Mama Maai

Experiment; geen shampoo meer

Ik ga iets bekennen, ik gebruik sinds precies een maand geen shampoo meer. Smerig he? Het is iets wat ik al een lange tijd wilde proberen maar nog niet eerder durfde. Feit is namelijk gewoon dat je door een periode afzien heen gaat. Coupe oliebol en strobos gaan zeker weten langs komen. En precies dat is waar ik verschrikkelijk tegenop zag. Maar de belofte is dat je haar er uiteindelijk veel mooier en gezonder van wordt en dat klinkt me toch wel als muziek in de oren.

wassen zonder shampoo, no poo

No poo – Als je haar maar goed zit

Als je haar maar goed zit. Zo suf maar het klopt wel. Het kan echt mijn dag breken. Ik waste mijn haren om de dag. Liefst zelfs elke dag. Als ik een afspraak had sowieso. Dan zat het ’s ochtends vaak wel naar mijn zin. Maar eerlijk? Al heel snel, meestal ergens in de ochtend al, verruilde ik mijn losse lokken voor een rommelknot. A. omdat dat altijd nog het meest praktische is met peuter en baby en b. omdat de handel totaal was ingezakt en er van stylish verantwoord weinig meer over was.

Maar nu tijdens de vakantie besloot ik van de een op andere dag dat ik het toch wilde proberen en ben ik gewoon gestopt. Waarom? Het irriteerd me dat ik elke dag mijn haren moet wassen om het gevoel te hebben dat het goed zit. Als ik het niet elke dag was, is het opgestoken nog wel te doen maar los echt niet. Ik had vaak ook last van een jeukerige (is dat een woord) hoofdhuid. ik hoor dat trouwens vaak. Sowieso lukt een hele dag los me al niet, en niet alleen vanwege de kinderen. Van boven voelde het na een paar dagen vettig terwijl de onderkant juist droog voelt.  Oh en, noem me lui maar de haren van de kinderen was ik zelden met shampoo. Dat heeft dan meer te maken met stressvermijdend gedrag maar vies en vet is het bij hun dus nooit. Ik snuif graag hun geur op. Ik hou van de geur van bloemetjes, maar nog veel meer van de geur van mijn eigen kindjes. Zij zijn mijn bewijsjes.

De eerste dagen afzien zonder shampoo

De eerste dagen waren inderdaad echt afzien. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden komt vast ergens vandaan. Die shampoofles stond me daar maar te roepen elke ochtend. Nog steeds trouwens hoor. Natuurlijk werd mijn  haar steeds vetter. Je schijnt het eerst echt zo vet mogelijk te moeten laten worden, voor je het de eerste keer wast met water. Ik weet niet eens goed meer hoe ik die eerste week doorkwam… maar het viel me toch best mee eigenlijk. Het scheelt alles dat ik niet dagelijks twee keer op het schoolplein werd verwacht, dan had ik me absoluut terug getrokken in een donker hoekje (of mijn kind ziek gemeld zodat ik niemand onder ogen hoefde te komen;)). Nu hoefden alleen man en de kinderen er naar te kijken. En die vinden mij natuurlijk zelfs in een vuilniszak nog hartstikke mooi. Toch man?

Geen hawaiiaanse bloemengeur

Maar goed. Ik ben dus een maand verder. Ik heb het nu in totaal drie keer gewassen met zuiveringszout en verder alleen met water. Om de paar dagen. En mijn haar zit eigenijk steeds vaker wel oke. Het is niet zijdezacht en ruikt ook niet naar een hawaiiaans eiland, maar gewoon naar niks eigenlijk. Persoonlijk vind ik dat niet heel erg. Ik denk dat het nog veel beter kan worden dan het nu is. Dat hoop ik wel zeg. Sterker, als dit het is ga ik toch weer shampoo gebruiken want tevreden ben ik absoluut nog niet. Maar ik ga proberen het nog even niet op te geven.

You Might Also Like...

30 Comments

 • Reply
  MultiVroon
  14 augustus, 2015 at 07:28

  Ah no poo, heb het ook wel eens gedaan. Het is hem hier toch niet geworden, het duurde me te lang en werd niet echt beter. Je haar wordt ook vies van de stad, op vakantie is het altijd veel schoner 🙁 Misschien dat t daarom niet lukte. En t schijnt ook persoonlijk te zijn of je haar zich snel aanpast! Hopelijk bij jou wel.

  • Reply
   MamaMaai
   14 augustus, 2015 at 15:49

   Ben benieuwd en anders ga ik een tussen oplossing bedenken

 • Reply
  Sanderijn
  14 augustus, 2015 at 07:36

  Wat grappig, de mogelijkheid kwam nog nooit in me op. Ik zou zeker nog even volhouden, je bent al zo ver en die eerste periode van vreselijke vettigheid is achter de rug.
  Ik ben gezegend wat mijn haar betreft. Ik hoef het niet zo vaak te wassen en het zit toch meestal wel oké. En dan nog gaat het altijd wel in die rommelknot. Bij mij zit het trouwens de dag ná het wassen het beste. Dat is soms nog best even puzzelen 😉

 • Reply
  Dina
  14 augustus, 2015 at 07:45

  Aaah nog even blijven proberen hoor, waarschijnlijk wordt het nog beter! Ik ben tot nu toe nog steeds heel blij dat ik mijn haar niet meer was met shampoo.

  • Reply
   MamaMaai
   14 augustus, 2015 at 15:49

   Ik zou willen dat ik jouw mooie haar had 🙂

 • Reply
  Janske
  14 augustus, 2015 at 09:33

  En nu hoef je het nooit meer met shampoo te wassen? Hoe werkt dat precies dan?

  • Reply
   MamaMaai
   14 augustus, 2015 at 15:54

   Eerst heel vet laten worden door zo lang mogelijk niet wassen. Als je wel gaat wassen eerst goed hoofdhuid masseren en goed wassen met heet water. Zelf doe ik ju 1x per week zuiveringszout met water tot papje maken en door mijn haar wassen en uitspoelen maar weet ook nog niet of dat het is…

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  14 augustus, 2015 at 10:11

  Mijn lijkt het zo’n viezig idee om mijn haar niet te wassen… Hoewel ik dus wel vaak lees dat het juist heel goed is voor je haar om het niet te wassen.

 • Reply
  Madelon
  14 augustus, 2015 at 10:12

  Ik ben benieuwd naar je ervaringen op de lange termijn. Zelf heb ik het een aantal maanden geprobeerd maar vond het geen succes.

  • Reply
   MamaMaai
   14 augustus, 2015 at 15:55

   Ik ook 🙂

 • Reply
  Maris
  14 augustus, 2015 at 10:55

  Ben benieuwd hoe lang je het volhoudt. Hier na een jaar dus toch gestopt. Vooral omdat je nooit zonder die bakingsoda gaat kunnen. En je haar toch gewassen wil worden. Uiteindelijk was het na een jaar zooooo dof droog en klittend dat ik het idee had dat die balingsoda mn haar echt sloopte. Dus mijn tip: ga all the way, dus alleen water of was gewoon maar met shampoo en dan niet elke dag maar 2x per week. Dat doe ik nu en mijn haar went daar ook aan. Hele week schoon haar nu. Succes anyway

  • Reply
   MamaMaai
   14 augustus, 2015 at 15:55

   Hmm, dat is ook niet goed. Ben heel benieuwd

 • Reply
  José
  14 augustus, 2015 at 11:10

  Ik neem het mezelf steeds weer voor om geen shampoo te gebruiken, maar na een tijdje verleidt die shampoofles me toch weer, omdat mijn haar wel heel vies en onmogelijk te borstelen is. Ik ben benieuwd hoe jouw ervaringen over een tijdje zijn.

 • Reply
  Sabine
  14 augustus, 2015 at 14:23

  Supergoed! IK ben er ook laatst mee begonnen. Ik had zes dagen mijn haren niet gewassen en toen hield ik het echt niet meer haha. Maar nu was ik wel mijn haar om de 3 dagen in plaats van om de dag, dus ik ben wel een stapje verder. Ik hoop dat ik naar één keer per week haren wassen toe kan…

 • Reply
  Marijke I easydailyfood
  14 augustus, 2015 at 19:42

  Ik heb het ook geprobeerd maar na 4 dagen hield ik het niet meer. Ik heb een soort boblijn en dan kan ik mijn haar niet in een staartje doen. Dus het zag er echt te vies uit. Nu maar weer aan de shamoo helaas

 • Reply
  Daniëlle
  16 augustus, 2015 at 02:28

  Oh, dat zou ik niet kunnen hoor. Echt knap. Ik ben wel begonnen met het gebruiken van shampoo zonder parabenen! Dat is sowieso al veel beter voor je haar. Succes nog met je experiment 🙂

 • Reply
  Belinda
  19 februari, 2016 at 21:06

  Inmiddels heb ik een half jaar mijn haar niet gewassen met shampoo en diverse opties geprobeerd. Baking soda werkte bij mij niet. Nu spoel ik het 1x in de week met citroen, vers geperst 🙂 Dat werkt best aardig, maar ben er nog niet helemaall. Wil graag een keertje goed invetten met kokosolie, in laten trekken en dan uitspoelen met citroen. Volgens mij is het gewoon een beetje experimenteren totdat je voor jezelf de methode hebt gevonden waar je tevreden mee bent. Succes verders!

  • Reply
   MamaMaai
   19 februari, 2016 at 21:31

   Wat knap. Ik ben helaas nu terug naar twee keer per week wassen met low poo shampoo. Ik wil het toch weer proberen maar backing soda is het voor mij ook niet, mijn haar werd er echt heel droog van en kreeg het echt niet meer uitgekamd. Spoel jij nog met zijn ofzo?

   • Reply
    Marjolijn
    17 april, 2016 at 10:42

    Ik wou je echt net een berichtje sturen om te vragen of je het nog steeds No Poo doet haha! Ik heb nu 2 maanden mn haar niet gewassen en de eerste 5 weken was echt een drama, tot huilens maar wilde volhouden. Het was zo ongelooflijk vet (heb echt dik haar ook dus met alleen water kwam ik niet overal bij). Heb nu baking soda 1 keer gedaan en alweer een week niet gewassen, ik gebruik na de BS wel natuurazijn gemengd met water en een paar druppels tea tree olie (gewoon in een sprayflesje doen dan is het makkelijk aan te brengen!)
    Wat ik wel overal lees is dat aleppo zeep ook goed voor je is, natuurlijk en dus een soort van geen shampoo. Als mn haar zo droog in de staart blijft als nu ga ik die proberen.
    Jij succes, ik zou het opnieuw proberen 😉 je weet wat je kunt verwachten nu!
    X

    • Reply
     Marjolijn
     17 april, 2016 at 10:46

     Ik heb trouwens ook een borstel met zwijnen of varkenshaar (geen idee of dat verschil maakt, echt haar iniedergeval) ik gebruik die al jaren, veel beter voor je haar! Breekt niet zo af, en als je geen shampoo meer gebruikt haalt die inderdaad de talg die op je hoofdhuid zit naar beneden, als een soort natuurlijke olie voor je haar! (niet schrikken als het de eerste weken ook vet in de punten voelt, dat heb ik heel erg gehad, maar dat gaat weg!

     • MamaMaai
      17 april, 2016 at 13:26

      Wouw bedankt voor de uitgebreide reactie. Wil inderdaad weer beginnen maar weet nog niet wanneer 😉 Zo’n borstel moet ik inderdaad aanschaffen. Merkte vorige keer namelijk dat de unten er heel droog van werden en ik het daardoor niet goed uit de knoop krijg. Normaal heb ik weinig knopen, maar in die periode werd ik er gek van. Wat stoer dat jij het wel hebt volgehouden.

 • Reply
  Ingrid
  26 februari, 2016 at 13:32

  Ik heb mijn haar sinds 21 juni 2015 niet meer (okee, 1x) met shampoo gewassen. Ook geen baking- soda, als je dat googled ontdek je dat dat zo slecht is voor je haar. Het is echt een kwestie van een paar maanden (!!) doorzetten en goed borstelen met je zwijnen haren borstel. Er komt wel wat meer bij kijken dan alleen stoppen met shampoo. Elke dag minstens 1x borstelen om het vet van je hoofdhuid goed over je haar te verdelen en zo’n 1-2x wassen per week met redelijk warm water, anders was je het vet er niet uit. Tussendoor ook niet met gewone (ook geen natuurlijke) shampoo wassen want dan ben je weer terug bij af, ik spreek uit ervaring. Inmiddels is mijn haar glanzend, nog nooit zo zacht geweest en ik ben heel blij dat ik door heb gezet. Ik hoop dat je wat hebt aan de tips mocht je het nog eens proberen, succes!

  • Reply
   MamaMaai
   26 februari, 2016 at 14:59

   Ik heb het 3 maanden volgehouden en idd backing soda was het voor mij niet, voelde niet oké. Tussendoor waste ik met niks anders. Weet niet precies wat ik fout deed, behalve misschien die borstel? Waarom perse die? Ik ga me er nog een keer in verdiepen. Voor nu heb ik in ieder geval bereikt dat ik uitkom met 2x per week en dat is echt al een hele vooruit gang

   • Reply
    MamaMaai
    26 februari, 2016 at 14:59

    En dank je wel voor je goede aanvulling

 • Reply
  Ingrid
  3 maart, 2016 at 19:06

  Dat is idd al een goede vooruitgang. Het voordeel van die borstel is dat je het overtollige ‘vet’ van je hoofdhuid met de zwijnenharen vd borstel goed kunt verspreiden naar de lengten en punten van je haar. Anders blijft het bovenop en wordt het een zooitje.;) Ikzelf heb deze borstel: http://www.dutchhairshop.nl/macadamia-natural-oil-100-boar-paddle-cushion-brus.html
  Eens in de week goed schoonmaken, ik vind het echt goede kwaliteit. Ik ben met no poo begonnen na het zien van de filmpjes van ‘Tara Creel’ op YouTube. Echt een voorbeeld, zij hield het (iets meer dan) een jaar vol. Dus mocht je nog kans zien dan is het erg leuk je er nog eens in te verdiepen. Succes!

  • Reply
   MamaMaai
   3 maart, 2016 at 21:47

   Dank je wel voor je uitgebreide reactie. Ik ga er echt weer eens in verdiepen.

 • Reply
  Jacky
  12 augustus, 2017 at 11:23

  Nu twee weken alleen mijn haar gespoeld met warm water, daarna koud water en dan snel onder de douche vandaan. Mijn haar werd eerst stijf van het vet, maar van de een op de andere dag werd het zacht als van een baby 🙂 Heerlijk, het zit in model zonder wax en schuim, ik ga zoals het er nu uit ziet, nooit meer terug naar shampoo.

  • Reply
   MamaMaai
   12 augustus, 2017 at 21:36

   Klinkt goed. Ik moet zeggen dat ik uiteindelijk toch weer shampoo ben gaan gebruiken maar wel een low-poo (yes-to) en maar 2 x per week en dat bevalt me nu eigenlijk wel. Vroeger, voor dit experiment waste ik mijn haar elke dag dus vind dit een hele fijne verbetering. Ben heel benieuwd naar jouw resultaten als je het langer gaat volhouden. Succes

 • Reply
  Yukiko
  19 juli, 2022 at 08:46

  Hoi, ik ben nu zelf een maand shampoovrij en hoewel ik er nog niet ben, zit ik wel op de goede weg. Mijn truc is om ook geen baking soda te gebruiken, gewoon echt niks, alleen water. soms spoel ik nog een keer met regenwater of thee. Als Leave-in. Ik heb een beetje hetzelfde soort haar als jij, dus ik zou het toch proberen vol te houden. Het gaat echt vanzelf de goede kant op. Ik heb een link achtergelaten voor je, mocht je benieuwd zijn naar mijn ervaringen!

  • Reply
   MamaMaai
   9 september, 2022 at 12:12

   Hey dank je wel, wat tof! Ik ga het lezen, dank je wel!

  Leave a Reply