Uitjes

Geologisch museum Laren voor alle stenenfans

Stenenmuseum, geologisch museum Laren, stenen kringloop, museumjaarkaart, kindvriendelijk museum, dagje weg in NederlandEigenlijk zou het een dagje Merijn met de kinderen naar oma worden. Ik heb het de laatste tijd zo volgepland gehad dat een dagje niks doen me als muziek in de oren klonk. Maar Merijn liet perongeluk los wat het goede plannetje van oma voor deze regenachtige trieste zondagmiddag zou zijn en toen besloot ik dat ik eigenlijk toch wel graag mee wilde. Melle, wat denk je dat de verrassing van oma is? Iets met lego of iets met stenen. We gaan naar het Geologisch museum in Laren. Het stenenmuseum inderdaad.

geologischmuseum hofland laren, stenenmuseum, kindvriendelijkmuseum, museumjaarkaart, dagje weg in Nederlandgeologischmuseum hofland laren, stenenmuseum, kindvriendelijkmuseum, museumjaarkaart, dagje weg in NederlandEen dagje stenenmuseum

Ik had al heel vroeg door dat ik een klein natuurmannetje op de wereld had gedropt. Net als zijn oudere zus en jongere broertje, maar deze net wat erger. Niet heel gek als je je bedenkt dat papa biologie les geeft en mama de zorg indook. Goeie achtergrond zeg maar 😉 Maar een iets meer dan bovengemiddelde interesse kunnen we wel zeggen denk ik. Hij raakte nogal enorm geïnteresseerd in geschiedenis en stenen. Boven zijn bed hangen twee enorme stenen kaarten en hij verzamelde inmiddels ook al een enorme collectie bij elkaar die hij trots elke keer weer komt laten zien. En als we ergens heen gaan is zijn stenenboek de eerste die hij in zijn rugtas dropt. Om samen met opa te bekijken bijvoorbeeld.

geologischmuseum hofland laren, stenenmuseum, kindvriendelijkmuseum, museumjaarkaart, dagje weg in Nederland geologischmuseum hofland laren, stenenmuseum, kindvriendelijkmuseum, museumjaarkaart, dagje weg in NederlandHij raakt er niet op uitgekeken. Een bezoekje in het stenenmuseum zou dus helemaal naar zijn smaak zijn en dat klopte wel. Heerlijk hoor van die kleine natuurfreaks. We kunnen normaalgesproken geen fatsoenlijk kiezelpad oplopen. Zelfs op het schoolplein gevonden afgebroken tegels zijn fantastisch. Herkenbaar? En in het bos wordt echt elk blaadje omgedraaid en elk takje meegedragen.

Vooral wel doen en aanraken in het museum

Museums stonden nooit zo hoog op mijn lijstje om te bezoeken met de kinderen maar er is in de afgelopen jaren zo ontzettend veel veranderd. Museumbezoeken zijn niet meer te vergelijken met vroeger. In mijn eigen herinnering mocht je nergens aan komen en vooral alleen kijken naar die oude troep. Deze tijd mag je als kind vooral juist wel overal aankomen en zo veel mogelijk doen. Tof vind ik dat.

IMG_7988 Inmiddels zijn we dus ook in het bezit van museumjaarkaarten en mochten we ergens een gaatje in de drukke planning vinden, hebben we ons museumlijstje al klaar.

Vanochtend op school stond hij al enthousiast tegen zijn vriendje te vertellen dat hij een versteende drol had gezien. Nee, dat kon echt niet. Ja zeker wel, die lagen daar. Alle vriendjes van Melle verzamelen en hup, langs in Laren.

geologischmuseum hofland laren, stenenmuseum, kindvriendelijkmuseum, museumjaarkaart, dagje weg in Nederlandgeologischmuseum hofland laren, stenenmuseum, kindvriendelijkmuseum, museumjaarkaart, dagje weg in NederlandGeologischmuseum Hofland in Laren

Het is niet zo groot maar wel heel kindvriendelijk. Ik denk vooral geschikt om te bezoeken als je een dagje Gooi gepland hebt, wij hebben er ongeveer twee uurtjes rondgelopen. Lekker lunchen bijvoorbeeld in het restaurant tegenover en de bossen in duiken om te wandelen ofzo. Of wat dan ook, in het Gooi is zo verschrikkelijk veel te doen.

