Happy mama

Doet Marie Kondo het hier nog?

Mamamaai - opruimen met Marie Kondo

Opruimen volges de Konmarie methode is een ware hype. Toen ik Marie Kondo – opgeruimd. las, dacht ik dat ik als spuit elf net na de hype begon aan het hele opruim avontuur. Marie Kondo en haar manier van het huis opruimen bestond ten slotte al een tijdje en er werd al heel wat over gezegd en geschreven.

Drastisch opruimen volgens de Konmarie methode

Het is bijna drie maanden geleden dat ik begon met lezen en aangestoken werd met de opruimen volgens Konmarie methode. Ook stak ik hier in mijn directe omgeving al wat mensen aan die enthousiast werden van mijn opruim enthousiasme. Het is ook enorm aanstekelijk. Dat opruimen was nog al een ding hier in huis. We deden het echt niet zo slecht, ik bedoel, bekijk die Netflix serie en je ziet dat het altijd erger kan. Er lopen nogal wat extreme verzamelaars op aarde rond. Als die mensen het lukt, dan moet iedereen het kunnen toch.

En zeker mij. Ik hou enorm van opruimen maar tot voor kort wist ik eigenlijk gewoon niet hoe. We reden hier wel jaarlijks, halfjaarlijks en soms nog wel veel vaker op en neer naar de stort en kringloop. Verbazend hoeveel je elke keer weer kan afvoeren. Maar ergens komt die troep er met de snelheid van het licht ook weer in. We hebben en hadden al jaren hier in huis een permanente bak kringloop en een bak stort staan. Stort verschoof vaak al snel naar de schuur want dat gaat doorgaans om echt grote troep. Met als resultaat dat je in een paniekaanval schiet als je de schuurdeur opentrekt.

Maar nu pakken we het opruimen eindelijk na al die jaren anders aan. Mama hanteert voor opruimen de Konmarie methode. Er zijn zoveel redenen waarom je je huis zou moeten opruimen. Opruimen maakt je leven letterlijk lichter.

Tip 1: Bedenk wat er het huis in komt

We denken veel beter na wat er überhaupt binnen gehaald wordt. Het is even een andere denkstap maken in je hoofd, ik ga geen spullen meet aannemen van andere mensen omdat ik die andere mensen een plezier wil doen en ik ze mogelijk ooit wel zou kunnen gebruiken. Als ik zelf niet van plan was het te gaan kopen en het eigenlijk ook niet nodig heb, dan is het een nee. Lastig, maar heerlijk. Zo enorm fijn.

Het werkt eigenlijk precies zo als ik door het centrum loop. Hebben de kinderen echt kleding nodig? Nee, dan ga ik überhaupt de H&M voorbij. Tegenwoordig heb ik de kasten van de kinderen zo overzichtelijk dat ik precies weet wat ze hebben en wat ze nodig hebben. Scheelt een berg impuls aankopen, een berg kleding die je nooit gebruikt en een berg centjes die lekker in de portemonnee blijven zitten.

Ook al denk ik in de bijvoorbeeld HEMA ineens dat ik alles nodig heb, ik probeer mezelf toch in te houden. Ik koop echt heel heel veel minder dan vroeger en ben vaak als ik de winkel uit loop al weer vergeten wat ik zo hard moest hebben. Herkenbaar?

Mamamaai - Opruimen volgens de Konmarie methode

Tip 2: Weggooien

Inmiddels zijn we al een stuk verder dan een paar maanden geleden. Toen bleef ik steken bij mijn kledingkast en mijn boeken. Nog geen seconde spijt gehad van wat er allemaal uit is verdwenen. Oké, misschien toch heel even dat ik net al mijn zwangerschapskleding had weggemikt maar wat bleek… alles wat ik wel had bewaard daar paste die paar kilo extra die ik de afgelopen jaren verzamelde toch niet in. Zo zie je maar.

Nu we ruimte moesten maken voor baby nummer vier besloten we eens grondig de zolder aan te pakken. Onze slaapkamer zelfs waarvan je eigenlijk, in mijn ogen, zou moeten vinden dat het de meest fijne ontspannende plek van het huis is, toch? Stond nog wat puin te verstoffen. Al jaren. Het was een plek waar we niet graag kwamen want waar in Godsnaam te beginnen. Weg ermee. Heel bureau inclusief inhoud schoven we naar de stort. Plus nog een lading babyspullen die we al jaren bewaarden voor als misschien er nog een kindje kwam en nu het zover was, toch niet meer zo leuk meer blijken te zijn. Zie je een patroon?

Maar echt, opruimen betekent niet alles netjes sorteren en in lades opbergen, ja ook, nadat je aan het schiften bent geweest. Opruimen betekent kijken wat je echt nodig hebt, en de rest wegdoen zodat je alleen spullen om je heen hebt die of nuttig zijn, of waar je heel blij van wordt. Does it park joy?

Tip 3: Bijna alles kan digitaal bewaard worden

Toen was de papierwinkel aan de beurt. We hebben tenslotte ruimte nodig om de rompertjes en luiers van het nieuwe mensje in te kunnen opslaan. Jaren aan jaren papier lag hier nog. Lades vol schoolspullen, studiespullen, mappen vol verzekering, afschriften en weet ik wat we allemaal tegen kwamen. Het ging terug tot in mijn tienertijd. Waarin alles nog netje elke maand op een papiertje in de brievenbus lag. Toen heel fijn maar inmiddels is alles digitaal, en zeker ook wel digitaal op te vragen. En bovendien heb ik het de afgelopen 15 jaar niet nodig gehad dus dat zal de komende 15 jaar ook niet zo zijn. Het enige wat we bewaren zijn contracten en diploma’s.

Ik heb er nog al tegen aan lopen hikken. Papier uitzoeken is nou niet het leukste klusje waar je je dag mee kon vullen maar het bleek eigenlijk enorm makkelijk. En gezellig ook wel. Ik overdrijf niet als we een dikke meter aan papier hebben weggemikt. Ik kan je niet omschrijven wat een heerlijkheid dat is en wat we weer voor ruimte terug kregen. Niet direct de ruimte in de kast die het geeft, maar het feit dat het er gewoon niet meer is. Ruimte in je hoofd.

Tip 4: Gebruik ladekasten

Om het nog even helemaal af te maken besloot ik die ergerlijke kast van de jongens te splitsen. Nu we toch niet wisten wat we met die twee ladekasten op zolder zouden moeten doen, die kunnen we dan wel gebruiken in de jongenskamer. Voor de duidelijkheid, de mannen deelden een gezamenlijke normale babykamerkast. Wat al betekende dat er überhaupt veel te weinig ruimte was, maar papa had nog wel wat moeite met het overzicht. Want wat is nou van wie?

Zo kwam Siem bijna elke dag gekleed in Melle zijn kleding naar beneden en liep Melle regelmatig te zeuren dat hij geen kleding meer had. Ze hebben nu elk een eigen ladekast die ook nog mooi dienst doet als legospeeltafel. De laatjes zijn volgens de Konmarie methode gevuld en weken later nog net zo netjes als toen ik er mee begon. Wat een verademing.

Mamamaai - Huis opruimen volgens de konmarie methode,

Nog steeds kan ik niet zeggen dat we er zijn he, het is dan enorm verbeterd maar er is nog steeds veel troep te vinden, laten we zeggen dat we blijven leren hier. Maar heb dan ook een berg gezinsleden rondstruinen die ik nog niet helemaal ala Marie Kondo heb meegekregen. Working on that.

Ik had net mijn moeder op bezoek, de directe aanleiding van dit stukje. Ze wilde graag even kijken hoe we het babykamerprobleem aan het oplossen zijn en verbaasde zich over hoe mijn huis er tegenwoordig uit ziet. Allemaal Marie Kondo mam. Opruimen volgens de konmarie methode is echt een aanrader.

Ook enthousiast geworden, je vindt het boek hier –> Marie Kondo – opgeruimd.

Dit bericht bevat een affiliatie link, mocht je iets bestellen via deze link, krijg ik dara een kleine vergoeding voor. Jij betaald hier niks extra’s voor.

MamaMaai volgen? Facebook, instagram, pinterest

Marie kond, konmarie methode, opgeruimd, opruimen, minimaliseren

You Might Also Like...