Duurzaam Speelgoed

De houten regenboog van Grimm’s

regenboog Grimm's, houten speelgoed, houten regenboog, waldorf, open einde speelgoed

Van de week plaatste ik een berichtje over de houten kabouterpoppetjes die ik maakte voor bij de houten regenboog. Daarop kreeg ik een aantal reacties van mensen die de houten regenboog van Grimm’s zo gaaf vinden, maar zich toch afvragen of hun kinderen er wel mee gaan spelen. Dus dacht ik eens een lijst spelideeën met de houten regenboog te maken.

Wat is er leuk aan de houten regenboog?

Ik lees en hoor vaak om ons heen dat mensen niet goed begrijpen wat er nou zo leuk is aan dat ‘open einde’ speelgoed, waar de houten regenboog ook onder valt. Heel begrijpelijk als je regulier speelgoed gewend bent en je nog geen kennis hebt gemaakt met het creatieve spel wat ‘open einde’ speelgoed kan bieden.

En ja, over het algemeen is houten speelgoed een stuk duurder. Dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn inmiddels best wat betaalbare replica’s te vinden. Het verschil zit hem er in dat de duurdere merken met de hand gemaakt worden. Het proces is duurzamer en veel trager. Voor zover ik weet zijn de goedkopere varianten glad. Dat maakt het bouwen een stuk moeilijker, maar blijven er alsnog eindeloos veel speelideën en spelvormen over.

‘Open einde’ speelgoed? Speelgoed wat op zich zelf niks is, of in iedergeval niks bijzonders is, maar wel alles kan zijn. Speelgoed wat je in kan zetten voor verschillende spelvormen, waarbij creativiteit wordt gestimuleerd.

Spelideeën met de houten regenboog, verschillende spelvormen houten regenboog, Duurzaam speelgoed, regenboog van Grimms, houten speelgoed, houten regenboog, waldorf, open einde speelgoed

Duurzaam speelgoed voor verschillende leeftijden

Ik heb hier in huis kinderen in de leeftijd 0-9. Nu is Elin net vier maanden en speelt nog niet echt natuurlijk maar haar oogjes worden al regelmatig naar de felle kleuren bij ons op de vensterbank getrokken. Ze vindt het nu al fantastisch als ze van haar grote zus een kunstwerk mag omduwen of omschoppen. Dat zij ook mee gaat spelen, gaat niet lang meer op zich laten wachten. Als zij straks ook gaat spelen met de houten regenboog, en al het andere houten speelgoed, hebben we dus speelgoed in huis waar ze alle vier graag mee spelen en bovendien al heel wat jaren meegaat. In dat geval valt de prijs ineens heel erg mee nietwaar?

Lees ook: Betaalbaar houten speelgoed van de HEMA

Onze houten speelgoed verzameling begon met de houten regenboog van Grimm’s en een doos Kapla. In die tijd dat het net een beetje een hype begon te worden. Ook voor ons niet gratis, daar was ik me sterk van bewust, dus ik zette het op ons lijstje. Wie weet konden we Sinterklaas zo ver krijgen ;). De husband in ieder geval niet, die zag destijds echt niet in wat er nu zo tof was aan een paar plankjes of een paar hysterisch gekleurde bogen. Eerlijk gezegd zag ik toen de mogelijkheden zelf ook nog niet, maar ik wilde het toch.

verschillende spelideeën houten regenboog, creatieve spelvormen houten regenboog, Duurzaam speelgoed, regenboog van Grimms, houten speelgoed, houten regenboog, waldorf, open einde speelgoed

Maar goed, toen kreeg ik centjes van mijn oma om voor de kinderen wat moois uit te zoeken en toevallig staat zij helemaal achter mijn speelgoed smaak en zo kwam de regenboog in de zak van Sinterklaas. En toen dreigde Merijn nog bijna gelijk te krijgen, de kinderen keken er amper naar om. Zat ik dan he, met mijn mooie missie.

Dat was ook de reden dat ik mijn houtenspeelgoed obsessie staakte. Ik kon het niet uitleggen aan mijn meneer en plastic lag op dat moment voor ons meer voor de hand. Bovendien, laat de kinderen in een gids rondneuzen en een doos platte plankjes of een set gekleurde bogen is niet het eerste waar ze naar wijzen. Die van mij niet in ieder geval, alles met knopjes, geluidjes of volgeplakt met plaatjes van hun grote idolen gaan nog altijd voor. Voor even dan. Mijn ervaring is inmiddels echt wel dat er met veel van al dat plastic veel en veel korter wordt gespeeld. Dat zijn over het algemeen fases. Bovendien zijn de opties vaak beperkt en echt geschikt voor een korte leeftijdsfase.

