Duurzaam

Duurzaam leven met kinderen is leuk

Duurzaam leven met kinderen is leuk en veel minder lastig dan je zou denken. Kinderen zijn creatief, gek op avonturen, leergierig en van nature dol op dieren. Perfecte combinatie om ze vast te betrekken bij de bewuste keuzes die je maakt voor een milieubewuste levensstijl.

Vier kinderen in huis is sowieso al geen milieuvriendelijke keuze, daar ben ik me heel bewust van. Kinderen hebben is niet milieuvriendelijk, denk alleen al aan vervoer, er is een vrachtschip nodig als je de hele familie van punt a naar punt b wil verplaatsen. Ik ben daar niet trots op.

Maar ja, terug stoppen gaat niet en ik en mijn klapperende eierstokken zijn dolgelukkig met ons viertal. Oké, de keus voor een kindje extra was misschien niet milieubewust, verder doen we onze uiterste best onze ons levensstijl zo veel mogelijk duurzaam in te richten. En de kinderen te betrekken bij onze voornemens groenere keuzes te maken.

tips voor milieubewuster leven met kinderen

Duurzaam leven met kinderen is leuk

 1. Ga de natuur in. Je hoofd leeg maken en tegelijkertijd je kinderen even uitlaten en ontschermen. Kunnen ze meteen ervaren dat het fijn is om in het bos of op het strand te zijn, dat er enorm veel avonturen te beleven zijn en heel veel te leren.
 2. Start met geocaching. Geocachen is dè manier om kinderen enthousiast te krijgen naar buiten te gaan. Leren ze direct navigeren via de telefoon.
 3. Ga vaker met de fiets. Grote open deur maar zo waar. Alleen maar voordelen meer bewegen, frisse neuzen, geen vervuiling. Bovendien is fietsen hartstikke leuk.
 4. Lees voor. Voorlezen is een hele fijne en mooie manier voor extra momentjes verbinding met je kind. Er zijn zo ontzettend veel mooie boeken over dieren en de natuur te vinden of met dieren in de hoofdrol.
 5. Recycle. Kijk eens wat je nog kan doen met een shirt vol gaten. Maak er wat nieuws van. Een nieuwe etui, een kruikje of een nieuw zelfgemaakt rokje. Kinderen zijn creatief met een beetje hulp. Er zijn inmiddels zelfs recycle knutselpakketten te koop om kinderen op een leuke manier enthousiast te maken van oude spullen wat nieuws te maken.
 6. Geef weg. Bijvoorbeeld aan kinderen die het minder hebben dan jij. Doe mee met een actie, bijvoorbeeld schoenenmaatjes of dichter bij huis doneer speelgoed voor kinderen die anders niks krijgen van Sinterklaas. Voor kinderkleren die niet meer passen zijn ook heel mooie initiatieven te vinden.
 7. Knutsel met afval. Met kartonnen dozen kun je fantastische dingen maken. Of met wc rolletjes of eierdozen of wat dacht je van knutselen met ijsstokjes. En hoe tof is het op te schilderen met bubbeltjesplastic, als je het anders toch weggooit… Kinderen weten prima raad met huishoudelijk afval.
 8. Maak een insecten hotel. Een insectenhotel is hartstikke leuk om te maken, staat leuk en de insecten en alle enge kriebelbeestjes zijn je dankbaar.
 9. Maak een vogel vriendelijke tuin. Trek vogels naar je tuin. Hang verschillende soorten goed vogelvoer op. Brood is niet voedzaam voor vogels alleen lekkere vulling en zorgt ervoor dat ze minder gezonde voedingsstoffen binnen krijgen die ze in de winter zo hard nodig hebben. Maak samen met de kinderen vogelvoer of vogelvoerbakjes.
 10. Haal een paar tuintegels weg. En plant er plantjes of bloemen in. We hebben met z’n allen steeds minder groen in onze tuinen. Steeds minder plek voor natuur maar ook voor regenwater om weg te stromen.
 11. Maak samen een moestuin. Win-win. Meer groen in de tuin, je eigen groente oogsten en opeten en ze leren er enorm veel van.
 12. Maak zaadbommen. Heb je nog ergens leuke bloemzaadjes liggen? Maak zaadbommen en gooi ze ergens waar het kan/mag.
 13. Ruim zwerfafval op. Zo houd je je eigen omgeving schoon, je redt weer een hele hoop dieren en je geeft een mooi voorbeeld naar de kinderen die daar heel goed mee kunnen helpen.
 14. Geef ze eigen plantjes om te verzorgen. Ze moeten ergens beginnen met verantwoordelijkheid nemen toch 😉
 15. Geef een herinnering. Ze hebben alles al toch? En ze weten ook niet meer wat ze moeten vragen? Geef ze een herinnering cadeau. Mooie manier om even extra papa of mama tijd in te lassen en er komt geen extra (speelgoed)troep het het in.

Duurzaam bezig zijn is helemaal niet altijd vervelend. Het is juist hartstikke leuk om samen met je kinderen stappen te kunnen maken die goed zijn voor onze planeet. Tenslotte doen we het ook voor hun, toch? Welke leuke tips kan ik nog toevoegen?

Duurzaamheid-kinderen

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply