draagdoek, draagzak, tula, babydragee

Draagdoek of draagzak?

draagdoek, draagzak, tula, babydrageeToen Fenne geboren werd deed ik mezelf een doek cadeau. Het leek me zo fijn zo’n klein warm hoopje baby tegen je aan te dragen. Maar dat is inmiddels al vijf en een half jaar geleden en toen was dragen nog niet echt een hype. Ik kende eigenlijk niemand die zijn kindje op de rug of buik meezeulde behalve mijn moeder die ons vroeger met een sjaal op de heup bond, maar jeetje dat is eeuwen geleden.

Premoeder principes

Ik moet toegeven dat ik nogal wat principes had over het opvoeden van kinderen voor ik ze zelf had. I’m so so sorry peeps. Gek genoeg zou ook ik net als alle andere premoeders anderen geen irritante, stront vervelende, eigenwijze, dove kinderen op de wereld zetten. Om maar wat te noemen he. Ze zouden ook gewoon in hun eigen bedje slapen, geen speen en lopen zodra ze dat kunnen. Dat gesleep en gesjouw, waar is dat voor nodig. Halleluja.

Dus.

Lag ze even een half uurtje te maffen in de box, vond ik dat zielig zo alleentjes en wilde ik haar het liefste terug op mijn schoot leggen

Kort gezegd, dan word je moeder. En het enige wat ik wilde was mijn hoopje liefde de hele dag bij me hebben. Lag ze even een half uurtje te maffen in de box, vond ik dat zielig zo alleentjes en wilde ik haar het liefste terug op mijn schoot leggen.

draagzak, babydragen, babycarryingIk droeg haar af en toe maar kreeg de handigheid er niet in. Melle droeg ik de hele dag overal en nergens maar niet in een doek of zak. Waarom mijn plakker niet? Ik weet het niet meer.

Toen Siem werd geboren kochten we van het kraamgeld eerst een geweven draagdoek en later een draagzak. Vanaf dag één heb ik hem dagelijks op mijn buik gebonden en ik kan niks anders zeggen dan dat het voor beide zwaar genieten is. Uren, kilometers lang heb ik met mijn minimannetje rond gelopen, krampen sussen in de doek. Wandelen, buiten rondjes lopen tot hij eindelijk zijn lijfje kon ontspannen en tegen mijn borst in slaap viel. Goud zijn die momentjes samen.

Uren, kilometers lang heb ik met mijn minimannetje rond gelopen, krampen sussen in de doek.

Tula draagzak liefde

Wat later, na veel wikken en wegen kwam de Tula draagzak huize Maai in. De Tula, ik en Siem ontwikkelde in no time een heel hechte band. Het bleek werkelijk een uitdaging met wagen, een peuter en een kleuter de school te betreden en de klas helemaal achterin het achterste hoekje te bereiken. De zak maakt het zo veel makkelijker.draagdoek, draagzak, tula, babydragen

Maar tja, schaf je nou een draagdoek of een draagzak aan?

Het ligt er maar net aan wat je wil natuurlijk.

Draagdoek:

Het voordeel van de draagdoek is dat je hem vanaf de geboorte al direct kan gebruiken. Op internet zijn veel filmpjes te vinden over hoe je knoopt bij verschillende leeftijden. Toen Siem nog inimini was, gebruikte ik een tricoslen. Een rekbare doek. Na een paar weken, Siem was een behoorlijke baby, gebruikte ik voor lange afstanden, bijvoorbeeld als we een stuk gingen wandelen, mijn geweven doek. Een geweven doek zit wat mij betreft vele malen lekkerder dan een draagzak, is goed strak te knopen. De draagdoek is op veel verschillende manieren te knopen en heel lang te gebruiken.

Nadeel is dat je je wel even moet verdiepen in hoe je hem gebruikt en dat het wat tijd kost voor je hem goed om krijgt. Ik hoor wel mensen die er zo bedreven in zijn dat ze hem super snel om hebben, maar mij kost het na een jaar toch nog altijd wel wat tijd. Niet echt handig op de parkeergarage naast de auto, dat geklungel met die lange flappen. Zeker niet als je alleen bent.

draagzak, Tula, draagpapa, babycarryingDraagzak:

Ben je niet zo’n knoop en gehannes typje? Er zijn heel veel ergonomische dragers te krijgen. Het voordeel van de draagzak is dat ik Siem er binnen een minuutje in heb vast geklikt. Kwestie van de gespen even goed afstellen. Ideaal voor kleine afstanden, boodschapje, kind naar school brengen, ed. Makkelijk op je buik of op je rug. Een ander voor mij niet geheel onbelangrijk voordeel zijn de fantastisch leuke printjes :).  Uhh, en de papa draagt makkelijker in de draagzak. Die van mij zie ik toch uitzicht zelf nog niet zo’n zes meter lang gevaarte om zich heen wikkelen.

Nadeel van de Tula baby is dat je hem pas vanaf 7 kilo goed kan gebruiken, dat geldt niet voor alle draagzakken. Voor die tijd moet je er een babyinsert bij aanschaffen. Siem was een behoorlijk grote baby en ik had het geld er niet voor over zo’n insert voor die paar weken aan te schaffen. Wat betekende dat ik mijn zak nog niet kon gebruiken.

Ik moet je wel waarschuwen. Zit je eenmaal in het dragen, wil je steeds meer. Ik ben gestopt bij kwijlen naar nieuwe doeken en de fantastisch gave printjes die steeds weer uitkomen op de Tula. Eentje heb ik nog hoog op mijn lijstje staan en wel de ringsling. Mag ik man ooit zover krijgen, klik ik er direct eentje naar ons toe 🙂

Wil je Mamamaai blijven volgen? Dat kan via de facebookpagina of via instagram. Ik ben ook heel actief op Pinterest 🙂 

draagzak vs draagdoek


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

13 reacties op “Draagdoek of draagzak?”