Het was in ieder geval wel heel leuk. Melle huppelde rond als een dolle hond, alles moesten we komen bekijken. Hij nam amper de tijd en was binnen een paar minuten helemaal rond. Hehe, nu konden we dan echt op ons gemak een rondje doen. Er is best wel wat te doen voor de kinderen, met hoogtepunt natuurlijk de fluoriderende stenen en de haaienkaak waar ze aan de vlijmscherpe tanden mochten voelen. Super gaaf ook echt, zo mooi. Of eigenlijk zou het slijpen van een steen het hoogtepunt moeten zijn maar we waren er op de verkeerde dag. Zo jammer.

geologischmuseum hofland laren, stenenmuseum, kindvriendelijkmuseum, museumjaarkaart, dagje weg in Nederlandgeologischmuseum hofland laren, stenenmuseum, kindvriendelijkmuseum, museumjaarkaart, dagje weg in NederlandAtelier

Helemaal eigen schuld, hadden we beter op de site moeten kijken, het atelier is alleen open op woensdag. Maar goed, we komen vast en zeker nog eens terug alleen al om dat te proberen. Melle kijkt daar nu al naar uit. Tenslotte hebben we onze museumjaarkaarten en kunnen we zo vaak langs als we leuk vinden. De entree is überhaupt niet veel hier. –> geologischmuseum Hofland <–

Stenen hebben ook wat magisch. Sinds Melle zijn obsessie daar heeft liggen ben ik ze ook veel meer gaan waarderen. Het is fascinerend wat de natuur kan maken.

Op het eind besloten we nog even langs te lopen bij de medicijnman. Hij vertelt in een halfuurtje hoe de mens is ontstaan vanuit het wetenschappelijke perspectief, helemaal bij het begin, de oerknal en vanaf daar door. Met open mondjes zaten ze naar het scherm te kijken. Alle kinderen in de grot trouwens. Achteraf bleken ze de film behoorlijk spannend en sommige delen zelfs wel echt eng te vinden en ik snap dat heel goed. Heel benieuwd wat ze daarvan allemaal bijblijft.

Gerelateerd:

Wil je Mamamaai blijven volgen? Dat kan via de facebookpagina of via instagram. Ik ben ook actief op pinterest.

Deze post bevat een affiliate link. Bestel je iets via deze link, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Daarvoor betaal jij natuurlijk niks extra’s.geologischmuseum hofland laren, stenenmuseum, kindvriendelijkmuseum, museumjaarkaart, dagje weg in Nederland

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Sheila
  28 oktober, 2018 at 20:08

  Ik ben altijd gek op musea geweest. Met name als het thema historisch is of cultureel. Daarom dat ik al jaren een museum kaart heb. Vanzelfsprekend dat de kinderen ook naar veel musea zijn geweest. Deze kende ik nog niet. Ga ik onthouden. Er zijn sowieso ook veel musea die super zijn voor kinderen. Het spoorwegmuseum bijvoorbeeld en ook veel kleintjes.

  • Reply
   MamaMaai
   30 oktober, 2018 at 14:27

   We zijn toevallig de herfstvakantie naar aviodrome geweest maar twijfelden tussen deze en het spoorwegmuseum. Die komt volgende keer aan de beurt, staat hoog op ons lijstje 🙂 Er zijn inderdaad heel veel leuke musea tegenwoordig, wij zijn ook fan.

 • Reply
  Michelle
  15 november, 2018 at 21:16

  Wat super leuk dat het ook zo interactief is voor de kids!

 • Leave a Reply