Ik mag niet klagen

Ik zit thuis. Bij mijn kinderen. Het is mijn eigen keuze dus ik mag niet klagen. Het is de mooiste baan die er is, echt! De rijkste baan, maar ook een zware. Vele zouden met mij willen ruilen maar kunnen het zich niet veroorloven of stellen anderen prioriteiten. Ik weet het, ik weet het.

Ik mag dus niet klagen over het feit dat ik niet word betaald. Ik word wel betaald. In liefde. Hele hopen liefde. Ik koop er alleen geen nieuwe outfit van.

Ik mag ook niet klagen over het feit dat mijn baan niet stopt om 17 uur ’s avonds, ik niet ongestoord na mijn werk met een glaasje wijn op de bank voor de tv kan, überhaupt vrije tijd een luxe is, er is namelijk geen na mijn werk. Ik ben mijn werk.

Ik mag niet klagen over mijn dag, avond en lood zware nachtdiensten aan één stuk, de cao laat dat hier allemaal gewoon toe.

Net zo hard mag ik ook niet klagen over het feit dat ik geen weekenden, vrije dagen of vakantie heb. Sterker nog, de vrije dagen, weekenden en vakanties zijn soms wel harder werken in mijn functie. Laat ik het een en ander even hangen, komt het dubbel en dwars op mijn eigen bordje terecht.

Ik mag niet klagen over het feit dat mijn functie als mama gecombineerd wordt met de fulltime baan huishouden. Die kreeg ik er zomaar bij. Gratis en voor niks.

Ik mag ook echt niet klagen over het feit dat de muren hier op mij af vliegen.

En ik mag al helemaal niet klagen over dat thuis zitten met kinderen soms echt hels zwaar is. Dat ik inmiddels struikel over mijn wallen. Ik af en toe knettergek word van alle rotzooi, gezeur en getier. Ik zo langzamerhand steeds meer aan geduld verlies, mezelf daar enorm voor veroordeel….

Ik koos er namelijk zelf voor. Vele hebben het vele malen zwaarder of zouden wel met mij willen ruilen….

Oh nou deed ik het toch.


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

23 reacties op “Ik mag niet klagen”

 1. Myrna avatar

  Het ís ook verdomd zwaar, moederen en huishouden. En weet je, ik denk dat ik vooral ook daarom werk: lekker overzichtelijk, ik doe wat ik moet doen en om 17 uur is het klaar. Ik kan heel slecht tegen wat jij treffend omschrijft als die dagen die niet eindigen. Ik vind mijn vrije vrijdag echt de zwaarste dag van de week… Dus jij mag zeker klagen: ik hoop dat het een beetje oplucht?

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Absoluut 😉

 2. Dinaz ♥ avatar
  Dinaz ♥

  ach meissie toch…het is een zware baan!!! Maar wat je zegt…uiteindelijk ook de mooiste!
  Af en toe van je afschrijven doet wonderen! Lekker naar buiten…morgen wordt het ook weer zo mooi! Sterkte meid! 😉

 3. renee avatar

  Helemaal gelijk, als thuis moeder word ik soms ook helemaal nuts, en wil ik er wel eens uit stappen. Gelukkig heeft de dag vaak wel een gouden momentje, maar soms.
  Ik ken je gedachten en deel ze…..maar hou vol.

 4. Zuster Klivia avatar

  Ik zou no way met je willen ruilen. Ik heb die zorg ook, maar kan gelukkig nog een paar dagen per week iets voor mezelf doen, ’s morgens weggaan en mijzelf zijn. Heerlijk.

 5. Joyces avatar
  Joyces

  Dezelfde situatie hier, twee kleine ukjes; 2 jr en 6 mnd. 100% blij en gelukkig om zoveel met hun samen te zijn, en daarentegen het gevoel te hebben mijzelf te zijn kwijtgeraakt in wie ik was,…voorheen, met werk, geld, vrije tijd,…het schuldgevoel knaagt hier daarom soms ook,…

 6. Sanderijn avatar

  En gelijk heb je, klagen mag best en moet af en toe ook gewoon. Wel ook de goeie dingen blijven zien hè?! Ik probeer het manlief ook wel eens duidelijk te maken wat dat nou inhoudt, dat je dus geen ‘weekend’ hebt, geen ‘vakantie’. Dat dat niet betekent dat ik het anders zou willen, wel dat ik af en toe vrij zou willen hebben. Maar ja…
  Het komt en gaat trouwens, dat gevoel. Ik heb het alweer een hele tijd niet gehad. De zwangerschap zorgt er voor dat manlief zich extra veel inzet zodra hij thuis is, dat zal best helpen daarbij 😉

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Het komt en gaat hier ook inderdaad. Ik kan wel zeggen dat het ook veel te maken heeft hoe de nachten zijn geweest….

 7. Evita avatar

  Heel herkenbaar. Af en toe is het even nodig om te klagen, om daarna verder te kunnen gaan. Hopelijk gaan de nachten vanaf nu een stuk beter, zodat je ’s nachts wel even bij kunt tanken.

  Liefs, Evita

 8. Mammalien avatar
  Mammalien

  Haha, zeer herkenbaar. En je mag best klagen hoor, dat lucht lekker op. Het is een mooie baan, maar wel een zware. En ik kan het weten! 🙂
  Nachtje even lekker slapen en morgen is alles weer anders.

