Maai eet

Een iets gezondere appelflappen varriant

Wat mij betreft kunnen appelflappen altijd. Moet ik toegeven dat ik mijn gezonde principes bij het binnen treden van mijn kleine parasiet allemaal finaal overboord heb gegooid en inruilde voor heel wat ongezondere gewoontes. Maar met de kerst was ik het ineens zat. Niet dat dat het moment is om eetgewoontes te gaan aanpassen, daar heb je nou goede voornemens in een nieuw jaar voor. Uhm… zolang de baby er nog in zit…. mijn voornemens beginnen eigenlijk pas daarna.

Vroeger, lang lang geleden, toen ik nog een klein naïef meisje was, werkt ik in een croissanterie. Een lunchroom. Daar leerde ik de overheerlijkste appelflappen bakken. Met heel heel veel suiker. Dat hoort nou eenmaal zo. Anyway, ik vond het nodig tijdens de nieuwjaar wisseling eens te experimenteren naar een iets gezondere variant van appelflappen en zowaar, dat is gelukt. Ze zijn echt GODDELIJK!

appel peer flappen zonder suiker

Nodig voor 8 GODDELIJKE appelpeer flappen zonder suiker:

♠ 2 rode appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
♠ 1 peer, geschild en in kleine stukjes
♠ 2 handjes rozijnen (ik gebruikte 5 doosjes rozijntjes van de kinderen omdat ik verder niks anders in huis had, jep)
♠ 1 geklutst ei
♠ Kaneel
♠ 1,5 el Agave siroop
♠ scheutje citroensap
♠ 8 plakken roomboter bladerdeeg (dat bedoel ik dus met ‘iets’ gezonder. Echt gezond  worden ze natuurlijk nooit, of heeft iemand nog een goede vervangende optie voor roomboter bladerdeeg, dan kan ik gehoor geven aan mijn ‘appelflappen kunnen altijd’.)

gezondere appel peer flappen

En hoe maken we die GODDELIJKE appelpeer flappen zonder suiker?

♠ Laat de bladerdeeg vast ontdooien.
♠ Meng de appel, peer, rozijnen, citroensap, agave siroop, kaneel goed door elkaar. Even proeven. Lekker? Misschien iets meer kaneel?
♠ Verdeel je prutje over het bladerdeeg, probeer het sap onderin de kom niet te veel te gebruiken.
♠ Smeer 2 aangrenzende randjes van het bladerdeeg in met een beetje geklutst ei
♠ Vouw de bladerdeeg dicht en druk de randen aan met een vork.
♠ Besmeer de bovenkant van de flappen (ruim) met geklutst ei.
♠ Bak ze in de oven volgens voorschrift op het pakje roomboterbladerdeeg. Ik deed 20 minuten op 200 graden.

EET SMAKELIJK!!!!

Voor de oud en nieuw vreugde mikte ik er toch wat suikerpoeder overheen. Uhm ja, das dus geheel tegen de gezonde principes maar hoef je natuurlijk niet te doen. Zonder zijn ze ook zeer zeer goed te hachelen.

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Inge
  2 januari, 2015 at 12:33

  O wauw dat ziet er lekker uit! Thanks voor de uitleg, ik ga het van het weekend proberen!
  Leuke blog heb je, ik volg je nu via bloglovin! XO

  • Reply
   MamaMaai
   2 januari, 2015 at 12:35

   Dank je wel 🙂

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  2 januari, 2015 at 13:19

  Ik maak altijd wafels zonder suiker. Maar daar gooi ik dan ook wel poedersuiker over heen.

  • Reply
   MamaMaai
   2 januari, 2015 at 13:23

   Ja een wafel ijzer staat ook hoog op mijn lijstje…

 • Reply
  Kathleen
  2 januari, 2015 at 16:30

  Hmmm… Ziet er heerlijk uit! Eéntje om te proberen in dit nieuwe jaar. 😉

 • Reply
  Nicole
  2 januari, 2015 at 19:19

  Ik maak ze ook zonder suiker maar nog nooit met peer.. Toch eens doen!!

 • Reply
  Romy
  2 januari, 2015 at 19:45

  Oh dit artikel is heel interessant, ze zijn natuurlijk nooit helemaal gezond maar dat neem ik dan maar voor lief. Tof! En fijn dat ze alsnog lekker waren, hij staat bij mijn favorieten!

 • Leave a Reply