Zwangerschap/ borstvoeding

Een keizersnee is dus geen bevalling

keizersnee is geen bevalling, geboorteEen keizersnee is geen bevalling, dat nieuws domineerde de laatste week mijn timeline. Wie zegt dat? Ene geboortefotograaf die weigerde de geboorte van een moeder vast te leggen omdat het een keizersnee was. En, nah ja, duidelijk toch, een keizersnee is dus geen bevalling.

Oke, laat ik even eerlijk zijn. Ik werd zwanger van de eerste. Ik werd ronder en ronder en tjonge jongen, de meid besloot dat ze precies op het aller aller laatste moment voor ingrijpen bij 42 weken toch zelf zou komen. Lig je dan. Bij nummer twee en drie die later zouden volgen liep het hele bevalgebeuren op rolletjes, uhm…. Soort van dan. Nee, ze vielen er niet uit en ja zeker het deed pijn en ik liep mini traumaatjes op maar die verwerkte ik prima, geen bizar gekke dingen die later niet meer goed kwamen. Thank God.

Snij haar er maar uit, lekker makkelijk

Snij haar er maar uit. Lekker makkelijk. Wordt het hele meloen door klein gaatje persen idee in ieder geval overgeslagen

Die eerste was een gevalletje apart. Mijn geschatte kleine humpie zou 3 tot 3,5 kilo wegen en bleek er eentje te zijn van ruim 4. Een lange dame. Ik had geen idee wat ik moest doen die eerste keer, was als de hel dat ik met persen het bed zou onder schijten en de verloskundige in plaats van mijn baby mijn poep zou vangen. Fan-Tas-Tisch! Laat ik alle voor het eerst zwangeren uit de droom helpen, dat gaat gebeuren. So be it, er gingen je al wat vrouwen voor en die deden het allemaal.

Lees ook: Mijn bevallingsverhaal

Ik moet toegeven dat ik wel even gedacht heb dat ze haar er maar beter konden uitsnijden. Lekker makkelijk. Wordt het hele meloen door klein gaatje persen idee in ieder geval overgeslagen. Zit je ook niet met zo’n rottige knip. En met een beetje mazzel ook niet met die ellendige weeën vooraf. En in mijn geval had ik dan die eerste week niet hopeloos wanhopig en gefrustreerd in mijn bed gelegen met een bekken wat het op wonderlijke wijzen compleet liet afweten waardoor ik niet kon lopen. Oh nee, toch niet… In het geval van die buikwond had ik waarschijnlijk hetzelfde gemist. En bovendien lijkt het minder gênant een groep artsen naar je onderkantje te zien staren dan naar je buik nietwaar? Waar je je al druk over maakt.

Een keizersnee is geen bevalling

Nou nee. Bevallen valt niet mee, het is niet iets wat ik dagelijks graag zou doen. Ook niet iets wat ik überhaupt vaker graag zou doen als ik er niet zo iets enorm dierbaars voor zou terug krijgen. Maar, inmiddels weet ik dat ik duizend keer liever vaginaal zou willen bevallen dan met een keizersnee als het niet nodig is. Het is zo naïef om te denken dat je een keizersnee wel voor je lol doet. Een keizersnee geen bevalling? Die fotograaf was vast een man. Lekker makkelijk lijkt het misschien zo op het eerste gezicht, maar uhm… Het is en blijft een operatie en hoe dan ook komt jouw kindje ter wereld. Een hele bevalling hoor, poeh. Nadien zit je met een enorme buikwond en over het algemeen duurt het herstel langer dan dat lullige knipje down there.

Maar goed, stel he, dat wij ooit nog besluiten dat die vierde er wel zou gaan komen, dan dus niet via een snee. Want echt, ik wil wel zelf van mijn eigen kind bevallen natuurlijk. En we weten nu, een keizersnee is geen bevalling.

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Ilse van Kreanimo
  6 maart, 2017 at 14:37

  Goed geschreven!
  Ik kreeg er maar een beetje van mee, van heel het gedoe.
  Er komt een kind ter wereld… hoe dat er komt zal afhangen van héél erg veel.
  Hopelijk denkt men aan wat het best is voor het kind en thank God dat die operatie nu kan en bestaat als redmiddel….
  Hoe het kind er ook komt… het is en blijft een wonder en zolang er een kind wordt geboren blijft het voor mij een bevalling!

 • Reply
  Karen
  6 maart, 2017 at 19:13

  Ik vond dat echt zo’n achterlijke opmerking. Ik neem aan dat diegene daar nu ook wel spijt van heeft. Goed dat je jouw verhaal deelt.

  • Reply
   MamaMaai
   6 maart, 2017 at 20:15

   Nou achterlijk is wel het goede woord ja…

  Leave a Reply