 9. Judith avatar
  Judith

  Heel herkenbaar! En dan denk je dat als de kinderen op school zitten, dat je dan alle tijd van de wereld hebt… Niet dus… Onder schooltijd heb je wel even de handen vrij maar je blijft verplichtingen houden. De kinderen moeten op tijd gehaald, eten, drinken enz. Terwijl als mijn man aan het klussen is, hij gewoon door kan gaan. Hij hoeft er niet voor te zorgen dat de tafel wordt gedekt en het eten gekookt. Ik moet mijn werk eromheen doen en soms heb ik het niet af voor ik moet koken. Het is dan half af en dat geeft geen voldoening. Snap je het nog? En eenzaam is het ook wel hoor, als de kinderen op school zitten. Geen aanspraak, Stil (behalve de radio dan). En ook dat iedereen alles maar gewoon vindt. Aan het einde van de dag wil ik ook wel dat iemand vraagt hoe mijn dag was. Nee, dat is alleen weggelegd voor de werkenden en schoolgaanden onder ons. Aan de andere kant mag ik absoluut niet klagen hoor! In het weekend neemt mijn man ook veel dingen over (wat kinderen betreft) na een hele werkweek. Erg fijn! Haha! Goh! Ik geloof dat ik ook mij ei weer kwijt ben! Fijn dat anderen dit gevoel ook kennen! Wel ben ik echt erg gelukkig met mijn gezinnetje en dat ik geen alleenstaande ouder ben, dat lijkt mij nog veel zwaarder. Dan tel ik mijn zegeningen weer en ga gewoon verder!

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Haha fijn dat jij ook je ei kwijt kon. En ja, er zijn altijd mensen die het zwaarder hebben maar dat geldt met alles. Dus mogen wij er dan niks meer van zeggen? Ik ben ook nog steeds blij met mijn keuze hoor, geniet absoluut van mijn gezin en dat ik veel bij ze kan zijn, maar dat weer in een ander blogje 😉

 10. miek avatar

  Ja joh, pittig werk maar oooh, wat ben ik blij dat ik er was de afgelopen 7,8 jaar! Nu ze alle drie naar school gaan gaat er opeens een wereld voor me open. Zoveel tijd! (die overigens zo snel gevuld is..!)

  Alles is een fase.

  😉

  XX!

 11. Doortje Dartel avatar
  Doortje Dartel

  Gelukkig dat het perioden zijn 🙂 Ook hier!
  Het maakt inderdaad niet uit hoe oud de kinderen zijn, want elke leeftijd heeft zijn eigen zorgen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het allemaal koek en ei is.
  Maar wat kan ik er van genieten om effe een dagje uit te gaan of gewoon een keer alleen naar de stad of zoiets.
  Het fijne van fulltime moeder zijn dat je je eigen tijd in kan delen en doe je een dag niets dan zien we het de volgende dag wel weer.

 12. ilona avatar

  Ja het is ook zwaar. Maarrrr ik moet alles doen terwijl ik er ook nog een baan bij heb, dus voor mij is het ook geen pootjes omhoog als ik thuis kom, juist niet. Tevreden zijn met wat je hebt, dat is denk ik het belangrijkste. Ze zijn zo kort zo klein….

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Absoluut waar. Ik ben ook echt happy met wat ik heb en met de keuzes die ik/wij hebben gemaakt maar dat wil niet zeggen dat ik het niet zwaar vind. Vermoeidheid doet wat met een mens 😉 Het zijn fases, ups en downs zal ik maar zeggen. Volgende week ben ik weer blij :). En over een jaartje lach ik erom…

 13. Judith avatar
  Judith

  Natuurlijk mogen wij thuisblijfmoeders ook klagen!!!! Alleen voel ik mij schuldig omdat ik klaag terwijl ik geen baan heb en dat is onzin natuurlijk. Het is een beroep waarvoor geen opleiding bestaat. Zoek het maar uit en bij je tweede kind gaat het weer anders dan bij de eerste… Een baan naast het ‘huishouden’ vond ik relaxter dan nu ik geen baan heb… (en idd geen eigen inkomen is ook niet leuk, maar het is mijn eigen keuze 🙂 )

 14. Jane avatar

  Wat een onzin is dat toch dat je niet mag klagen en wat wordt het ook onderschat en wat moeten vrouwen veel. Er zou meer gedeeld moeten worden zowel in mondeling dingen delen als de zorg delen. Goed dat je het opschrijft want ook hier is het soms zwaar.

 15. Miss Creatuurtje avatar

  Ik denk dat het weer hoognodig tijd is voor een dagje Mama Maai alleen … en dan kan je er vast weer beter tegen. Na regen komt zonneschijn!

 16. mimsemams avatar

  Bij de eerste zin gaat het al mis;-)!
  ‘Ik zit thuis.’
  Kom jij dan aan zitten toe?!
  Ik zeg tegenwoordig ‘ik ben thuis’…

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Hahahaahaha….. nee zit vlees ontwikkel ik hier niet nee. Ik ga er aan denken 🙂

 17. marije avatar

  Zo is het idd, iig, zo ervaar ik het ook op de dagen dat ik thuis ben (ik werk nog), en in m’n zwangerschapsverloven. En ondanks dat, ga, ik ben het ook van plan, helemaal stoppen met werken. Niemand snapt dat, dat ik wil kiezen voor iets wat ik zwaar vind. Ben heel benieuwd hoe het zal gaan…
  En idd, het maakt zo veel uit of je uitgerust bent of niet he? Dat vergeet ik altijd, na een aantal slechte nachten, maar het is echt zo.

  1. MamaMaai avatar
   MamaMaai

   Dappere keuzen. Je moet doen waar jezelf achter staat. Niet iedereen in mijn omgeving begrijpt het ook. Al helemaal niet als ik soms zeg dat ik denk dat het echt zwaarder is dan werken. Tenminste, zo ervaar ik het. En toch sta ik nog steeds achter mijn keuze. En ja, dat uitgerust zijn he 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *