Geen categorie

Groen is hip!

Groen. Groen is hip. Zijn wij hip? Nee. Zijn wij groen? Een beetje denk ik maar ik zou wel graag wat groener willen zijn. Hip ook wel, maar dat is een gepasseerd station. Groen in de zin van beter voor het milieu. Beetje zuiniger op de planeet. Ik denk er veel over na de laatste tijd maar weet eigenlijk niet zo goed waar te beginnen. Er komen zo ontzettend veel aspecten bij kijken. Mijn hoofd ratelt soms maar door over wat we allemaal niet moeten veranderen, terwijl de kleine veranderingen er elk alvast één zijn nietwaar?

Kwamen we enige tijd geleden bij onze buren. Kwam de discussie zomaar ook ineens op groen. Blaatte mijn Lief het er zomaar uit dat hij het echt niet vind kunnen dat mensen hun afval niet scheiden. Want hoe moeilijk is het papier bij papier, glas bij glas op kleur, plastic apart, kleding in de daarvoor bestemde bakken en groen bij groen. Nou eitje toch? Kleine moeite en zoveel beter voor het milieu. Ik kan me de discussie niet eens meer herinneren. Tot ik laatst weer bij de buurman was en hij me dit in geur en kleur vertelde. Met het schaamrood op zijn kaken, dat hij maar wat mompelde in de trant van je hebt gelijk en het gesprek een andere wending gaf. Daarbij nu dus wijzend op hun nieuwe groen bakken. Vanaf nu gingen zij het ook echt doen. En kijk hoe trots ze waren. En wij, want dat kleine stapje hebben we in ieder geval bereikt.Collages7
Maar dan komen we toch weer bij ons zelf uit. Wat doen wij? En wat doen wij vooral nog niet maar is net zo’n kleine moeite? Ik zou bijvoorbeeld wel eens wat bewuster met ons eten willen omgaan. Maar hoe combineer ik bewust, als in fair-trade en diervriendelijk, met gezond, met niet te ingewikkeld en goed voor de portemonnee? Ik zou wat meer willen letten op het aanschaffen van kleding, tassen, schoenen, verzorgingsproducten, make up, e.d. Zelfde verhaal. Schoonmaakmiddel, ook zoiets. Ik krijg werkelijk tranen in mijn ogen bij alle voorbij komende filmpjes over de gevolgen van onze wegwerp cultuur. Het liefst klik ik een filmpje over vogels die verhongeren of het loodje leggen door al het plastic in hun buik direct weg. Deze filmpjes doen nog al eens de ronde op de social media.

In ieder geval iets om over na te denken. Ben ik stiekem alvast ape trots als mijn kleine mannetje het doosje van de rozijntjes of het plastic zakje van zijn koekje op de goede manier weggooit. Als mijn kleine meid haar broertje er op wijst niet met het licht te spelen of niet onnodig de wc door spoelt. We moeten ergens beginnen toch?

Zijn jullie groen? En wat is jullie beste ‘daar heb je vast nog niet aan gedacht’ groen tip?

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

5 Comments

 • Reply
  Anouk
  16 november, 2013 at 10:20

  Zonnepanelen, zonnecollector, vieze auto is bijna de deur uit voor schonere, eten wat over is vriezen we altijd in, scheiden afval, warmen maar weinig water op en alleen.als er nog iemand echte in bad wil ofzo zetten we een knop om om extra warm.water te maken zodat dat ding niet de hele dat werkt voor niets, in het dorp doen we alles op de (bak) fiets.s avonds echte trui aan, wasmachine op eco stand, oude droger eruit en een nieuwe gekocht die veel energie zuiniger is en veel hangen we uit. Overal spaar of let lampen….best al goed bezig.

 • Reply
  Anouk
  16 november, 2013 at 10:40

  opladers uit het stopcontact als je klaar bent lichten uit als het niet nodig is, inderdaad afval scheiden, deuren dicht achter je, kraan niet onnodig laten lopen, ben vaak zelf plastic zak hij me en enveloppen gebruiken we als boodschappenlijstje maar, maar ik moet wel toegeven dat Michiel fanatiek is en ik braaf volg

 • Reply
  Rosanneke
  16 november, 2013 at 20:31

  Ik zou veel groener willen zijn…maar mijn gemakszucht wint het toch vaak, erg genoeg. Wij scheiden wel trouw ons afval, en ik ben vrij fanatiek in het plastic scheiden, ga echt zakjes van vleeswaren afspoelen om in de plastic bak te gooien. En ik laat geen licht onnodig branden, probeer op mijn waterverbruik te letten en heb bij het winkelen altijd een tas bij me

 • Reply
  Doortje Dartjel
  16 november, 2013 at 21:17

  Afval scheiden doen we fanatiek. Geen wasdroger, veel fietsen. Eerst proberen of spullen gemaakt kunnen worden, voordat je gelijk weer nieuwe koopt. Kledingbeurzen. Licht niet onnodig laten branden, geen standby. Kachel een graadje lager. Opletten met waterverbruik. Eigenlijk kun je dus al heel veel doen. Ik wil nog wel een slag maken om minder pakjes te gebruiken voor de avondmaaltijd en denk dan aan al die e-nummers.

 • Reply
  Es
  16 november, 2013 at 21:49

  Ben er ook dagelijks mee bezig en vers eten bespaart al een hoop afval, zelf wat in de tuin zetten is helemaal fijn. Het is nu de tijd om knoflooktenen in de grond te doen…en ja hoor kan ook in een pot. scheelt van de zomer weer in de verpakkingen 😉
  2e hands kleding ook een goeie! En een dikkere trui ipv gelijk de verwarming boven de 20 te slingeren….
  X Es

 • Leave a Reply