Happy mama

Jezelf accepteren; 2 gedachtes waardoor je je minder aantrekt wat anderen denken

minder aantrekken van wat anderen denken en jezelf accepteren - mamamaai

Jezelf accepteren is het mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven. Tenslotte ben jij degene die je altijd met je meedraagt, die er altijd is en altijd zal zijn. En wat is er dan beter dan jezelf leuk gezelschap vinden? 2 Gedachtes die helpen je minder aan te trekken van wat anderen misschien denken, wat liever voor jezelf te zijn en jezelf te accepteren zoals je bent.

Het leven is echt zoveel leuker als je wat liever voor jezelf en liever voor anderen bent. Hoe fijner jij in je vel en in je hoofd zit, hoe meer je te geven hebt. Tenslotte, van een kale kip kun je niet plukken en een lege batterij laat ook geen lampje meer branden. Je bent het waard om goed voor te zorgen maar de enige die dat kan doen, ben jij zelf. Jij bent zelf verantwoordelijk voor je eigen leven en je eigen geluk, je kunt helemaal niemand anders verantwoordelijk maken. De enige die kan zorgen voor een leuker leven, ben jij.

Elke stap in die richting, is er weer één. Jezelf accepteren en je minder aantrekken wat anderen misschien van je zouden kunnen denken is alvast een goede om aan te werken. Want als jij uitstraalt dat je je goed voelt, ga je dat ook terug zien in je omgeving.

Twee gedachtes die helpen je aandacht minder te richten op wat anderen van je zullen kunnen denken en je daar rot over voelen en die daardoor bijdragen aan jezelf accepteren.

Gedachte 1: Je bent niet zo bijzonder

Deze is tegenstrijdig maar werkt als de beste. Ik vind dat je jezelf hartstikke belangrijk moet vinden. Dat je niet onderaan je prioriteitenlijstje bungelt maar juist bovenaan. Want juist als jij lekker in je vel zit, je blij en happy voelt, ben je in staat om ontzettend veel te geven.

Maar dat is niet wat ik hiermee bedoel. We hebben vaak gedachtes als ‘ik kan me niet ziek melden want…’ Wat uiteraard heel vervelend is, maar we hebben nogal de neiging te denken dat we onmisbaar zijn. We gaan maar door en door en door tot er een moment komt dat ons lichaam ons een heel duidelijke halt toeroept. We worden echt ziek en dan blijkt… het leven gaat gewoon door zonder ons. Taken worden overgenomen, er worden dingen geregeld om zaken gewoon door te laten draaien. Misschien niet zoals het zou gaan als jij er was, maar toch, het gaat allemaal door.

Of ‘ik durf niet in mijn bikini over het strand want iedereen kijkt naar me.’ En dat zijn de gedachtes waar ik het over heb. Diep van binnen hebben we het gevoel dat we onmisbaar zijn of dat iedereen naar ons kijkt en op ons let. Het tegendeel is waar.

We zijn veel te druk met onszelf

We zijn allemaal ontzettend druk met onszelf. Jij bent helemaal niet zo belangrijk voor andere mensen. In ieder geval niet in die zin. Jij legt voor jezelf de nadruk op je minpunten. Je onzekerheden en de dingen die je misschien nog niet kan. Hoe je er uit ziet, je schaamt je misschien voor je billen als je op het strand loopt of in de sauna zit, maar verder zal niemand zich ’s avonds jouw billen herinneren, laat staan zich er druk over maken.

Ja natuurlijk kijken we naar elkaar. En de kunst is om daar geen oordeel aan te hangen. Het is mens eigen om te vergelijken met anderen, het is heel waardevol om te oefenen dat minder te doen. Te accepteren wat jij hebt zonder je eigenwaarde af te laten hangen van wat de buurvrouw heeft. Elk huisje heeft zijn kruisje en ieder heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen onzekerheden, ook die perfecte buurvrouw waar je tegenop kijkt.

We vullen snel en vaak negatief voor anderen in

Wat er allemaal in het hoofd van iemand anders afspeelt zien we niet. We zijn wel geneigd dat heel snel in te vullen en dan vooral negatief. We denken al heel snel dat als iemand naar ons kijkt, die waarschijnlijk wel negatief over ons zal denken. Is dat eigenlijk zo of is je eigen onzekerheid tegen je aan het tetteren?

Andersom werkt ook zo. Als wij snel een oordeel vellen over iemand anders, plaatsten we diegene lager dan onszelf. We maken onszelf in ons hoofd groter of beter dan die ander. We hebben negatieve gedachtes en emoties bij iemand en sluiten ons voor diegene af. Terwijl, als je bewust bent van het (voor)oordeel wat je hebt en je kunt openstellen voor iemand, zou diegene je nog wel eens positief kunnen verrassen.

Dus als iemand iemand anders over jou laagdunkend of negatief is en dat wel of niet hardop zou uitspreken, zegt dat meer over de ander dan over jou. De dingen die bij anderen opvallen, waar wij naar kijken, zijn de dingen waar we zelf onzeker over zijn.

Die gedachte, dat mensen zich vooral druk maken om zich zelf en jij niet zo bijzonder bent, helpt enorm. Accepteer jezelf zoals je bent. Je bent goed zoals je bent. Je bent helemaal prima zelfs en je hoeft niet te veranderen als je dat niet wil. Maar het kan wel.

Gedachte 2: Als ik het heb, dan hebben meer mensen het

We kunnen zo verdomde onzeker over onszelf zijn. Het gevoel hebben dat wat wij doen of wat we voelen raar is. Ik vond mezelf vroeger helemaal niet leuk. Ik vond alles wat ik deed raar tot de gekste dingen. De manier waarop ik liep, de manier waarop ik praatte, mijn kledingkeuze, mijn niet keuzes kunnen maken, mijn nooit een mening hebben… ik vond alles van mezelf raar en ik schaamde me er ook nog eens voor. Voor heel veel. Ik hing van schaamte aan elkaar.

Je bent geen speciale soort, je bent een mens

Tot het moment dat ik doorhad dat ik niet zo bijzonder ben. Lieve mensen, je bent niet een of ander speciale soort. Je bent een mens. En alles wat jij voelt, doet of denkt, dat is normaal. Niet altijd gewenst, maar wel normaal. De gedachte, ‘als ik dit voel of denk dan zullen er wel meer mensen zijn die dat ook hebben,’ is bevrijdend. Het haalt direct een stuk schaamte weg.

Er zijn altijd mensen zijn die het niet herkennen of er direct een oordeel aan hangen. Maar richt je dan op de mensen die het wel begrijpen of hetzelfde ervaren.

Recent startte ik een nieuwe website, projectleukerleven.nl. Ben je nieuwsgierig of wil je meer inspiratie, volg dan op Facebook of instagram.

jezelf accepteren en minder aantrekken wat anderen van je denken - mamamaai

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply