Mama Maai

Herfst

herfstIk moet elk jaar weer een enorme knop omzetten dat de zomer is afgelopen. Dat het weer vroeg donker wordt, kouder, somberder buiten en dat er weer een dreigende winterdepressie voor de deur staat. Dat je niet meer tot diep in de nacht buiten wijntjes kan zitten drinken met man onder een dekentje bij een zelf aangestoken kampvuurtje. Niet dat we dat doen, maar het idee dat het wel kan is fijn. Volgend jaar in de zomer mag ik eindelijk weer wijntjes drinken :).

In de donkere maanden heb ik sneller last van moeilijke dagen. Naar buiten gaan is ‘s zomers totaal geen probleem. De deur staat de hele dag open, de kindjes spelen de hele dag in de zandbak in de tuin, we maken een rondje speeltuinen hier in de buurt, we hebben een levendige buurt, iedereen is vrolijk…

Zodra het kouder wordt, wordt de drempel om naar buiten te gaan letterlijk hoger. De deur is het grootste deel van de dag gesloten. Ook al probeer ik zo vaak mogelijk even te luchten, de frisse lucht doet ons allemaal zo veel goed. Om naar buiten te gaan moeten we eerst een stuk meer actie ondernemen. De kinderen moeten worden voorzien van wat laagjes stof en winter schoeisel, alleen dat heeft al heel wat voeten in de aarden. Voor je drie kinderen modder klaar hebt gekregen.

Maar als we eenmaal zover zijn, is het toch wel genieten. Ik moet me er echt toe zetten terwijl ik weet dat ik me achteraf altijd een stuk fijner, energieker, vrolijker voel. Want stiekem is de herfst zo fijn.

 • De kleuren buiten zijn zo mooi. Weer extra leuk om de camera te pakken. Als het zonnetje net door de bladeren schijnt, jaaa….. Extra genieten van de uurtjes dat we nog net even zonder jas de zon in kunnen.
 • Ik kijk er elk jaar weer naar uit om met de kinderen paddestoelen te gaan zoeken. Wie het eerst de kabouterhuisjes (vliegenzwam) heeft gevonden, ook al zijn die helemaal niet te vinden in onze Almeerse bosjes en moeten we daarvoor net een stukje rijden. Er zijn zat andere soorten wel te vinden. En kastanjes, andere noten of mooie bladeren en takken zoeken.
 • En omdat je buiten toch wel afkoelt is het extra lekker thuis te komen, pyjamaatjes aan te trekken, badjas er over heen en onder een dekentje voor de televisie te kruipen. I love it.
 • Kaarsjes aan en gezellig maken. Moeten we maar weer eens wat vaker gaan doen. Lekker knus, lekker huiselijk, lekker burgerlijk, lekker romantisch, heerlijk 🙂
 • Stamppotjes. Zo gek als ik ben op luchtig eten in de zomer, zo fijn vind ik het winterse eten. Soepen en stamppot. Mjum.

Wat vind jij het fijnste aan de herfst?

Leuk! een reactie

comments

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Puck
  22 oktober, 2015 at 10:30

  Stamppotjes, jammie, inderdaad! Verheugde me de hele zomer erop om weer met goed fatsoen stamppot te kunnen eten…

 • Reply
  Vlijtig Liesje
  23 oktober, 2015 at 11:27

  Op dit moment geniet ik erg van de mooie herfstkleuren.

 • Leave a Reply