De kinderen

Mam, dat is niet eerlijk

kinderen gelijkbehandelen, eerijk opvoeden, mam dat is niet eerlijkDe dochter komt thuis na een lange vermoeiende middagje film met het buurmeisje en haar moeder waar ze zomaar spontaan voor werd uitgenodigd. De nieuwste boss baby, ze vond hem geniaal. Ze smijt haar lege bak popcorn op tafel en had natuurlijk ook nog wat te drinken achter haar kiezen en nee dat was geen water. Van deze gelegenheid maakte ik dankbaar gebruik om met de jongens cakejes te gaan bakken.

Beloofd is beloofd aan mijn kleine kok in spe. Een kind minder scheelt net wat stress aan het aanrecht en een tiental vingertjes die graaien en snaaien waar dat nog niet direct de bedoeling was. Zelf naar de supermarkt lopen, heen en terug, zelf ingrediënten uitzoeken, zelf beslag maken, zelf dikke beslaglepels aflikken omdat het daar toevallig allemaal om draait en daarna zelf proeven. Natuurlijk.

Mam, mag ik ook een cakeje? Nee meis, we gaan aan tafel. Ja maar zij hadden wel en dat is niet eerluuuk.

Eerlijk… het is een dingetje hoor

Het leven is niet eerlijk schat.

Mam, mag ik dan thuis ook een snoepje? Nee. Ja maar zij heeft een feestje en gaat wel snoepen. Ik weet het schat, en over een tijdje heb jij weer elke week een feestje en zij niet.

Mijn kinderen hebben het maar zwaar met afwegen wie wat wanner krijgt, of ze niet ernstig tekort wordt gedaan. Zij hebben een zware aan mij, ik weeg niks af, ik houd niks bij. Ze krijgen niet hetzelfde en dat is in hun ogen dus heel erg niet eerluuuuk. Want eerlijk is het alleen als jij minstens meer krijgt dan zij.

Toevallig heb ik ook nog eens een meisjes en twee jongensschepsels

en ik zou mijn jongens niet blij maken met een prinsessenrokje of de nieuwste topmodel. Maar mijn jongens onderling krijgen ook niet hetzelfde, toevallig zijn ze dat ook niet. Of nah, tegenwoordig koop ik dezelfde bloesjes en af en toe de zelfde korte broek, heel soms hoor, voor ze omdat ik dat zo schattig vind. We doen ons best de kindjes te geven wat ze nodig hebben. Heeft er iemand schoenen nodig? Dan krijgt die schoenen. Heeft de ander ze toevallig niet nodig, die dus niet. Loopt er iemand 4 dagen avondvierdaagse of haalt een diploma? Dat verdient wat extra’s. En de rest? Die is weer een andere keer aan de beurt.

Ik houd niet bij wat de een wanneer krijgt, hoeveel speeldagen de een heeft en hoeveel de ander. Ik houd niet eens bij wie er het meeste op de voorste stoel in de auto mag tot grote onvrede van mijn kroost. Maar mam, hij was al voor vanochtend en gisteren ook al en dat is niet eerluuuuuk. Oké jongens ik doe echt wel mijn best het een beetje bij te houden maar soms ben ik het gezanik gewoon spuugzat. Ik weet het mop, jij was op de schommel en kwam niet toen ik je riep weet je nog?

Wat is eigenlijk eerlijk?

Ik ben zelf de oudste uit een gezin van 3 kinderen. Ik kan me nog goed herinneren dat ik me er behoorlijk druk om kon maken dat ik diegene was die de paden mocht vrij maken. En als ik het mocht, dan mocht mijn zusje het veel eerder om nog maar niet te spreken over mijn broertje. Die waren echt veel jonger. Niet eerluuuk. Nee, niet eerlijk, maar zo werken dingen nu eenmaal.

We doen ons uiterste best te zorgen dat geen van de drie hier ook maar aan iets tekort komt. En ook al is dat niet op een weegschaaltje af te wegen, ze kregen alledrie stapels liefde en hebben echt waar, heel eerlijk een even groot stukje in mijn hart.

Voor de rest… het leven is niet eerlijk, wen er maar aan.

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  MultiVroon
  28 juni, 2017 at 10:35

  Ha! Lijkt me heul goed!

  Mijn opa en oma gaven de kleinkinderen altijd heel lief en bezorgd allemaal evenveel. Voor mij hoefde dat niet, ik voelde me er niet specialer door, juist niet 🙁

  • Reply
   MamaMaai
   28 juni, 2017 at 10:47

   Nou dat is het eigenlijk denk ik.

 • Reply
  Saskia
  29 juni, 2017 at 13:18

  De oudste zijn heeft ook zo z”n voordelen maar de nadelen blijven hangen.
  Zoals jij het doet deden wij het ook. Wij probeerden ook steeds te benadrukken dat het fijn is om blij te zijn voor de ander die iets krijgt. Je kwam zelf ook weer aan de beurt en was het fijn als de anderen jou dat dan ook gunden.
  Volgens mij is dat aardig gelukt.
  Ook de jarige kreeg een kado en de rest niet.
  Ik heb het mezelf altijd makkelijk gemaakt. Ieder kreeg wat ie nodig had dan kom je als kind toch nooit tekort.

  • Reply
   MamaMaai
   1 juli, 2017 at 11:15

   Oh nee hoor, ik weet ook echt wel dat de oudste zijn voordelen heeft. Met die verjaardagen doen we het ook zo. Vind het ook echt onzin om veel cadeaus te geven tussendoor of als broertje of zusje niet jarig is. Ze moeten ook gewoon leren dat ze blij zijn dat de ander wat krijgt en wat de waarde van een cadeau is. Ze krijgen zoveel dat ze dat bijna niet meer meekrijgen.

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  30 juni, 2017 at 13:07

  Geweldig motto! Zo is het ook echt, dus ze kunnen er inderdaad maar beter mee leren dealen!

 • Reply
  roelina
  15 juli, 2017 at 23:30

  Helemaal waar! En ene goede les om mee te geven aan je kinderen. Het leven is inderdaad lang niet altijd eerlijk.

 • Leave a Reply