De kinderen

Kapotte handjes van het wassen

kapotte handen door het vele wassen wat doe je daar aan

Het was zo zielig, de eerste dag school na 11 weken thuis zitten. Spannend maar wat had hij er zin in. Komt hij huilend de klas uit, zo’n pijn deden zijn handjes. De hele dag handen wassen had zijn huid helemaal kapot gemaakt. Hoe gaan we zijn droge kapotte handen verzorgen en voorkomen. Ik overwoog al hem een extra dag thuis te houden maar dat zou op de lange termijn de oplossing niet zijn.

Knal rood waren zijn handen en enorm pijnlijk. Ik ken het gevoel van mijn tijd in het ziekenhuis als verpleegkundige. Handen wassen doe je daar al regelmatig en ontsmetten met alcohol. Ruw en droog zijn ze dan bijna altijd. Op sommige dagen of na lange reeksen werken achter elkaar deden mijn handen ook ontzettend zeer. Heel erg schraal. De huid tussen de overgang van mijn handen naar mijn polsen had het vreselijk zwaar. Zo ook bij Siem, hij kon ze amper bewegen zonder dat de tranen in zijn ogen sprongen.

pijnlijke handen door het wassen
Rode schrale pijnlijke kleuter handjes, niet goed te fotograferen

Wat doe je aan kapotte handen van het wassen?

Hoe verzorg je pijnlijke kapotte schrale handen door het vele wassen? Ik maakte een foto en plaatste deze op mijn instagram account. Wie had de tip? Er kwam heel veel aan reacties binnen maar vooral veel herkenbaarheid. Siem was/is niet het enige kindje met kapotte handen en ook heel veel volwassenen deze tijd hebben ‘de vellen eraan hangen’ er last van.

Ik vette zijn handen eerst in met kokosolie, oh I love dat spul. Kokosolie is bacteriedodend en verzorgend voor de huid (klik op de link om te zien wat je er allemaal mee kan bij kinderen). Voor het slapen deed ik het nog een keer. Toen hij wakker werd, deden zijn handen nog steeds pijn maar al een stuk minder. De rest van de dag hoefden we nergens heen, en liet ik hem zijn handen wassen met alleen water. Verder niks erop. De huid kan zich prima zelf herstellen.

wat helpt tegen schrale handen

Beschermende creme voor de handen op school

Ik kreeg de tip van een bijna dermatoloog. Gloves in a bottle schreef ze. Ik zocht het op, klikte direct wat flessen onze kant op en voor de kinderen weer naar school gingen hadden we het in huis. Zijn handjes waren inmiddels bijna geheeld. Nog wat droog maar niet meer kapot.

Voor hij ’s ochtends de deur uit ging smeerde ik zijn handen in met Gloves in a bottle. Hij kwam deze keer thuis zonder problemen, vrolijk en enthousiast als altijd. Zijn handen waren niet rood, niet droog, niet kapot en allerbelangrijkste, niet pijnlijk. Het werkt.

Inmiddels gebruiken we het al een paar keer bij alle kinderen. Het trekt goed in, je hebt niet veel nodig. Ik beste het zelf ook uit. Ik ben niet gek op mijn handen insmeren. Hou niet van een vettig gevoel op mijn handen. Gloves in a bottle trekt snel in en dan merk je er eigenlijk weinig nog van. Hier smeren me een keer per dag, alleen s ochtends en zien alle handen er zacht en gezond uit.

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Naomi
    30 mei, 2020 at 08:21

    O, ik vind dat zo sneu. Elke keer als ik Rutte hoor zeggen dat je je handen stuk moet wassen, krijg ik gemengde gevoelens. Natuurlijk moet je je handen veel wassen, maar als je écht stuk wast (en bij de één gebeurt dat sneller dan bij de ander) is het echt geen pretje.

  • Leave a Reply