De kinderen

Ze kiezen zelf wat ze dragen

kledingVier en zes zijn ze, met een behoorlijk uitgesproken mening over wat ze wel en niet willen dragen. En ik ga daar ver in mee. Tot op zekere hoogte. Te hoog naar mening van sommige anderen maar hey, het zijn die van mij nietwaar 😉 Ik bepaal wat er in de kast ligt, ik bied ze de keus tussen twee setjes en soms mogen ze helemaal los, zij mogen kiezen wat ze aan trekken. 

Dochter begon daar al vroeg mee. Het was van korte duur dat ik haar in snoezige pakjes kon hijsen, dat ik haar helemaal kon aankleden naar mijn eigen zin. Ze moet een jaar of drie geweest zijn, dat ze een hele sterke voorkeur begon te ontwikkelen. Dat ze liever een fladderig jurkje om haar lijfje liet wapperen dan een stugge spijkerbroek en vanaf dat moment besloot dat een broek überhaupt voor haar niet geschikt was. Dat roze, rood, neon geel met schreeuwerige printjes en liefst door elkaar gecombineerd het beste bevielen.

Ze woont het liefste in vrolijke fladder jurkjes

Een voorliefde die ze vast en zeker uit het genenpakket van haar moeder meekreeg, ik heb helemaal niks met zwart. Kinderen mogen zich wat mij betreft kleden zoals ze zijn. Springerig, fleurig,vrolijk, blij en lekker gekleurd maar dan zonder Elsa of Winnie de pooh, ik ben nog altijd degene die de centjes uitgeeft. Ze mag best eens mee shoppen maar over het algemeen gaat er eerst een keurend oog van mama over wat er in de kasten belandt. Neemt niet weg dat er nog wel eens hard wordt gediscussieerd. Of er wel of niet prinsessen schoenen het huis in komen bijvoorbeeld, nope, sorry moppie. Desondanks blijft shoppen voor haar een feestje, mijn meisje.

Ik vind het belangrijk dat hun mening wordt gerespecteerd. Dat ze zelf mogen beslissen wat ze mooi vinden en leren dat dat koe is en hun eigen identiteit gaan ontwikkelen. Ja zeker, zo jong al.

En sta ik dan met mijn net nieuwe lading zorgvuldig uitgezochte aangeschafte meiden kleding, blijkt na een maand of wat dat ze de helft niet ziet zitten. Dus we sluiten dealtjes. Jij kiest vandaag, morgen mag ik. En nee, geen zomerjurkjes als het vriest. Ook niet met een vestje nee. We neuzen samen marktplaats af en als je ja zegt, wordt het gedragen ook.

Die combinatie, oef, die is zelfs voor mij af en toe te pijnlijk aan mijn ogen. Ze kwam wel eens beneden in haar roze tutu met tijger legging en neon gele shirt. Over vrolijk en kleurrijk gesproken.

Een paar van zijn favo setjes :)

Een paar van zijn favo setjes 🙂

Neem dan zoon. Zonen waren toch niet zo erg? Nee deze zoon heeft toevallig ook een duidelijke voorliefde voor kleur. Kleurtjes, printjes, beetje retro met name in het palet appelgroen, oranje, elke tint blauw, bruin of paars. Deze zoon vertoont zich niet snel in een spijkerbroek openbaar. Overigens is er geen pijl op te trekken. Koop ik voor onze dino fan een dino jas uit het juiste kleurenschala, is hij tot op de dag van vandaag nog niet gedragen. Liever laat meneer zich nat regenen of trotseert de kou. We zullen zien wie het laatst lacht…

Ik stond laatst op het schoolplein naar de bovenbouw te kijken. Alle kinderen zagen er het zelfde uit. Er was geen enkele uitzondering. Niet 1 meisje droeg een jurk of rok. Spijkerbroek, shirt en gympen. That’s it. Ik besloot er voorlopig nog even van te genieten. De fleurige blije kleding keuzes van mijn kroost. Bovendien, ik heb er nog eentje helemaal te stylen naar mama’s zin. Ik maak daar dankbaar gebruik van en ga er vanuit dat hij juist precies die kleding draagt die zijn broer afkeurt. Zo komt alles gewoon toch goed.

En bij jullie? Kiest mama of mogen ze zelf kiezen?

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Lori (Mama's Jungle)
  21 november, 2016 at 10:56

  Wij zijn er ook redelijk makkelijk in. Onze dochter is 3,5 en kiest vaak zelf. Maar het moet wel bij het seizoen passen natuurlijk. En van Elsa hebben we een mooie pyjama in de kast haha 😉

 • Reply
  Saskia
  21 november, 2016 at 12:33

  Tja, en dan komt oma van 58 die toch iets van de oudere stempel is, waarvan moeders tot aan haar twaalde de kleren klaar legde. Het stond altijd leuk maar zat niet altijd even fijn. Maar geen discussie, ik trok aan wat er lag.

  Ik vind met die eigen keus van de kinderen toch wel regelmatig dat de combi als een tangetje op een varkentje slaat. Ik kan echt genieten van een mooie combi en ja, een fleurige spijkerbroek met gympen, of een hippiestijl die madammeke in haar eerste jaren droeg heeft toch mijn voorkeur.

  Maar onder die kleertjes zitten kindjes om op te vreten, …….dus wat maakt het eigenlijk uit ?

  • Reply
   MamaMaai
   21 november, 2016 at 12:44

   Sinds je dat hebt gezegd ooit, probeer ik er op te letten dat ze niet te gek doen (als we langs komen). Maar, ik moet ook heel nodig shoppen want combi’s maken is zelfs voor mama op het moment lastig voor Fenne 😉

 • Reply
  marlies
  21 november, 2016 at 14:01

  bij ons is het ook een moeilijke evenwichtsoefening. Bijkomend probleempje is dat wij niet helemaal bepalen wat er in de kast zit: oma koopt heelder kleerkasten voor onze kindjes, en de helft ervan is echt niet mijn stijl. Best moeilijk om mee om te gaan als ze met zo’n setje afkomt. We bereiken steeds een compromis, maar het is niet elke ochtend even gemakkelijk 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   21 november, 2016 at 16:41

   Oh ja, lastig. Wij krijgen ook veel kleren, nadeel daarvan is dat het niet goed met elkaar te combineren is. Buiten dat het natuurlijk super fijn is kleren van anderen te krijgen. Maar daar moeten we nu toch wel wat mee.

 • Reply
  Priscilla
  21 november, 2016 at 16:36

  Ik kies want mijn zoon is daar te lui voor 😉 ben benieuwd hoe het met dochter gaat lopen!

  • Reply
   MamaMaai
   21 november, 2016 at 16:40

   Haha ja dat kan ook nog 😉

 • Reply
  Dewi
  21 november, 2016 at 21:10

  Heel herkenbaar. Ik heb er hier 2 lopen, een van 5 & 9. Die van 5 vindt nog veel leuk, maar die 9 heeft haar eigen smaak. Dat is niet altijd mijn smaak;)) veel onderhandelden ja…

  • Reply
   MamaMaai
   22 november, 2016 at 12:26

   Ben bang dat het alleen nog maar erger gaat worden 😉

 • Reply
  Bianca
  23 november, 2016 at 11:14

  Oh dat wordt hier nog wat! Dochter van 2 (!) heeft ook een hele duidelijke voorkeur voor prinsessenjurken of in ieder geval rokjes. Soms is het een heel gevecht om haar iets bij elkaar passends of bij het weer passend aan te trekken… Zo liep ze deze week al twee keer de hele dag met een ‘prinsessenjurk’ over haar gewone kleding rond en blij dat ze ermee was! Dat is soms ook iets waard 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   23 november, 2016 at 14:38

   Ja inderdaad, vind ik ook 🙂

  Leave a Reply