Extra zakgeld met affiliate

Tis nog geen rijk worden maar al wel een beetje slapend… na 10 jaar

Tien jaar geleden is het alweer dat ik mijn eerste stukje online plaatste, destijds op een gratis blog omgeving. Super spannend vond ik dat. Gewoon, leuk af en toe een stukje tikken dacht ik, schrijven was wel wat voor mij. Dat er ook geld met een blog te verdienen was had ik nooit bedacht. Tot ik het wel bedacht. Geld verdienen met bloggen kan. Of zonder blog, dat kan ook. Zeker als je lekker creatief bent en een beetje buiten de box kunt denken 😃.

Hoe liep het bij mij? Steeds meer mensen naast mijn trouwste volgers, mijn pap en mam, vonden mijn schrijfsels op het wereld wijde web. Op dit moment komt er nog maar af en toe nieuwe content online. Ik schrijf alleen wanneer ik daar zin in heb. Soms een peer keer per maand, soms maanden niks.

Ik was thuis bij de kinderen en schrijven deed ik dus toch al. Ondertussen kwam er steeds meer vragen over waar ik bepaalde knutselspullen voor de kinderen gehaald had. Ik kan die mensen allemaal apart een berichtje sturen maar ik kan ook direct een link in het bericht zetten.

Nu na 10 jaar bloggen vinden elke maand nog steeds meer dan 14.000 mensen mijn blog. Goede maanden, rond de feestdagen bijvoorbeeld, loopt dat op tot boven de 22.000 unieke mensen per maand. Dat zijn nog al een berg mensen. Stel je eens even voor dat ze allemaal voor je staan 😱.

Maar hoe verdien je dan een extra zakcentje bij?

Mamamaai is op dit moment een kleine hobby, ik besteed er nog weinig tijd aan. Dat is niet altijd zo geweest. Eindeloos veel uren en energie heb ik er in gestoken. Passief inkomen klinkt als slapend rijk worden, en ja, inmiddels kan ik zeggen dat er een basis aan geld elke maand op mijn rekening wordt gestort waar ik nog heel weinig tot niks voor doe. Zoiets als zaaien zaaien zaaien en dan oogsten.

Aan Mamamaai verdien ik op dit moment (jan 2022) elke maand tussen de 150 en 450 euro aan passief inkomen. Dat is een leuk extraatje toch? Dat ontvang ik door affiliatie linkjes die in mijn blog verwerkt zijn. Dat kan echt veel meer zijn, daarover straks meer.

Een andere optie is betaalde artikelen schrijven. Er komen regelmatig verzoekjes in mijn mail maar dat doe ik zelden omdat ik het niet leuk vind. Maar het kan wel. Nog een optie is om zelf een cursus of product te maken en via je blog aan te bieden. Zoals ik doe op mijn andere website projectleukerleven met mijn ebook happy mama mindset maar denk bijvoorbeeld ook aan werkbladen die voor juffen interessant zijn of printebles (die blijven op mamamaai gratis, don’t worry)

Waarom is affiliatie interessant?

Wat is affiliate?

Affiliate is een vorm van mond op mond reclame. En als beloning krijg je daar een kleine vergoeding voor als je ook daadwerkelijk iets verkoopt.

Stel, jij bent heel enthousiast over een bepaald product of dienst. Vervolgens wil je dit graag delen met vrienden, familie of bijvoorbeeld op een blog of social media kanalen. Dat wilde je toch al. Nu maak je een persoonlijke link aan en in ruil voor de promotie krijg je een klein percentage van de winst. Win win.

Het mooie is dat je vaak een percentage krijgt van alles wat iemand koopt als ze via jouw link binnenkopen. Je brengt ze een klant aan en daarvoor word je beloond. Dus om een voorbeeld te geven, ik promoot kwasten, jij koopt ze niet maar ziet wel luiers die je naar huis klikt. Daar krijg ik dan een percentage over.

Waar moet ik me aanmelden als ik een blog of aardig wat volgers op social media heb?

Heb je een blog of social media kanalen met volgers, dan zijn er verschillende platformen interessant en inschrijven is over het algemeen gratis. Ik haal zelf op dit moment de meeste affiliatie inkomsten uit het partnerprogramma van bol.com. Het werkt makkelijk en overzichtelijk en de meeste mensen kopen regelmatig bij bol. Een ander prettig programma om mee te beginnen is Linkpizza. Die zet automatisch linkjes van aangesloten adverteerders voor je om. Bovendien kun je in de marktplaats pitchen op betaalde samenwerkingen.

