Uitjes

Een stormweekje Drenthe

drenthe, land van Bartje, landal, uitjes, weekje weg

Ons huisje in het Land van Bartje

Man vond het achteraf nog al jammer dat we de hele afgelopen zomervakantie in en rondom ons eigen honk verkasten en niet hadden besloten een week of wat onze biezen te pakken. Af en toe blijkt het gewoon nodig er even tussen uit te gaan met het gezin en de normale gang van zaken thuis te laten. Het eerste wat hij dus deed nadat de zomer voorbij was, was een huisje boeken de eerstvolgende mogelijkheid in Drenthe. Het land van Bartje. 

De laatste keer dat we weggingen was Terschelling vorig jaar zomer, hij had ook wel een beetje gelijk. De eerste mogelijkheid was dus afgelopen week. Wat het weer betreft hadden we het beter kunnen treffen. We hadden precies een paar uur zon een ochtendje maar lieten ons niet tegenhouden.

Het Land van Bartje

Het land van bartje, sandaal, Drenthe, weekje weg, uitjes

Zij werd hopeloos verliefd op haar Shetlander Pip

Als je Merijn zijn gang laat gaan pakt hij uit. Landal huisje in ‘Het Land van Bartje’ omdat we gehoord hadden dat dat een mooi, heel erg kindvriendelijk park was. En dat is echt absoluut zo. Wil je een sauna en een bubbelbad? Nee hoor schat, hoeft niet perse. Oké, een sauna en een bubbelbad, geregeld. Meestal gaan we een klein beetje primitiever op vakantie 😉 soms is het best leuk een beetje decadent te doen.

En uhm… het was inderdaad een heel erg mooi park. Menig meisje kan daar haar paardenhart ophalen op de shetlanderranch, mijn meisje in ieder geval werd hopeloos verliefd op haar shetlander Pip waar ze apentrots een lesje op reed. En jongetjes komen daar uiteraard ook heel goed aan hun trekken.

Het land van Bartje

Grote speelvelden, ponyranch, kindvriendelijkrestaurant, groot zwembad met twee mega leuke glijbanen en voldoende peuterbaden, snackcafe, gameroom (voor de kleintjes) animatie, wellness voor de mama’s en papa’s en zat andere activiteiten. Mooi ruim opgezet, alsof je in een stukje bos vertoeft, zoo jammer dat we er niet wat meer hebben kunnen rondstruinen.

Het land van Bartje, Landal, Drenthe, weekje weg, uitje, vakantie

Marshmallows roosteren op het vuur

Het was dus een hartstikke kindvriendelijk park maar het weer liet het niet echt toe lekker buiten te spelen. De speeltuintjes veranderden in buitenzwembaden, dan liever maar gewoon binnen zwemmen. Elke avond rond etenstijd omdat het bad dan zo goed als leeg is. TIP TIP TIP. Onthouden mensen, als je net als wij hopeloos gek word van grote menigte mensen en lijven opklaar en gillende pubers in het water, ga dan rond etenstijd. Niemand, het hele bad voor je alleen. Mijn bangepoepert sprong na een dag zelfstandig bommetjes van de kant en mijn overige waterratjes lieten zich door helemaal niets of niemand tegenhouden.

Ik zie me zelf en mijn kuikens hier nog wel eens terug komen. Als ik een cijfer moest geven dan zeker een 4 uit 5. Een 4? Jep, het valt me nog altijd wel op dat je eenmaal op een park alsnog wel diep in de buidel mag tasten. Of natuurlijk kan je beter in het dorpje zelf je eten en drinken scoren, je hebt tenslotte gewoon een keuken tot je beschikking. Maar deze vakantie waren we daar gewoon te lui voor, mag ook eens toch.

Hunebedcentrum

Zouden we alvast een museumjaarkaart bestellen voor we gaan? Nah, niet nodig toch? Gaan we echt een museumbezoeken in die paar dagen?

hunebedcentrum, drenthe, borger, dagje weg met kinderen, uitjes, museumNeee, we mogen het huisje nog niet in. Opzoek naar hunebedden dan maar oké? Nah, zitten we nou ineens toch in een museum? Jep, het Hunebedcentrum dus. Papa is behalve van van biologendingen ook fan van geschiedenis en heeft een rare voorliefde voor feitjes, met name geschiedenisfeitjes wat de oudste zoon ontzettend van zijn papa over aan het nemen is. Wat best handig uitkomt als je een provincie als Drenthe gaat bezoeken.

