Gemaakt door mij

DIY Warmte zakjes voor kleine koude handjes

warmte zakjes maken, diy hitte pit, speelzakjes met rijst, kruik voor kinderen

Afgelopen week maakte ik warmte zakjes voor de kleine koude handjes of voetjes van mijn kinderen. Vroeger, zelfs toen ik al en tijdje met Merijn samenwoonde had ik altijd nog een hittepit mee naar bed. Hij vindt het echt niet erg als ik mijn koude tenen tussen zijn warme benen wurm maar er komt altijd een moment dat ik het nog steeds te koud heb en hij alweer veel te warm. Dus… een kruik heb ik gewoon nodig. Een hittepit, een warmte zak voor in de magnetron, lekt tenminste niet je hele matras nat.

Toen de baby’s geboren werden en een plek bij ons in bed in namen, schafte ik de kruik af. Zo’n hete warme zak en een baby leken me nou niet samen gaan. De baby eruit of de kruik er uit, het werd de kruik. Toevallig is een baby van nature een heerlijk warmte bronnetje dus was het tijdelijk ook helemaal niet nodig. Maar nu de peuter helemaal niet meer de hele nacht tegen mij aan ligt…. heb ik het dus weer regelmatig koud.

warmte zakjes maken, diy hitte pit, speelzakjes met rijst, kruik voor kinderen

Zelf een hittepit met rijst maken

Een rubberen kruik, bestaat zo’n ding nog? Ik overwoog om die aan te gaan schaffen voor de kinderen nu het buiten zo koud aan het worden is. De verwarming ’s nachts opstoken lijkt me nou niet de beste oplossing en al helemaal s nachts niet. Maar toen bedacht ik me dat het echt niet moeilijk zou moeten zijn zelf van die warmte zakjes te maken. Om er direct achter aan te denken dat het best nog wel een grappig cadeautje zou zijn voor alle kindjes op kerstavond.

Ah welja Maai, zelf een kruik maken, dat doe je toch best even zo in een half dagje? Het is waar dat ik altijd denk dat het allemaal makkelijk is en weinig tijd kost. Moeilijk maak ik het mezelf meestal inderdaad niet maar over het algemeen kost het wel veel en veel meer tijd dan ik in gedachten had. Maar deze keer viel dat mee. Het is echt een klusje van niks.

warmte zakjes maken, diy hitte pit, speelzakjes met rijst, kruik voor kinderenwarmte zakjes maken, diy hitte pit, speelzakjes met rijst, kruik voor kinderen

Hoe maak je kleine warmte zakjes

 • 4 gelijke lapjes knippen, de mijne waren 15 x 22 cm en daar gaat dan uiteindelijk aan alle kanten nog ongeveer een cm af door het vast naaien.
 • De kanten die je uiteindelijk aan de buitenkant wil hebben leg je met de goede kanten op elkaar. De overige 2 lapjes leg je beide aan een andere kant.
 • Helemaal omnaaien en een gat overlaten van ongeveer 4 cm open laten.
 • Je zakje binnenstebuiten keren. Als het goed is heb je nu de juiste lapjes aan de buitenkant. Hoekjes goed naar buiten drukken.
 • Nogmaals helemaal omnaaien ongeveer een halve cm langs de kant waarbij je wederom het gat openlaat. Hoeft niet perse maar ik vond dat mooi en het is een extra naad die voorkomt dat de vulling ontsnapt.
 • Zakje vullen met ongekookte rijst, niet te dik, niet te dun
 • Dichtnaaien, tadaa!!

Ik gebruikte vier lapjes voor de stevigheid. Als je nou van zichzelf stevige stof hebt, oude theedoeken bijvoorbeeld, hoeft dat natuurlijk niet en kun je er gewoon twee gebruiken. Om de rijst in de zakjes te krijgen, gebruikte ik het kopje van de dopper als trechter. Wie heeft er tegenwoordig geen dopper in huis? En anders van een kartonnetje even een trechtertje draaien, dat giet een stuk fijner dan rechtstreeks uit het pak.

warmte zakjes maken, diy hitte pit, speelzakjes met rijst, kruik voor kinderen
Rijstzakjes om mee te spelen

Het leuke is dat je deze warmte zakjes als je ze vult met rijst, voor heel veel dingen kan gebruiken. Opwarmen in de magnetron voor koude handjes of voetjes. Leg ze eens in de vriezer voor pijnlijke plekken. Of maak er een hele stapel van en gebruik ze om mee te spelen. Er zijn zat leuke spelletjes mee te bedenken.

Mijn eigen hittepit is gevuld met kersenpitten. Dat kan ook natuurlijk maar toevallig had ik daarvan niet genoeg en dacht dat rijst wat zachter zou zijn voor kinderhandjes. Kersenpitten zijn behoorlijk wat grover. Bovendien leek me dat pitten veel en veel heter zouden kunnen worden maar dat heb ik niet nagezocht en zou ik best zelf verzonnen kunnen hebben. Je kan als vulling ook gedroogde bonen of erwten gebruiken maar persoonlijk gaf ik de voorkeur dus aan rijst.

Ik ben heel benieuwd of mijn kinderen net zo verslaafd raken aan hun warmte zakjes als ik vroeger aan mijn kruik. Op het moment slepen ze ze overal mee naar toe.

Heb je nog leuke restjes stof over:

Mamamaai volgen? Facebook, instagram, pinterest

warmte zakjes maken, diy hitte pit, speelzakjes met rijst, kruik voor kinderen

warmte zakjes maken, diy hitte pit, speelzakjes met rijst, kruik voor kinderen
warmte zakjes maken, diy hitte pit, speelzakjes met rijst, kruik voor kinderen

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  miranda
  26 december, 2017 at 18:40

  Leuk gedaan voor de kinderen,maar kan ook gebruikt worden voor ouderen bv in de rolstoel als ze stil zitten want dan hebben ze het gauw koud.

  • Reply
   MamaMaai
   26 december, 2017 at 19:20

   jeetje, daar had ik niet aan gedacht maar inderdaad, das ook een mooi idee 🙂

 • Reply
  Jikke
  26 december, 2017 at 18:42

  Heel erg leuk gemaakt! Ik zou er graag 1 voor een jongen willen winnen.

  • Reply
   MamaMaai
   1 januari, 2018 at 13:52

   Hoi Jikke, wil je mij je adres even sturen via mijn contact formulier, dan krijgt jouw zoon een warmte zakje 🙂

  Leave a Reply