Dit vind je vast ook leuk: Leukste speelgoed van onze peuter

Spelideeën met de houten regenboog, Duurzaam speelgoed, regenboog van Grimms, houten speelgoed, houten regenboog, waldorf, open einde speelgoed, wat kan je doen met de houten regenboog

Beetje hulp nodig bij spelen met de regenboog

Laat ik het er op houden dat ze een zetje nodig hadden hier thuis, dat ze wat spelideeën voor de houten regenboog nodig hadden en ik ze dat destijds, een paar jaar terug, niet wist te geven. Inmiddels hoef ik ze maar neer te zetten, en ik zie elke dag weer iets anders tofs voorbij komen. En dat is dus ook precies wat er zo leuk is aan deze regenboog en alle andere open einde speelgoed. Het is niks maar het kan zo enorm veel zijn.

Inmiddels is onze collectie lekker aan het uitbreiden, de halve schijven zijn een mooie toevoeging en de houten dieren zijn ook echt heel erg leuk. Ik heb altijd wel een lijstje op voorhand wat ik er graag nog voor ze aan zou toevoegen.

Spelideeën met de houten regenboog, spelvormen houten regenboog, regenboog Grimm's, houten speelgoed, houten regenboog, waldorf, open einde speelgoed

De pasta op bovenstaande foto, kleurde ik op dezelfde manier als de gekleurde rijst in dit artikel. Ook erg leuk om te combineren.

Leuke spelideeën met de houten regenboog van Grimm’s

1. Balansfiguren bouwen

Fenne en Melle bouwen op moment met de houten regenboog heel graag balans figuren. Zelf bedacht komen er de mooiste creaties naar boven, elke dag weer anders. Maar net zo graag speuren we het internet af. Er zijn er onwijs veel te vinden. Makkelijke en veel en veel te moeilijk bouwwerken voor ons, maar we zetten door. Als het een keer lukt zijn we zo enorm trots.

2. Platte figuren maken

Iets makkelijker is platte figuren maken. Gezichtjes zijn heel tof. Ook om verschillende gevoelens mee te leren kennen. Maar naast gezichtjes zijn er nog eindeloos veel andere opties. Bloemen of dieren bijvoorbeeld.

3. Spiegelen

En verder dan kunstwerken bouwen dan? De grap is, soms hoef je de regenboog maar in je huiskamer te zetten en kinderen pakken hem vanzelf. Kijk maar wat ze er zelf mee doen. Gebeurt er niks, dan kun je ze een beetje helpen. Kinderen hebben een enorm grote fantasie. Zij zitten nog niet vastgeroest in hoe iets hoort en kunnen veel makkelijker creatief denken. Zo ontstaan hier dagelijks dus nieuwe spelletjes en ideeën met het houten regenboog.

Ik had nog een oude spiegel liggen die ik naar beneden sleepte en onder de regenboog neerlegde. Als je nu vormen bouwt, krijg je een hele toffe spiegeling.

4. sorteer spel

Een paar ideetjes die hier regelmatig langskomen. Naast dat er heel heel veel mooie fantasie figuren voorbij komen, wordt hij regelmatig gebruikt als bruggen bij de treinbaan of als dieren hokken. Ook leuk voor kleinere kinderen is er een kleuren sorteerspel van maken. Maak van ongeveer gelijke bogen bakjes en laat je kindje lekker veel spulletjes zoeken in de kleur van de bogen.

5. Regenboog huisjes maken

Ze worden hier in combinatie met de houten schijven veel gebruikt als huis maar met een beetje fantasie kun je ook huisjes maken zonder schijven. Poppenhuis voor de kabouterpoppetjes die ik zelf maakte, dierenhuis, garage of ze maken er een enorme taart van. Die taart wordt ook wel eens een ridderkasteel….

6. Actieve spelletjes

Er zijn onwijs veel leuke actieve spelletjes te bedenken met de regenbogen. Wat de jongens hier op moment heel leuk vinden is een parcourtje. En dat met name als er ook een bal bij komt kijken. Lekker lastig maken. Zet de bogen door de huiskamer verspreid. Timer erbij… Dat kan natuurlijk ook met een stok, een soort midgetgolf dus. Probeer de bal maar door de houten regenbogen te schieten.

Of zet de bogen eens allemaal op een rijtje en geef ze een waarde. Probeer van een afstand maar erdoorheen te schoppen, kijken wie de meeste punten weet te verzamelen.

Toen ze een stuk kleiner waren gebruikten ze de bogen als skie’s. Leuk bedacht en lekker creatief he, maar dat kan ik toch niet aanraden. Daarmee slijten ze wel erg hard. Maar om aan te geven dat de kinderen er echt van alles mee bedenken.

7. Knikkerbaan

Een knikkerbaan maken is ook favoriet en bovendien best een uitdaging. Helemaal leuk om ook die in verschillende vormen te maken.

Ik snap heel goed de twijfel bij aanschaf, die had ik zelf immers ook. Maar ik ben enorm blij dat we hem hebben.

De houten regenboog van Grimm’s vind je hier –> Regenboog Grimm’s


You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply