DIY kinderen

Kidsart: Gekleurd zand kunstwerkjes

Gekleurd zand knutselen met kinderen

Ahh, toen ik nog een kleine mini Maai was, maakte ik bij mijn oma wel eens van die mooie gekleurd zand met zout en stoepkrijt kunstwerkjes, of gekleurd zout, misschien ken jij het onder die naam. Echt een leuke knutselactiviteit voor peuters en kleuters. Of in ieder geval, ik kan me herinneren dat ik met mijn grote neef en nicht zout aan het kleuren en zo’n glazen potje aan het vullen was. Geen idee of het ook zo idyllisch was als ik het in mijn hoofd heb, vast en zeker, wij waren van die brave kindjes 😉 Maar blijkbaar maakte het indruk want ik wist nog hoe tof ik het vond en dat het wel effetjes een beetje geduld kost. Maar hoe kan het ook anders dan je bent apetrots op dit resultaat.

Een woensdagochtend met mijn knutselmannetje en ik had eens zin een portie kidsart. Bovendien liet de peuter het toe dat ik even aandacht aan zijn broer schonk terwijl hij zijn vijf kinderen onderstopte. Een poos geleden kocht ik al stoepkrijt alleen kwam het er toen niet van. Nu wel.

gekleurd zand, gekleurd zout, stoepkrijt, happysand, kiesart, crafts for kids, knutselen
Gekleurd zand kunstwerkjes

Het is zo simpel om gekleurd zand te maken jongens en het resultaat is zo ontzettend leuk. Welke mama heeft nou geen stoepkrijt en een groot pak zout in huis? Ik sloeg laatst alweer opnieuw een pak zout in voor het fossielen maken. Verder heb je alleen nog een gerecycled glazenpotje met deksel nodig en een A4tje. That’s it.

happy sand, stoepkrijt, knutselen, gekleurd zout, crafts for kids
happy sand, crafts for kids, knutselen, zout en stoepkrijt

Hoe maak je gekleurd zand?

 • Vouw eerst een A4tje dubbel. Zo schenk je straks makkelijker je gekleurde zout via het puntje in je potje.
 • Strooi er een schepje zout op.
 • Rol vervolgens met je krijt door het zout, net zo lang tot je de gewenste kleur hebt.
 • Schenk je gekleurde zout/stoepkrijt hoopje in je potje.
 • Herhaal met een ander kleurtje.
Hoe maak je gekleurd zand?
Gekleurd zand maken met stoepkrijt en zout

Zorg dat je niet het potje gaat zitten schudden, ja duhh. Dan is al je harde werken voor niks. Het potje moet helemaal tot de nok toe vol voor je de deksel er op draait. Zo heb je de minste kans dat de kleuren gaan mengen. Het leukste is zelfs als je het zout er in giet en niet gelijkmatig verdeelt. Dan krijg je van die heuveltjes 🙂 Dus hou het potje schuin, en de volgende kleur de andere kant op schuin.

Super tof toch project toch? Trots kleuter meneertje hier weer hoor, dat er weer eens zo iets tofs en kleurrijke uit zijn handjes kwam. En na mijn ventje wilde de dochter uiteraard ook zo’n vrolijk gekleurd zand potje maken.

gekleurd zand, gekleurd zout, stoepkrijt, crafts for kids, knutselen, diy kids

You Might Also Like...

1 Comment

 • Reply
  Sheila
  17 oktober, 2017 at 05:34

  Oh dit heb ik zo vaak gedaan vroeger. Was het alweer vergeten. Ik vond het altijd zo leuk. Ga ik zeker eens doen met Oz.

 • Leave a Reply