 1. Roos avatar

  Ik heb precies het zelfde. Een doek zit fijner, kan je strakker doen, en zeker voor langere afstanden gebruik is liever de doek. Nu het winter is gebruik ik de Tula meer, maar dat is vooral omdat ik met een jas aan knopen rete irritant vind en de Tula gaat heel makkelijk over een jas heen 😉

  1. MamaMaai avatar

   Ja ik moet eggen, toen het de afgelopen weken echt koud was en Siem zo’n mummypakje droeg kreeg ik hem nergens in en had ik hem liever gewoon op de arm. Maar over de winterjas, pfff ik vind het een gedoe. Maar wel fijn als hij eenmaal zit 😉

 2. Dina avatar

  Hahaha oepsie, die principes over het opvoeden voordat je daadwerkelijk ook maar ooit écht aan kindjes hebt gedacht. Die had ik vroeger ook wel eens, maar zijn met de tijd dat ik een sterke kinderwens ontwikkelde heel erg afgenomen (gelukkig maar, dan hoef ik mij straks ook niet zo bij te stellen als alles anders gaat dan ik in mijn hoofd had haha). Dragen willen wij ook heel graag. Mijn vader droeg mij vroeger altijd en dat is zeker iets dat ik van hem wil overnemen (en het lijkt mij geweldig om mijn papa Beeb te zien dragen).

  1. MamaMaai avatar

   Oh Dina, ik zie het jou ook helemaal doen 😉 En volgens mij worden jullie super lieve ouders dus op me daar maar geen zorgen over maken. Volg je gevoel, dat is het beste advies wat ik je kan geven.

  2. Mariska avatar
   Mariska

   Ik knoop eigenlijk nooit over mijn jas… gewoon over kleding en dan dik groot vest wat er om heen kan en als het echt koud is, nog een sjaal erbij gewikkeld. En dan mijn eigen jas aan, die laat ik dus open. Voordeel is dan ook dat baby geen dikke winterkleding aan heeft en ik hem dus in theorie meteen naar z’n bedje kan transferen als hij slaapt. Als ik dan ook nog z’n jasje uit moet trekken, is ie gegarandeerd wakker 😉

 3. Liselotte avatar

  Ik ben ook fan van de draagdoek! Is echt wel mijn extra paar handen geweest in het eerste jaar met de twins.. Ik heb trouwens wel een ringsling voor je te leen als je wil! Hij is alleen (natuurlijk 🙂 ) wel roze…

  1. MamaMaai avatar

   Nou maar ik zou hem toch wel willen proberen 🙂

 4. Karlien avatar
  Karlien

  Yup, wij hadden een manduca. Ideaal! Wel een neutrale kleur omdat papa hem ook gebruikte 😉 Deze draagzak was officieel vanaf de geboorte maar ik vond dat niet fijn. Vanaf maand of 3 raad ik hem aan.

 5. Fem avatar
  Fem

  Ik heb een Bondolino, een beetje een combi tussen een doek en een zak en vanaf de geboorte te gebruiken zonder insert. Geen gespen, klikjes etc dus gemakkelijk te wisselen tussen man en mij (met beiden nogal n ander postuur) en inclusief de ergonomische kikkerhouding. Ideaal! Uren al gewandeld met dochter in de doekbij krampjes of gewoon lekker naar t winkelcentrum. Ze is nu bijna 6 maanden en ongeveer 7 kilo en dat gaat nog steeds prima! Ze vindt het heerlijk! Binnenkort ga ik haar op mn rug proberen. Ik zag jou op de fotos ook rugdragen. Ik vind het ergens een beetje eng met “vastbinden”. Heb je tips?

  1. MamaMaai avatar

   Jaa die lijkt me ook heel fijn. Ik snap wel dat je het spannend vind dat rug dragen. Moet zeggen dat ik het pas sinds kort doe en Siem is al 1 jaar. Ik gesp hem dan altijd om terwijl hij boven een stoel of de bank hangt. Voor mijn gevoel is dat veiliger. In de doek heb ik het nog nooit geprobeerd, wil ik wel heel graag. Binnenkort eens doen. Maar vind het nu met winterjas zo’n enorm gedoe. Zal het thuis eens proberen. Heb je al eens op you tube gekeken?

 6. Mariska avatar
  Mariska

  Geweldig! Er zijn trouwens wel draagzakken zonder insert meteen te gebruiken, hoor (Storchenwiege, Emeibaby, Kokadi, Marsupi bijvoorbeeld). Maar je moet er dan meestal minstens 2 hebben als je ze na maat 74/80 wilt gebruiken. Wij gebruiken draagdoeken <3 Heb er ondertussen al 4 (oeps..). Mijn vriend draagt ook, hij doet alleen fwcc, maar ik ben ondertussen ook andere knopen aan het leren met yt :). De kinderwagen staat hier redelijk werkeloos te wezen in de berging 😉

 7. Jess avatar

  Wij hebben ook de tricot slen en een Tula (met baby insert), man zal ik blij zijn dat ze erin past zonder de insert. Het blijft een gedoe om ze erin te zetten met die insert. Zalig zo een baby dichtbij.

  1. MamaMaai avatar

   Ja, Siem is 12 maanden en die draag ik nog steeds graag. Het blijft heerlijk 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *