldoen. Zij bedacht dat een gehaakt mini poppetje wel wat zou zijn, met wederom een klein probleempje. Zij kon niet haken. Of ze een avond mocht langskomen en ik het haar even zou willen leren. Leek me gezellig.
patroon gehaakt kabouter vingerpopje
Omdat ik ook twijfelde aan mijn eigen skills bedacht ik eerst eens wat te experimenteren. Het bleek super simpel en binnen een kwartiertje had ik iets in mijn handen wat met een beetje creatieve blik wel door kon voor een kabouter. Er moest nog een baard op. Zo gezegd zo gedaan. En er moest een vrouwtje bij want ook David de kabouter gaat al eeuwen niet alleen door het leven. In overleg met dochter kreeg die een ander kleur truitje aan. E voila. Draadjes wegwerken, gezichtje tekenen en klaar. Twee nieuwe vingerpoppetje waren geboren. Vriendin bleek blij gelukkig.

Ik plaatste mijn grappige creaties op instagram. Daar bleek zowaar dat er meer mensen opzoek waren naar mini kaboutertjes, ook zelfs voor de vrije peuterspeelzalen, en er zelfs mensen waren die een patroontje aan mij vroegen. Nah ja, die maffe dingen. Voor die mensen besloot ik het uit te schrijven. Ik hoop dat het duidelijk is want ik bleek nooit echt goed in het schrijven van patronen. Zelf doe ik altijd maar wat.

Patroon gehaakt vingerpoppetje:

Ik gebruikte Catania katoen rood, gebroken wit en blauw met haak naald 2,5. Daarmee passen ze precies om mijn pink.

Begin met rood:

♠ Haak 4 losse en sluit de ring door een steek in de eerste losse.
♠ Tour 1: Haak in de ring 6 vasten.
♠ Tour 2: Haak in de volgende 2 steken 1 vaste. In de derde steek 2 vasten. In de 4de 4n 5de steek 1 vaste en sluit deze tour weer met 2 vasten in de laatste steek (=8 steken)
♠ Tour 3: * Haak in de eerste steek 1 vaste, in de 2de steek 2 vasten* en herhaal dit van * tot * tot de tour rond is (=12 steken)
♠ Tour 4: * Haak in de volgende 5 steken 1 vaste, in de 6de steek 2 vasten* en herhaal * tot * 1x (=14 steken)
♠ Tour 5, 6, 7: Haak in elke steek 1 vaste en aan het eind de kleur rood afhechten.

Haak wit aan:

 ♠ Tour 8 t/m 12: Haak in elke steek 1 vaste en hecht aan het eind de kleur wit af.

Haak blauw aan (of andere kleur voor jasje):

♠ Tour 13 t/m 17: Haak in elke steek 1 vaste en hecht aan het einde de kleur af.

De baard in wit:

♠ Haak op de grens van wit naar blauw 7 vasten aan (=7 steken)
♠ Draai baard om en haak in elke steek 1 vaste (=6 steken)
♠ Ga zo door tot er nog 3 steken over zijn en hecht wit af.

Teken met een zwarte fineliner oogjes en een mondje op de kabouters.

Klaar! Als het goed is moet je nu dezelfde poppetjes in handen hebben als ik. Als je ze ook maakt zou ik het super leuk vinden om ze te zien. Voel je vrij een foto te posten op mijn facebook of me te taggen op instagram.

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Marina
  28 november, 2014 at 07:10

  Wat een leukerdjes!

 • Reply
  Linda
  28 november, 2014 at 09:15

  Leuk hoor, maar wat een moeite / eisen die ze op zo’n vrije peuterspeelzaal van je vragen. Ben ik toch wel blij dat het hier blijft bij het meenemen van een schoen en zo af en toe(een keer in de drie maanden) een ochtend mee als ze een uitstapje maken.

 • Reply
  Sanderijn
  28 november, 2014 at 09:47

  Ik maak ook de cadeautjes zelf, want ook een vrijeschoolkind. Voor mij als creatieve ouder geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat dat voor anderen anders is…..
  De kaboutertjes zijn leuk! Ik zou het gezichtje doen met een beetje naaigaren denk ik, maar verder helemaal perfect. Gemakkelijk iets groter te maken ook denk ik, een toer extra meerderen in de muts en hij is al een slagje groter.

 • Reply
  Patricia
  28 november, 2014 at 09:58

  Gelukkig kan ik mijn kind op zo een vrije peuterspeelzaal doen aangezien ik zo een lieve supercreatieve vriendin heb!

 • Reply
  Inge
  28 november, 2014 at 11:20

  Ik hoop dat wij geen boze klikken krijgen. Ik heb het nu ff niet zelf gemaakt… Even te veel drukte…

 • Reply
  Denise
  28 november, 2014 at 12:51

  wat zijn ze schattig! En ik moet echt eens leren haken..

 • Leave a Reply