marseille zeep

Hipp(i)e dingen, Diy: wasmiddel maken

zelf wasmiddelmaken, marseille zeep, olijfzeep
Eindelijk, het stond al tijden op mijn lijstje, zelfs op mij DZP lijst, en ik had zelfs ook al tijden de ingrediënten in huis maar het kwam er gewoon niet van. Ergens had ik mezelf namelijk in mijn hoofd gehaald dat het enorm ingewikkeld zou zijn, en buiten dat hadden we nog enorme hoeveelheden wasmiddel in de kast staan, man is nogal van de voorraden, echt nodig was het dus ook niet. Maar de voorraad raakte langzaam (sneller dan een mens zou willen) leeg en ik vond dat ik me er gewoon eens aan moest wagen. Want, beter voor het milieu EN de portemonnee EN gewoon weer eens wat anders dus het proberen waard. Niet perse onbelangrijk met maar één inkomen (aaaahhh) en een bijna groot gezin. EN super easy en snel bleek achteraf. Het raspen kost even wat spierballen, maar binnen 15 minuutjes ben je klaar met je experiment. De moeite waard dus!

Zowaar, Maai goes hippie!

Wat heb je nodig voor je eigen wasmiddel:

Schrik niet….

♠ Olijfzeep of Marseillezeep
♠ Water
♠ Lege flessen

Olijfzeep of Marseille zeep is in veel natuurwinkels te koop. Tegenwoordig voorkopen ook de Tuinen en Dille & Kamille de Marseille zeep. Olijfzeep zag ik een stuk van 100g bij de Body shop liggen. Het zijn 100% natuurlijke producten. Geschikt voor heel veel, onder andere om je eigen schoonmaakmiddelen mee te maken dus.

Nah, is dat alles? Jep, in principe wel. Maar lees even verder.
marseillezeep, olijfzeep

En hoe doet men dat dan:

Schaaf 40 gram zeep van het blok af. Breng 2,5 l water aan de kook. Voeg dan de zeep toe en laat in zijn geheel smelten. Laat even afkoelen en giet in de flessen. Ik deed dat gewoon met een maatbeker. Klaar!

En werkt dat:

marseille zeepIk heb inmiddels een aantal wassen gedraaid. Ook de hele vieze kinderwas, het beddengoed, het ondergoed, de poetsdoekjes…. Jep, het werkt. De was wordt schoon. Laat ik zeggen, net zo schoon als met regulier A merk. En ruikt…. heel erg neutraal, naar niks eigenlijk. Ondanks de wasverzachter met geur. Hmm… Stiekem vind ik dat persoonlijk wel een beetje jammer. Ik hou van de geur in huis van de vers gewassen was. Lekker fris. Om dat op te lossen, doe ik er een paar druppels etherische olie bij. Gewoon in de fles. Überhaupt de fles even schudden voor je hem gebruikt anders gaat er toch een deel van de zeep op de bodem liggen niksen. Een aantal wassen later bedacht ik me dat het wasmiddel misschien gewoon wat te snel weg spoelde (kan dat?) en deed ik het in zo’n verdraaid handige ‘wasbal’ en zette deze gewoon midden in de machine op de was. En verhip, de was rook subtiel maar wel lekker fris.

En voor de witte was is het een optie nog wat soda toe te voegen. Wordt hij net wat krachtiger van. Dan heb je trouwens ook meteen je eigen allesreiniger. En ik ga ook lekker geurende zeep in de kast bij de kleding leggen. Precies zoals mijn oma vroeger deed. Als het dan niet goed komt…

Conclusie:

Het werkt, het kost weinig tijd, is veel voordeliger dan regulier wasmiddel uit de supermarkt en heul veul beter voor het milieu.

Volg je mij al? Bloglovin of facebook


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

7 reacties op “Hipp(i)e dingen, Diy: wasmiddel maken”

 1. Iris avatar

  Oh wat leuk! Het lijkt een beetje op mijn home made wasmiddel dat ik altijd gebruik voor witte was, omdat er inderdaad soda bij in zit. Ik moet snel weer een nieuwe batch maken en dan ook eentje voor kleur zonder soda. Werkt als een tierelier! Leuke blogpost 😀

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Ik heb het inderdaad al vaak voorbij zien komen op blogs en daarom staat het ook al zo lang op mijn lijstje. Iedereen doet het net even anders. Met Soda moet ik echt heel snel een keer gaan proberen, zeker met kinderen 😉

 2. Vlijtig Liesje avatar

  Hm, zo klinkt het wel goed te doen inderdaad!

 3. Sanderijn avatar

  Waarom ik er nog nooit aan begonnen ben is me een raadsel! Ik heb trouwens wel ook altijd zeep in de kast, heerlijk! Weet je waar ik ook een blok zeep bij bewaar? Mijn bolletjes wol en bijna affe rippledeken. Al vanaf het begin, dus de hele deken ruikt heerlijk naar calendulazeep ;-D

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Oh das ook een idee ja, klinkt heerlijk!

 4. Laura avatar

  Kun je dat met alle soorten zeep doen die je toevallig in de kast hebt rondzwerven? Ik heb ‘vroegah’ namelijk een zeep-spaar-periode gehad en heb allerlei verschillende geurtjes en kleurtjes…Dit is misschien ook wel een goede manier om ze eens te verwerken. 😉

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Dat zou inderdaad een goede manier zijn om het op te maken maar geen idee eigenlijk. Google eens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *