Gemaakt door mij haken

Gehaakte berenmuts met patroon

patroon berenmuts haken, gehaakte muts met oortjes

Het is weer mutsenweer en ik besloot voor Siem een berenmuts te haken. Een warme muts met oortjes. Ik heb het haken weer helemaal te pakken. Of eigenlijk, het creatief doen, want ik ben met zoveel tegelijk bezig, ik vind zo veel tegelijk leuk, het zou verboden moeten worden.

Al tijden heb ik in mijn hoofd een gehaakte berenmuts te maken voor één van de drie maar de meeste projecten die ik in mijn hoofd heb zien nooit het daglicht en blijven vooral alleen ruimte in mijn hoofd innemen. Als ik toch eens wat efficiënter met mijn tijd kon omgaan dan kwam er zoveel meer leuks uit mijn handen… Maar nu dus, de berenmuts voor Siem.

muts met oortjes haken, gehaakte beren muts

Muts met oortjes en een warme hals

Datumtechnisch is het al bijna winter en het wordt ook best koud ineens af en toe, jaiks. Best al weer tijd voor een warme muts als je ’s ochtends vroeg op je fietsje naar school moet trappen. Of eigenlijk voorop de wind weg vangt want hij was natuurlijk voor Siem dus eigenlijk. Maar, Siem wenst dat allemaal niet rond zijn hoofd. Hij moet het niet.

Ik heb een poging gedaan maar er kwam een foto van waaronder ik alleen maar het onderschrift ‘hij wil hem niet meer af’ had kunnen zetten, om jullie te misleiden waar zijn zwaar verongelukte gezicht vandaan kwam. Ooit gaat hij mij dat niet in dank afnemen als ik die foto op het web zou verspreiden. Tsss, hij wilde uiteindelijk wel een andere muts

gehaakte berenmuts, muts met oortjes haken, kindermuts maken, haakpatroon nederlands, muts met hals

Zus dan. Die vond hem van begin af aan al geniaal maar mocht niet want deze warme zelfgemaakte berenmuts met oortjes was niet voor haar, en was hij wel voor haar dan had ik hem net een slag groter gemaakt. Nu had mijn schatje haar hey muts die ik vorig jaar maakte en haar warme vrolijke colsjaal, ook van vorig jaar, op school laten liggen, natuurlijk. En toen bedacht ik me, ach toe dan maar, het ligt daar toch maar muts met oortjes te zijn, laat dat kind. En als een trots wit roze beertje croste zij dus vanmorgen met warme oren en hals en koude handjes naar school.

Hij was sneller af dan ik had bedacht. Mini tussendoor projectje en super simpel weer natuurlijk.

Ik krijg regelmatig de vraag of ik mijn projectjes ook voor anderen wil maken. Dat doe ik niet, daar ligt niet mijn plezier. Ook krijg ik nog wel eens de vraag of ik mensen wil leren haken. Dat doe ik wel, maar alleen mijn lievelingsmensen ☺️.

Mocht je nu graag toch heel graag willen leren haken online in je eigen tijd met een echt leuke goed te volgen haakcursus, kijk dan eens bij het Haakbeest.

gehaakte berenmuts, muts met oortjes haken

Warme berenmuts met oortjes haken

 • Ik gebruikte anderhalve bol witte wol van de zeeman
 • Klein stukje bruine scheepjes wol die ik over had
 • haaknaald 6
 • schaartje
 • stopnaald om draadjes weg te werken

Patroon gehaakte kindermuts

 1. Haak een slinger lossen die je net kan sluiten om het breedste deel van het hoofdje.
 2. Haak heen en weer rijen vasten zodat je uiteindelijk een rechthoekige lap krijgt.
 3. Vouw halverwege de rechthoek dubbel van smalle kant naar smalle kant en naai met een draad vast de bovenkant aan elkaar zodat je makkelijker kan passen of de muts ruim genoeg wordt.
 4. Even passen. Haak vervolgens je toeren vasten verder tot de lap losjes onder de kin van je kindje valt.
 5. Groot genoeg? Sluit met een vaste de twee losse hoeken onder de kin en haak rondom verder net zolang tot je de col lang genoeg vindt.
 6. Haak in de opening voor het gezicht een nieuwe draad aan en haak rondom 2 toeren vasten, haak af en werk je draad weg.
 7. Om het af te maken haakte ik in een contrasterende kleur een draad rondom in de opening van het gezicht. Hoeft niet natuurlijk 😉

Oortjes aan de muts:

 1. Haak 4 losse en sluit de ring.
 2. Haak in de ring 8 vasten
 3. haak in de volgende toer in elke steek 2 vasten
 4. Haak in de volgende toer *in de eerste steek 1 vaste en in de volgende 2 vasten* en herhaal * tot *
 5. Haak in de volgende toer * in de eerste en tweede steek 1 vaste en in de derde steek 2 vasten* en herhaal * tot *
 6. Vouw het rondje dubbel en naai met je draad vast als halve maandje op de plek waar je je oortjes wil hebben.

Tadaa! Je berenmuts met oortjes en een warme hals is af, laat het hele koude weer maar komen. Ik ben super benieuwd naar jullie kindermutsen, mocht je er ook eentje maken, vind ik het super leuk een fotootje te ontvangen.

Nog niet uitgehaakt:

Of zoek rond in de grote online bibliotheek van het haakbeest.

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  4 november, 2016 at 10:37

  Wat een schattig mutsje! En haken vind ik ook makkelijker dan breien.

  • Reply
   MamaMaai
   4 november, 2016 at 10:37

   Ja ik ook, breien is het voor mij niet denk ik 🙂

 • Reply
  Ans
  12 oktober, 2020 at 12:54

  Hallo ben met de berenmuts bezig maar ik begrijp niet hoe ik verder moet ik heb nu de rechthoekige lap die naai je aan mekaar passen top gedaan haal je nu weer los en ga je dan verder of ga je nu rond haken?

  • Reply
   MamaMaai
   25 oktober, 2020 at 10:28

   Ik denk dat ik je vraag snap maar weet het niet zeker. Je had al een rechte lap toch? Als je die dubbelvouwt en je maakt de bovenkant vast, dan krijg je een soort puntmutsje. Deze pas je over het hoofdje van je kind. Het kan zijn dat hij nu nog veel te kort is om er een muts van te maken. De onderste puntjes moeten wel een stuk onder de kin komen. Als dat niet zo is, moet je nog wat rijen aan de lap verder haken. Als de lap (puntmutsje nu) groot genoeg is, dan maak je de puntjes onder de kin aan elkaar vast en ga je rondom de hals verder haken (punt 4). Dus nee, niks meer los maken. Ik hoop dat het je nu lukt. Zo niet, laat dan nog even weten, dan zal ik kijken of ik het voor je kan tekenen. Liefs en succes!

  Leave a Reply