De kinderen

Favo kinderboeken van dit moment

Boekjes, boekjes, boekjes, ik hou van boekjes. Ik zou er eindeloos over kunnen schrijven, ik zou er een aparte blog over kunnen starten maar dat doe ik toch maar niet. In plaats daar van moet en zal ik af en toe hier mijn ei kwijt. Al voor ik zwanger was van de kleine meid kon ik het af en toe niet laten kinderboeken aan te schaffen. Erg toch? Ik kijk gewoon heel graag naar een boek met mooie platen. En buiten dat, kinderboeken kan je ook best lezen als volwassen vrouw. Punt.

Maar die liefde verdween natuurlijk niet toen de kleine meid er eenmaal wel was. Wat resulteerde in een buitensporige boekenkast voor onze kinderen. Beneden liggen alle Melle proef boekjes. Wat wil zeggen, boeken die het enigszins moeilijk maken met een ruk uit elkaar te krijgen. Kleine man is nogal van het betere sloop werk en heeft het tot topsport verheven zoveel mogelijk te slopen in zo min mogelijk tijd. Mijn bloed kan lichtelijk beginnen te koken als ik in de keuken sta en ik hoor het geluid van scheurende bladzijdes. Heeft de kleine meid weer ergens een boek laten slingeren, is kleine man die op geheel eigen wijze aan het bewerken. Een en ander hangt hier al met plakband aan elkaar. Het mag duidelijk zijn dat hier weinig veilig is voor kleine jongenshandjes, ik vrees het zwaar te krijgen met straks twee van die loslopende donders. Liefst beneden dus alleen dik karton. Al kan je dat volgens sommige hier in huis prima eten en als je even wat meer je best doet….

Anyway, boven staan dus onze mooiste prenten boeken. Ook niet allemaal geheel ongeschonden gebleven, kleine man weet immers dondersgoed stoelen en krukken te verplaatsen.

Maar. Ik deed het al een keer eerder en besloot weer eens opnieuw de favorieten van dit moment op een rijtje te zetten. Het wordt ook allemaal ouder en krijgt andere interesses enzo.

1. Aelin, de waterelf:

aelin de waterelfVoor kleine meid met stip op één. Liefst leest ze deze elke avond maar we hebben nou eenmaal de regel hier in huis dat kleine man en meid om de beurd en boekje mogen kiezen wat voor allebei leuk moet zijn, en deze is simpelweg niet geschikt op de aandacht van onze peuter vast te houden. Het verhaal gaat over een waterelf, Aelin, die de dieren in een meer moet redden. Als dit lukt is ze misschien wel groot genoeg voor de mensen wereld. Achterin het boekje zit een persoonlijke brief gericht aan het kindje wat het boekje leest. Het is dus Aelin voor en Aelin na hier in huis. Papa en mama hoeven kleine meid zelfs al niet meer te beschermen want dat doet Aelin wel.

Een boekje met een onderwerp wat ons erg aanspreekt, natuur. De tekeningen zijn prachtig. Heel fijn om voor te lezen.

2. Hoera, we gaan naar de kinderboerderij:

hoera we gaan naar de kinderboerderijDeze lezen ze allebei graag hier in huis. En ik ook. Het boekje gaat over een schoolklas die een bezoekje gaat brengen aan de kinderboerderij. Heel herkenbaar voor onze kindjes want die komen graag op de kinderboerderij. Zo’n beetje het eerste wat ze konden bij het leren praten was het opnoemen van alle dieren namen. Niet zo gek dus dat we voor dit boekje vallen.  Alle kindjes en alle dieren komen aan bod.

Een boekje waar je wel even de tijd voor moet nemen. Voor ons stiekem net wat te lang om voor te lezen voordat ze naar bed gaan.Een boekje wat geschreven is in dichtvorm dus heel prettig voorleest en niet moeilijk. Met leuke, vrolijke plaatjes.

3. Waar is het stokstaartje, op vakantie:

stokstaartje op vakantieIk kende deze al in de variant, ‘waar is Wally?’. Die gebruikte we in het ziekenhuis om de kinderen af te leiden als ze naar de OK gingen. Werkte altijd als een tierelier. Je bent er wel even zoet mee. Hoe leuk was het dus dat we deze kregen.

