groene zoektocht

Groentje heeft weer wat

dierproefvrij

bron: www.loesje.org

Gelukkig heb ik weer wat gevonden waar ik me druk om kan maken. Tje, ik zal toch ineens zonder komen te zitten. Wat dan?

Dierproefvrij:
Ik vind namelijk sinds een tijdje dat ik qua cosmetica en verzorgingsproducten gewoon dierproef vrij moet. Het aanbod dierproef vrij is enorm gestegen, het is tegenwoordig behalve online zelfs in steeds meer winkels te verkrijgen dus waarom eigenlijk niet? Leuk, weer nieuwe dingen proberen en jaaaaa, dat voelt echt zoveel beter allemaal. Gewoon alleen het idee mensen. Maar dat is niet perse waar ik me druk om maak, dat is gewoon iets wat ik ga doen.

Dus.


Groentje:

Ik als groentje (haha, ik vind mijn eigen woordspeling zo leuk, sorry, ahum) duik in de wereld waar ik nog vrij onbekend was, ook al heb ik jaren geleden, toen ik nog een puberende puber was ooit al eens zo’n lijst ergens opgevraagd. Maar dat lijstje is vergaan. Ik heb werkelijk geen idee wat wanneer en hoe dat verloren is geraakt, het is lang geleden, ik schaam me diep.

Maar goed. Er is in Nederland een verbod op dierproeven voor cosmetica, dus zou je denken dat mijn zoektocht niet zo ingewikkeld zou zijn. Jeej. Maar helaas. Punt is dat merken blijkbaar op hun product en website kunnen/mogen zetten dat zij gaan voor een betere wereld en dierproefvrij zijn terwijl dat niet zo is. De dierproeven voeren zij dan niet zelf uit maar ze betalen derden om hun producten, buiten Nederland (op dieren) te testen. Echt ongelofelijk vind ik dat. Denk je als consument goed te doen, doe je het dus nog fout. Ik kan er echt met mijn hoofd niet bij dat dat in Nederland mag. Uiteindelijk betekend het gewoon dat een product niet dierproefvrij is.

Je kunt er dus tegenwoordig niet zomaar vanuit gaan dat als een merk pretendeert groen, eco of dierproefvrij te zijn, dat dat ook zo is. Je moet verder zoeken. De kleine lettertjes lezen en zelfs dan is het nog moeilijk. Ik kan me voorstellen dat maar weinigen daar zin in hebben. überhaupt dat veel mensen dat gewoon niet weten. Als een merk zegt groen te zijn, geloof je dat toch gewoon? Man, wat kan ik me daar boos om maken. Geldklopperij, wat anders. Je wordt gewoon belazerd.

Naoki.nl:
En nu dan? Zelf kijk ik bij Naoki als ik wat wil weten. Zij is inmiddels een kei geworden in het uitzoeken van dit soort ongein en streeft naar een eerlijkere wereld. Ze heeft op haar website een lijst staan van alle merken die wel dierproef vrij zijn en welke merken niet. En daarnaast is ze gewoon leuk en heeft ze een ongelofelijk leuk, fris en interessant blog. Echt een kijkje nemen waard.

Ik heb inmiddels de lijsten klaar staan om uit te printen voor in mijn portemonnee. Want ik zei al, ik ga het gewoon doen. Zo. Heb ik het er allemaal weer even uitgeblaat. Puntje minder in mijn kop.

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Rosanneke
  19 januari, 2014 at 20:54

  Goede post, ik ga mijn make-up kastje eens naast het lijstje leggen!

 • Reply
  Tally 'Metalmommy' Talks
  19 januari, 2014 at 23:02

  Ik zweer al een aantal jaren bij Lavera en Logona (oa verkrijgbaar bij bol). Staan niet in de lijst. Maar ze zijn ook zonder toevoegingen van dierlijke oorsprong (ik las trouwens ooit dat in antirimpelcremes placenta’s worden verwerkt… yuk!). Geen allergische reacties meer sinds die tijd en een stralend huidje en dito (lang) haar! !

  • Reply
   MamaMaai
   20 januari, 2014 at 13:01

   Ik ken het niet, ga eens kijken.

  • Reply
   Sophie
   20 januari, 2014 at 16:46

   Logona & Lavera waren jarenlang niet dierproefvrij, echt pas sinds kort (een maand ongeveer), omdat ze in China voor dierproeven betaalden. Vandaar dat ze niet op mijn lijst staan (en geen enkele lijst). Als je dierlijke ingrediënten vermijdt, zou ik wel oppassen want beide merken verwerken wel dierlijke stoffen zoals lanoline, karmijn, bijenwas etc in hun producten. Ze zijn verder wel natuurlijk gelukkig 🙂

 • Reply
  Doortje Dartel
  20 januari, 2014 at 10:39

  Ik heb daar nog nooit zo bewust naar gekeken. Wat mij opvalt dat de grootste bedrijven met de bekendste merken juist niet vrij zijn. Goed om daar eens meer naar te kijken en of ik mijn inkopen aan kan passen.

  • Reply
   MamaMaai
   20 januari, 2014 at 13:01

   Ja, erg he? Ik weet het.

 • Reply
  Syl
  20 januari, 2014 at 11:36

  Toppie !
  Ik zie dat de Hema er ook bij staat, nou da’s mooi want daar komen mijn meeste make-upjes vandaan.

 • Reply
  Gwen
  20 januari, 2014 at 13:32

  Het is bizar he?! Ik moet eerlijk bekennen dat ik heel veel andere mascara’s geprobeerd heb, maar daar niet tevreden over ben en dus een ‘dierenmascara’ gebruik. Om mijn schuldgevoel af te kopen is de rest wel clean zeg maar. Maar ja, als je dan weer foto’s ziet, wil ik spontaan mijn mascara niet meer op. Tot ik in de spiegel kijk en mijn bleke hoofd zie. Tja, dubio dus.

 • Reply
  Sophie
  20 januari, 2014 at 16:47

  Wat goed dat je overstapt naar dierproefvrije cosmetica en er aandacht aan besteedt op je blog! Veel succes met het ontdekken van nieuwe diervriendelijke merken 🙂

 • Reply
  Sharmayne
  20 januari, 2014 at 19:28

  Haha de quote! Geweldig.. Ik plaatste net een blog over mijn konijn haha

 • Leave a Reply