Meest onder de indruk was Melle van het Hunebed waar je in kon. Mam, er lagen gewoon botten en een schedel he. En natuurlijk als je in Drenthe bent moet je wel kunnen zeggen dat je op het grootste hunebed van Nederland hebt geklommen, toch?

Hunebedcentrum, Drenthe, dagje weg met kinderen, uitjes, museum

Steentijd

Museumdorp Orvelte

Die paar uurtjes zon die ons werden gegund besloten we naar het museumdorp Orvelte te gaan. Met wat ons hoogtepunt moest worden, Zoobizar. Maar helaas, het was dinsdag, de enige zonnige dag van de vakantie was Zoobizar gesloten.

Wat wel open was? Het Apple museum. Een Apple museum in zo’n rustiek dorpje. Hoezo think different.

museumdorp orvelte, Drenthe, weekje weg, uitjes, museumNou goed, wandelen en rondneuzen in het zogenoemde mooiste dorp van Drenthe (terecht) is geen straf. Ik heb een zwak voor boerderijen, kleine straatjes, vrolijke tuintjes (ook al is het winter, er waren fijne tuintjes), loslopende kippen en schaapskooien. Zo jammer dat de schaapskudden net was vertrokken. Vooruit, we gaan lunchen in een oude koeienschuur.

Orvelte is wel een bezoekje waard, zeker met mooi weer.

Wild lands adventure zoo Emmen

wild lands adventure zoo Emmen, dierentuin, dagje uit Drenthe, dagje weg met kinderenGoed, zon hadden we gehad. Bleef over? Een heleboel wind en regen. Dat beperkt de mogelijkheden. Een opzich hele goede optie in de buurt, de dierentuin in Emmen <– die uiteraard een eigen verslag verdiende. De beste dag van de toch al hele leuke vakantie volgens de kids. En terecht. Ik moet toegeven dat we niet zo van dierentuinen zijn. Ik vind het nogal snel zielig, die dieren op elkaar gepropt in van die kleine hokken. Maar gelukkig zie je steeds meer dat ze het echie proberen na te bootsen door grotere vlaktes te delen met verschillende soorten dieren. Hoera daarvoor, echt zo fijn. En Wildlands in Emmen is hartstikke nieuw en echt heel tof opgezet. Ik heb echt genoten daar, zo ontzettend het bezoeken waard. –> Wildlands Emmen <– Eentje voor op je to do list 🙂

Een midweek Drenthe is eigenlijk net te kort

Een midweek Drenthe midden in Februari plannen blijft een gok. We hadden zo graag veel meer van het mooie Drenthe willen zien. Nog even op een mooie dag door de bossen willen lopen. Het gevangenismuseum stond nog op ons lijstje, het Boomkroonpad, het kabouterland…. maar ja, het weer.

We komen vast nog eens terug. We waren nog niet ‘LandvanBartjemoe’ en al helemaal nog niet ‘Drenthemoe.’

Zijn we uitgerust? Nah, niet echt. Echt niet eigenlijk, we zijn kapot.  We zijn bovendien heel erg toe aan vakantie. Of aan zon, we zijn ontzettend toe aan zon. Maar het was fijn. Goed om even weggeweest te zijn, mooie herinneringen en vakantie tradities te hebben gemaakt. In onze hoofden zijn we stiekem alweer aan het nadenken over ons volgende avonturen maar voorlopig weer even thuis. In onze eigen bedjes.

*In deze post is een affiliate link  opgenomen. Bestal je wat via deze link ontvang ik daarvoor een kleine vergoeding. Daarvoor betaal jij niks extra’s. Wil je weten hoe ik hier verder over denk, lees mijn disclaimer.

Gerelateerd:

Wil je mamamaai blijven volgen? Dat kan via de facebookpagina of op instagram. Ik ben ook erg actief op pinterest en verzamel daar alle leuke uitjes in Nederland die een bezoekje waard zijn.

Drenthe, hunebedden, uitjes, dagje weg, midweek Drenthe

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Liselotte
  27 februari, 2017 at 09:15

  Wat balen van het weer hè.. maar het ziet er uit alsof jullie het hartstikke leuk hebben gehad!! Mijn ouders hebben een stacaravan in Drenthe, dus als je nog eens gaat heb ik ook nog wel wat tips voor uitjes!

  • Reply
   MamaMaai
   27 februari, 2017 at 09:21

   Ahh had ik eerder moeten weten. Alhoewel, we hadden er waarschijnlijk de tijd niet voor gehad, en het weer he 😉 Maar was alsnog een goede week. We komen er nog wel eens terug, maar niet dit jaar. Andere plannen 🙂

  Leave a Reply