Happy mama

Hoe stop je met piekeren? Rust in je hoofd

Hoe stop je met piekeren? Tips om rustiger in je hoofd te zijn en je gedachten te controleren - mamamaai

Hoe stop je met piekeren? Hoe kun je er voor zorgen dat je niet continue cirkeltjes draait met je gedachten? Piekeren is echt super irritant. Je voelt je er onrustig en gestrest door en kunt er niet van slapen. Heb je eindelijk de tijd om te ontspannen, draait je hoofd weer door. Wat minder piekeren, dat zou toch fijn zijn.

Het leuke is, je brein is plastisch. Dat betekent dat je het kunt vormen. Dat stukje waar je veel aandacht aan geeft, groeit. Je wordt steeds beter in wat je traint, net als met een spier. En dat waar je minder aandacht aan geeft, dat wordt langzaam kleiner. Dat betekent dat je jezelf dus, ook al heeft dat tijd nodig, dingen kunt aan en afleren.

Hoe vaker je dingen herhaalt, hoe sterker de nieuwe verbinding in je hoofd gelegd wordt, hoe beter je er in wordt. Klikt logisch toch? En als je stopt met herhalen, dan merk je dat je dingen toch niet meer zo goed kon als toen je keihard aan het trainen was.

Oke, terug naar piekeren. Simpel gezegd, hoe meer je piekert, hoe beter je kan piekeren. Dat is nou net niet de bedoeling toch? We willen juist dat dat stukje in ons brein kleiner word en een ander stukje trainen. Het stukje aandacht training.

Hoe stop je met piekeren?

Je herkent het vast. Die eindeloze grote beren op de weg. Of de had ik maar… achteraf denk je nog eens 100 x na hoe je het beter of anders had kunnen doen, wat mensen van je zouden kunnen vinden, of ze je wel aardig vonden, of je het allemaal wel goed deed, of je wel leuk genoeg was… Man er zijn zo enorm veel dingen waar je je zorgen over kunt maken.

Er zijn verschillende manieren en tips om rustiger te worden in je hoofd en te stoppen met piekeren en piekergedachtes.

1.Meditatie

Met mediteren leer je je gedachtes steeds terug sturen naar het NU. Gedachten zijn er altijd. De kunst is om aan gedachten die je hoofd binnen zweven, geen waarde of oordeel te hangen.

Mediteren kan je op veel verschillende manieren doen en is sowieso heel waardevol voor je. Helaas is het wel eentje waar je profijt van gaat hebben als je volhoudt. Deze 3 manieren om te mediteren vind ik heel fijn om te doen

2.Realiseer je dat piekeren nutteloos is

Piekeren gaat vaak over dingen die nog moeten gebeuren, die al zijn gebeurd of dingen waar we totaal geen controle over hebben. Wat anderen van ons zouden kunnen denken bijvoorbeeld. En de zorgen en angsten die we hebben komen heel vaak niet uit. Super zonde om onze tijd aan te verdoen.

Probeer je te realiseren dat piekeren niks oplost. Ja alsof je dat niet wist he? Maar echt, het is totaal nutteloos. Door te piekeren bekijk je een probleem heel smal. Je hebt allerlei gedachten en draait als het ware in rondjes rond in je hoofd. Het wordt onredelijk en onoverzichtelijk. Nee echt, het lost niks op.

Je kunt heel beust tegen jezelf zeggen dat door je zorgen te maken over de toekomst, de toekomst niet gaat veranderen.En het verleden al helemaal niet. Het is al gebeurd en het gaat helemaal niks meer veranderen als we daar de hele nacht van wakker liggen. Het zou wat zijn als het kon, maar het kan niet. Het beste wat je nu nog kan doen is er voor jezelf een les uit trekken en accepteren dat iets is zoals het nu is.

Piekeren, gaat het probleem niet oplossen. ‘Heeft het dan zin om de hele nacht na te denken over het probleem? Morgen als ik geslapen heb en weer fit ben, kijk ik er nuchter naar.’ Ik vraag me dit letterlijk af op het moment dat ik voel dat ik in een denk spiraal terecht kom. Door heel bewust tegen jezelf te zeggen dat dit wat je aan het doen bent, niet helpt, maar ECHT niet helpt, kun je het leren loslaten en het op een ander moment weer oppakken als dat nodig is.

3.Ontspan je lijf

Let op je ademhaling. Adem een paar keer heel diep in. Laat je schouders zakken. Voel in je lijf waar stress zit en ontspan.

Deze yoga nidra (<– klik) is is echt mijn lieveling. Ik gebruik hem bijna elke avond voor ik ga slapen en zorgt echt voor een diepe ontspanning.

4.Train jezelf naar positieve dingen te kijken

Waarom zou je er direct vanuit gaan dat het niet gaat lukken bijvoorbeeld? Ik leer mijn kinderen dat als ze tegen zich zelf zeggen dat het niet lukt, dat waarschijnlijk ook zo is omdat ze hun hoofdjes programmeren op het lukt niet. Maar als ze tegen zichzelf zeggen dat ze het wel kunnen, dat de kans veel groter is dat het wel lukt.

Als je geneigd bent dingen snel van de negatieve kant te zien, dan zal je ook sneller pieker gedachtes hebben. Probeer vaker de positieve kanten te zien. En dat geldt ook voor niet fit zijn of vermoeid. Daardoor worden we sneller onzeker, gaan sneller twijfelen en sneller piekeren. Dus ben je bewust van hoe je in je vel zit en werk daar aan.

5.Begin met oplossen van het probleem

Je kunt je enorm zorgen maken en piekeren over onderwerpen waar je echt niet uit lijkt te komen. Hoe langer je er over nadenkt, hoe vaster je lijkt te zitten. Vraag je af of je nadenkt over de oplossing of over het probleem.

Soms helpt het als je gewoon aan de slag gaat. Begin bij het begin. Iets groots is altijd op te delen in kleinere stappen. Zet een stap, een kleintje is voldoende. Deel het probleem op in heel kleine stukjes. Het gevoel dat je er wat aan doet, kan al helpen je zorgen te verminderen.

Of los het gewoon op. Sommige dingen blijven we tegen aan hikken. Maak het af of laat het los.

6.Schrijf je zorgen op of deel ze

Door gedachtes van je af te schrijven of met anderen te delen lijken ze direct al een stuk minder erg. Als je regelmatig schrijft, merk je misschien patronen op of krijg je veel inzichtelijker wat het probleem nou eigenlijk is. Je kunt ze daarna oplossen en veel makkelijker loslaten.

Remember, stoppen met piekeren en negatief denken, is een proces. Je doet dat niet van de een op andere dag. Blijf volhouden en jezelf er aan herinneren. Blijf oefenen en het gaat je lukken!

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Naomi
  12 februari, 2020 at 16:59

  Heel interessant om te lezen dit. Phoe man, mijn piekergedeelte is uitstekend getraind. Voor mij werkt opschrijven, even denken met andermans hoofd door te lezen en creatief doen. En buiten zijn natuurlijk;). Je lijf ontspannen is een tip waar ik nog wel iets mee kan.

  • Reply
   MamaMaai
   12 februari, 2020 at 19:45

   Hahaha ik moest je zin even een paar keer lezen voor ik hem snapte, even denken met andermans hoofd???? Maar snap hem nu, dat doe ik zelf ook veel inderdaad 😉

  Leave a Reply