Niet een boek om voor te lezen maar heerlijk om samen te doen. Voorin in het boek worden de stokstaartjes allemaal voorgesteld. Dat is overigens hier een bladzijde die zeer serieus genomen wordt en nooit wordt overgeslagen. En vervolgens moeten alle stokstaartjes op elke bladzijde daarna gevonden worden. Uhm ja… Dat is dus niet zo makkelijk. Ook echt niet voor mama. Het kost tijd en heel veel geduld voor je er 12 gevonden hebt en dan begin je de volgende bladzijde weer opnieuw. Makkelijker wordt het natuurlijk wel als je het boekje vaak leest, maar elke keer kom je wel weer nieuwe grappige stokstaartjes tegen die is stoms, mafs, vies of grappigs uithalen. Dat spreekt mijn vier jarige uiteraard zeer aan.

Op elke bladzijde een ander onderdeel van de vakantie. Grappig genoeg blijft het voor mijn vierjarige een kunst om alle stokstaartjes te vinden. Hoe vaak ze het ook doet. Gelukkig staan achterin de antwoorden. Echt leuk ter afwisseling van voorlezen.

4. Barbapapa en de kleuren:

barbapapa en de kleurenBarbapapa it isss…. Dit is de nummer één favoriet van onze kleine man. En dat vind ik leeeeuuuk mensen, want whaaaa dat is jeugdsentiment, of niet? Ik keek graag naar Barbapapa vroeger. Fascinerend hoe ze elke keer weer in een andere vorm veranderen. Zo creatief.

Dus hoe leuk is het dan dat de kleine man dat net zo leuk vindt als ik? Lekker simpel boekje met korte tekst en veel plaatjes. Hou ik van. Over Barbapapa die Michiel en Annabel gaat helpen met het verven van de schutting want wit is zooo saaaai. En omdat het een korte tekst is, kan ik er lekker nog verder om heen verzinnen. We maken er gewoon ons eigen verhaaltje van en kleine man leert de kleuren en alle verschillende vormen die je in het boek tegen komt. Jaa, Barbapapa is leuk!

5. Noa tovervijver:

Noa TovervijverDit boekje viel van de week pas bij ons in de bus, maar is zo leuk dat ik er toch aandacht aan wil geven. Het is pas net uit, ik schreef er hier al eens over, het project is gelukt. Kan je meteen even binnen in spieken naar de prenten.

En dat het gelukt is, daar ben ik super BLIJ mee want het boekje is echt heel erg leuk geworden. Zoals ik al schreef, ik heb een zwak voor mooie prenten en boekjes over natuur. Het boekje gaat over Noa die wil weten waar de toverbubbels vandaan komen. De kikker neemt haar mee de vijver in om het te laten zien. Het boekje is niet moeilijk, niet te lang en leest makkelijk voor.

6. Ik kan alles lekker zelf:

ik kan alles lekker zelfAlleen al voor de titel zou je dit boek bij elke peuter en kleuter in huis moeten hebben, nietwaar? Ik kreeg het boek van mijn oma (alleen daarom al scoort het boek stiekem wat pluspunten) voor de verjaardag van mijn meisje toen ze 3 jaar werd. Toen waren een aantal verhaaltjes nog wat lang en moeilijk. Maar dat is dan meteen ook weer het voordeel, dit is een verzamel boek, geschreven door verschillende (bekende) schrijvers. Met verhaaltjes, gedichtjes, liedjes, lang en kort. Ideaal. De kortere, simpele verhaaltjes vond ze toen juist heel leuk en zijn nu leuk voor de kleine man. Nu kleine meid 4 is, vindt ze juist de langere verhaaltjes leuker. Over naar school gaan enzo.  Lekker afwisselend en leuk getekend. En eentje die dus wat langer mee gaat. Echt een aanrader dit boek.

Nou kun je bijna wel zeggen dat we hier in huis inmiddels wel genoeg boekjes hebben. Maar tja, ze worden groter en niet alles is natuurlijk leuk voor elke leeftijd. En buiten dat is het gewoon te moeilijk om een boekwinkel in te lopen en zonder kersvers exemplaar de winkel weer te verlaten. I know, dat is echt heel erg. Maar dus ben ik wel heel benieuwd welke boekjes jullie kindjes graag lezen.

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Marianne
  9 september, 2014 at 06:28

  Ow ik snap je helemaal. Ik ben ook dol op boekjes. Heb er al een aantal gekocht en mijn zoon is net 8 weken haha.

 • Reply
  Jessica
  9 september, 2014 at 07:31

  Ooooooh ik hartje Barbapapa.. Ik kan er niets aan doen, het is sterker dan mijzelf 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   9 september, 2014 at 12:07

   Hihi dat dus!

 • Reply
  Sterre
  9 september, 2014 at 08:10

  Groot succes bij Aimée is: Kolletje tovert verhalen. Dikke verhalenbundel over een vrolijk en eigenwijs meisje die toversokken heeft. Lezen wij elke avond voor het slapen gaan. Trouwens het meisje heeft rood haar 🙂
  Jij ook bedankt voor je tips!
  Liefs Ster

  • Reply
   MamaMaai
   9 september, 2014 at 08:13

   Kijk dat doet het dan bij mama weer goed. Ik ga eens opzoeken, thanx Ster!

 • Reply
  Joyce
  9 september, 2014 at 08:16

  Wat een leuke boeken, ik hou van deze blogs!
  Ik hoop dat Luuk net zo dol wordt op lezen als ik. Joost houdt er totaal niet van, maar hoopt ook dat Luuk wel wil gaan lezen. Langzaam aan vult zijn boekenkast dus flink. En ik zit nu al regelmatig met hem op de schommelstoel uit een boekje voor te lezen. Veel te leuk!

 • Reply
  Mirne
  9 september, 2014 at 10:19

  Ik heb nog geen kinderen, maar ik kijk er vooral erg naar uit om de boeken voor te lezen die ik vroeger ook geweldig vond. Het enige boek dat ik nooit ben vergeten is “Raad eens hoeveel ik van je hou”

  • Reply
   MamaMaai
   9 september, 2014 at 12:07

   Ja dat is een van mijn eigen favorieten maar die stond al in mijn vorige lijstje 😉

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  9 september, 2014 at 11:55

  Ik vind van het eerste boek het plaatje zo mooi! Dat zou ik alleen om die reden al zo kopen.

  • Reply
   MamaMaai
   9 september, 2014 at 12:06

   Ja mooi he, de binnenkant is ook al zo ontzettend mooi. In dezelfde serie hebben ze ook lucht aarde en vuur. Hele mooie boekjes.

 • Reply
  Denise
  10 september, 2014 at 16:59

  Wat een leuk lijstje! Ik ben hier ook grote fan van Barbapapa! De andere boekjes zal ik ook onthouden. Leuk blog heb je trouwens 🙂

 • Reply
  Sas
  10 september, 2014 at 19:12

  Wat een leuke boeken, een hoop kende ik niet!

 • Reply
  Webkim
  11 september, 2014 at 19:30

  Tof, een boekjespost!
  Die kan ik nooit genoeg lezen: ik ben altijd op zoek naar nieuw leesvoer voor mijn mannen.

 • Reply
  Merel
  2 februari, 2015 at 10:27

  Schitterend dit zeg! Zelf ben ik heeel slecht in leuke kinderboekboeken kiezen (heb daarom nu een kwebbels boekabbonement waarbij ze gewoon een keer in de zoveel tijd een aantal bezorgen). Maar als ik jouw lijstje lees heb ik weer genoeg inspiratie om ook zelf de winkel in te duiken. Kom ik aan met m’n lijstje en dan is de boekverkoopster ook blij hahaha. Als ik eenmaal weer zo’n lading boeken binnen heb zijn ze dan ook nou eenmaal weer weken voorzien van voorleesmateriaal!

 • Leave a Reply