Zelf ben ik ook aangesloten bij Daisycon en Tradetracker. Het beste wat je kunt doen als je een product wilt promoten is product/cursus/ondernemer + affiliate intypen in google. Dan zie je snel bij welk platform dit aangesloten is. Sommige merken werken met een eigen affiliate systeem.

Omdat ik al jaren hetzelfde doe, namelijk linkjes plaatsen die jouw helpen het product te vinden waar ik enthousiast over ben, en tegen een soort van affiliatie plafond loop, alsin, het wordt niet meer en ook niet minder, kocht ik een affiliatie cursus om te kijken wat er nog meer in zat voor mij en voor jou.

(Dit is dus een affiliate linkje van een cursus waar ik enorm enthousiast over ben. Ik kocht deze cursus om van die 100 dus 1000 per maand te gaan maken want Kim laat mij zien dat dat goed mogelijk is. Zelf verdient ze 6000 aan affiliate per maand, ze weet waar ze het over heeft en sowieso hang ik aan deze vrouw haar lippen want eigenlijk alles wat ze zegt vind ik interessant.)

Ik heb geen website, is affiliate voor mij een optie?

Die affiliate cursus die ik je net noem, Kim kan het veel beter uitleggen dan ik. Bovendien kun je in een gesproken cursus van 3 uur veel meer woorden kwijt dan in een artikel.

Heb je geen website of grote social media kanalen, dan werken sommige platformen wat minder goed of word je niet geaccepteerd. In Amerika werken bijna alle ondernemers met een affiliate model. In Nederland wordt dat ook steeds groter. Het is een heel mooie manier om enthousiaste mensen over je product of dienst te laten praten toch? In de regel vertrouwen we de mensen die we kennen.

Heb je een mooie cursus gevolgd, of heb je bepaalde lievelingsproducten van een ondernemer en ben je hier super enthousiast over, bekijk (of vraag) eens of ze optie affiliate hebben. Overal waar je een link kwijt kunt, kun je vervolgens deze speciale gepersonaliseerde link delen. Je profiel op instagram bijvoorbeeld, Facebook, of via de telefoon naar je vrienden…

Tip: meld je aan bij plug & pay als affiliate. Ik scrolde laatst rond in de marktplaats en zag er een cursus voor Fenne tussen staan die ik zelf gekocht heb en enthousiast over raakte en vervolgens kon promoten. Deze percentages liggen echt veel hoger, gemiddeld rond de 20-30 %.

Kleine producten promoten is niet direct een vetpot, maar ik vind het super leuk als ik mijn enthousiasme kan overbrengen op iemand anders die dan de moeite neemt door te klikken. Ik heb altijd wel geloofd, als ik er een paar centjes mee kan verdienen, dan kan het ook 100x zoveel zijn en dat is gelukt. En waarom dan niet 1000 x zoveel, ja toch? Het is een kwestie van ergens beginnen en geduld hebben.

Overal waar je een link kwijt kunt, kun je vervolgens deze speciale gepersonaliseerde link delen.

Rondom affiliatie zit soms ook een vervelend kantje. Niet iedereen gaat hier zuiver mee om. Mijn intentie is om helpend te zijn en om producten of diensten aan te bevelen waar ik toch al enthousiast van was.


Geplaatst

in

door

Reacties

2 reacties op “Extra zakgeld met affiliate”

  1. Nicole Orriëns avatar

    Heerlijk dat je op deze manier in komsten hebt via je blog! Bij mij werkt affiliate niet zo goed. Het beste gaat bol.com. En doe je zelf niet tekort: zo passief is affiliate inkomen niet ; )

    Je moet er toch goede blogposts voor schrijven en je blog goed bijhouden is mijn ervaring.

    1. MamaMaai avatar

      Ahh dat is jammer. Ik doe nog amper wat met dit blog, alleen eigenlijk nog als ik zin heb en dat is soms maanden niks. Maar heb jaren hard gewerkt idd en daardoor worden aardig wat artikelen goed gevonden op pinterest en in google. Daar pluk ik nu dus aardig passief inkomsten van. Maar klopt, passief betekend niet slapend rijk worden nee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *