Duurzaam

Eco egg: duurzaam en goedkoper wassen

Ik testte de afgelopen maand het Eco egg. Vier kinderen in huis betekent uiteraard dat er hier stapels was weg te werken zijn. Ik heb geen hekel aan het doen van de was, zolang ik niet hoef te strijken. Ik vind strijken eigenlijk ook helemaal niet erg maar ik denk altijd van wel en doe het nooit. Ik vind het best een zen klusje dat wassen en stiekem zie ik het ook wel als een beetje mama-alleen tijd.

Ik kwam het Eco Egg per ongeluk ergens tegen op internet en vond het interessant maar zette er toch nog mijn vraagtekens bij. Kinderen zijn kunstenaars als het gaat om vies maken van kleding en sommige geproduceerde vlekken zijn verschrikkelijk. Ik stond niet direct hard te popelen om hem te proberen. Als ik eerlijk ben plaatste ik hem direct in het stoffige hoekje en besloot dat het waarschijnlijk toch niet zou werken. Oeps, ja soms trek je veel te snel conclusies he.

En toen kwam er een vriendin die over dat zelfde wasei enorm positief was. Ik besloot dat ik hem wilde maar was toch nog niet 100% overtuigd. Ik dacht, dat komt wel als straks de ergste baby wasjes voorbij zijn en alle gele spuitluiers verleden tijd, tegen die tijd gaan we het eens proberen. En daarnaast zat het er aan te komen dat we papa en mama van vier gingen worden en stonden we niet te springen geld weg te gooien (aan experimentjes).

Ongeveer een maand geleden bestelde ik eindelijk toch in een opwelling het eco egg en de spuitluiers zijn nog niet voorbij hoor. Het milieu gaat mij/ons echt heel erg aan het hart. Vier kinderen op de wereld zetten is al niet heel duurzaam maar daarvoor terug zouden we best ons best mogen doen zo bewust mogelijk te leven.

Duurzaam wassen

We kochten een zo zuinig mogelijke wasmachine en droger (die we tegenwoordig steeds minder vaak gebruiken, hoera zomerzonnetje) en ik probeerde de afgelopen jaren al veel verschillende wasopties uit. Ik maakte ook al eens mijn eigen wasmiddel. Als je helemaal duurzaam en goedkoop wil zou je eigenlijk voor die optie moeten kiezen.

Nu zijn bewuste opties vaak ook duurdere opties en het is nog altijd niet zo dat we hier een boom met centen in de tuin hebben staan, hadden we die maar kunnen planten. Met de komst van Elin moet ik toegeven dat duurzaam leven even niet direct de hoogste prioriteit in mijn hoofd was.

Milieuvriendelijk wasmiddel

In dit geval was de belofte dat het wash egg en duurzaam en goedkoper zou zijn (dierproefvrij en milieuvriendelijk wasmiddel). Duurzaam wassen dus, he, daar wordt het dan toch nog veel interessanter he? En hypoallergeen wat met een baby in huis ook fijn is.

En wat is mijn ervaring met het eco egg nou? Ik gebruik het was ei nu ruim een maand en kan niks anders zeggen dan dat ik super enthousiast ben. Het is in eerste plaats heel erg makkelijk in gebruik. Je doet de korrels, de witte en zwarte in het ei, je sluit het ei en je doet hem bij de was. Dat is het. Voorlopig dus geen omkijken meer naar, hij beloofd 210 wasbeurten mee te gaan. Scheelt ook weer wat ritjes en extra zeulen vanuit de supermarkt.

Mijn ervaring met het eco egg

Het is even wennen, de kleding of wat je ook in de machine stopt komt er vrijwel geurloos uit (wat ook een goed teken is als je bedenkt hoe het de machine ingaat 😉 ). Maar schoon. Sommige vlekken blijven natuurlijk hardnekkig, net zo hardnekkig als met normaal wasmiddel. We stopten er al heel was ongelukken en sport en buitenkleding in en het ei doet niet onder voor gewoon wasmiddel en is net zo makkelijk in gebruik. Hoeveel beurten ik er mee ga kunnen wassen weet ik nog niet. Maar ik test voorlopig ook lekker nog even verder. Voorlopig zal de bodem van mijn wasmanden nog niet in het zicht zijn.

Er blijven natuurlijk van die vervelende gele babypoep en spuug vlekken in die mooie witte kleertjes zitten. Wat ik inmiddels al jaren doe is die kleren lekker een paar uurtjes in de zon hangen en ze zijn weer spierwit. Die ouderwetse trucjes zijn zo gek nog niet. De niet witte kleren kun je vooraf insmeren met ossengal of groene zeep. Werkt als een tiet. Ook als je wast met wasmiddel en hardnekkige vlekken hebt.

In mijn instagram stories kreeg ik er al behoorlijk wat vragen over. En geurloos is blijkbaar nog een groot struikelblok. Er zijn eco eggs te koop met en zonder geur, maar net wat je prettig vindt. En het ei hoef je maar 1 keer te bestellen en daarna bestel je alleen nog de korrels als navul verpakking. De tweede keer bestellen wordt dus weer goedkoper.

Persoonlijk vind ik het niet nodig dat kleding ergens naar ruikt als het uit de machine komt. Maar ik mis het dat mijn lakens negens meer naar ruiken. Het is altijd een klein gelukje als het beddengoed is gewassen en uitgangen is, dan ruikt het huis zo lekker fris. Evt kun je nog wasverzachter gebruiken maar dat is niet meer perse nodig. Ik gebruikte al nooit wasverzachter maar schoonmaakazijn wat ook geurloos is, en doe er nu een paar druppels etherische olie bij. Probleem opgelost 🙂 Volgende keer bestel ik misschien eens een niet geurloze variant.

Voor meer informatie, klik op was ei. Heb je interesse, hier is hij momenteel echt het goedkoopst, laat je niet verleiden door de dikke bolle blauwe meneer 😉

Wil je verder lezen over de duurzame stapjes die wij maken? Lees dan hier –> groener leven

Wil je mamamaai volgen? Facebook, instagram, pinterest

eco egg, was ei, duurzaam wassen, goedkoop wassen, review eco egg, duurzaam, milieu vriendelijk wassen

You Might Also Like...