Mama Maai

Dilemma; Kind alleen thuis laten of niet

kind alleen thuisEr zijn van die dingen in het moederschap waar je van te voren heel makkelijk een duidelijke stelling over in kan nemen. Ah ja, waarover kan je eigenlijk van te voren geen duidelijke stelling in nemen? Maar over sommige dingen ben je zelfs heel stellig als je je kind kers vers in je handen hebt. Bijvoorbeeld? Dit fantastische hoopje puur geluk ga ik nooit alleen laten. Nooit in gevaar brengen. Je gaat alles wat in je macht ligt doen om dat hoopje te beschermen. Toch?

Lastige slaaptijden

Het hoopje wordt ouder. Wellicht slaapt hij of zij niet helemaal zoals je van te voren had gedacht. Je raakt vermoeid. Er komt nog een ander hoopje puur geluk bij en ineens ben je met zijn viertjes. Of vijfjes. De oudste gaat naar school, het echt loslaten begint nu. Maar dan kom je tot de hele vervelende ontdekking dat de slaaptijden van de jongste nogal lastig vallen. Ai.

Wat doe je dan? Proberen wat te schuiven? Dat lukt niet. Wakker maken dan maar, maar hij slaapt eindelijk. Het is niet anders. Toevallig heb je een kind wat daar niet van is gediend. De rest van de dag werpt hij je venijnige blikken toe, zet het op een krijsen op de meest onmogelijke momenten, wil niet lopen, wil niet gedragen, kortom wil niks. Echt gezelliger wordt het niet met jullie zonnestraaltje. Nog een keertje aan het ritme sleutelen? Misschien let de buurvrouw even op. Je verlegt je grenzen en de buurvrouw is niet thuis. De school is maar 10 minuutjes lopen verderop en hij slaapt, zou je?

Kind alleen thuis in zijn bedje

Had ik dit pak hem beet twee jaar geleden in mijn vriendengroep ingebracht, hadden ze me waarschijnlijk stuk voor stuk voor gek verklaart. Toen kwam ik bij ons op het plein de eerste moeder tegen die haar zoontje in zijn bedje had liggen te slapen. Toegegeven, ik schrok me wild. Hoe dan? Maar stel nou dat? Je woont in een appartement. Als er nou brand uit breekt? Je hebt toch wel een briefje in je zak dat hij alleen thuis is voor als jou wat overkomt?

Maar gek genoeg, was zij enkel het eerste schaap. Steeds meer moeders om mij heen lieten mij weten hun kindjes variërend in de leeftijd paar maandjes tot 2,5 jaar, alleen in hun bedjes te laten als ze de oudste van school haalden. De afstanden naar school variëren van 5 minuutjes lopen tot 10 minuten met de auto. Dat is dus heen en terug. Inclusief wachten op de oudste. Die misschien wel toevallig net wat later uit komt omdat de hele klas niet wilde luisteren. Al met al ben je toch wel even weg.

Dilemma

Goed. Loslaten is niet mijn ding. Mijn kinderen spelen nog niet alleen buiten en ik doe moeilijk als een nieuw vriendinnetje komt vragen om een playdate. Ja nog steeds. Ik heb er zelfs moeite mee te tanken met de kinderen in de auto. Ik lees teveel thrillers, ik zie het tankstation al gekaapt worden en wie let er dan op mijn kroost. Ik weiger even snel wat te halen in de supermarkt als mijn kind net toevallig zijn ogen sluit in de kinderstoel. We kennen allemaal de horror verhalen.

Ik snap het dilemma, echt. Ik ben echt geen voorstander van slapende kindjes wakker maken. Ze hebben hun slaap zo hard nodig. Maar een baby of peuter alleen thuis laten? Wij zijn daar nog steeds heel stellig in, not done voor ons.

Het mag duidelijk zijn dat ik dus mijn kind niet alleen thuis laat. Nooit niet. Ook niet voor vijf minuutjes. Ik zou als de dood zijn dat er wat gebeurd.

Ik zie mijn snoetje al compleet overstuur in zijn bedje staan omdat er niemand komt.

Hoe denk jij daar over? Hoe doen jullie dat? Laat jij je kind wel eens alleen thuis? 

You Might Also Like...

30 Comments

 • Reply
  Liselotte
  25 april, 2016 at 12:14

  Ohhh nee, dat heb ik nog nooit gedaan. Had best handig geweest toen de tweeling nog kleiner was en Lily nog op de school om de hoek zat. Maar nee, vind het gewoon doodeng.

  • Reply
   MamaMaai
   25 april, 2016 at 13:45

   Wat zijn we lekker overbezorgd he 😛

 • Reply
  Mer
  25 april, 2016 at 12:31

  De school bij ons is 2 minuten lopen maar ik liet mijn baby of peuter echt niet alleen in bed. Ik vind dat echt onverantwoord, ik begrijp niet dat sommige ouders dat doen. Mijn oudste is 11 en die is regelmatig alleen thuis, met telefoon binnen handbereik. Maar dat vind ik anders.

 • Reply
  Kim
  25 april, 2016 at 19:00

  Ik doe het niet en denk dat ik het ook niet snel zou doen (want bezorgd), maar ik begrijp wel heel goed dat anderen het wel doen. ‘Maak nooit een slapend kind wakker’ is namelijk óók een goede regel.

  • Reply
   MamaMaai
   25 april, 2016 at 19:03

   Ja precies, dat dilemma is zooo lastig. Voor een keertje weten we het allemaal wel maar wat als je elke dag voor die keus komt?

 • Reply
  Roos
  25 april, 2016 at 19:26

  Ik vind dit zo lastig! Kenji is vaak om 12u hartstikke moe, en als Ayden dan pas om 13u bij de peuterspeelzaal moet zijn vind ik dat zo lastig. Hoewel zijn aankomende school en peuterspeelzaal te zien zijn vanuit de slaapkamer heb ik het (nog?) niet aangedurft om Kenji alleen te laten. Dan maar jengelen in de doek en wat later naar bed. Maargoed, dit is 2x in de week, als Ayden na de zomer naar school gaat… tja, ik weet het niet!

  • Reply
   MamaMaai
   26 april, 2016 at 08:01

   Moeilijk he? Je komt vast tot een besluit wat goed voor jullie voelt 🙂

 • Reply
  Romy
  25 april, 2016 at 20:44

  Oh nee, no way. Ik herken je overbezorgdheid en denk ook continu ‘wat als?’ Ik zou het mezelf echt niet vergeven als er net wat zou gebeuren. Dan maar een moederkloek. Dochter is 2,5 jaar en is nooit alleen thuis geweest.

 • Reply
  Sanderijn
  26 april, 2016 at 07:10

  Ik laat de kinderen ook niet alleen thuis, dat voelt gewoon niet goed. Maar ik veroordeel ook andere ouders niet die het wel doen, om precies die redenen die jij hierboven schrijft. De kinderen spelen hier wel alleen buiten, maar in de tuin en nog niet op straat. En ik laat de kinderen wel vaak alleen in de auto als ik snel een boodschapje haal. Maar dan alleen hier in het dorp, niet in de stad bijvoorbeeld. En graag samen, de oudste mag ook alleen als hij dat wil, en liefst wel wakker zodat ze weten dat ik weg ben en niet in paniek wakker worden. Iedereen maakt zo zijn eigen afwegingen hè?!

  • Reply
   MamaMaai
   26 april, 2016 at 07:58

   Ja dat doen we dan best vergelijkbaar. Hier spelen ze wel alleen in de tuin, of nou ja, alleen? De oudste twee dan, Siem niet natuurlijk. We zetten wel eens de poort open zodat ze naar de buren kunnen maar probeer dan wel goed op te letten of wij of zij ze in de gaten houden. En Melle laat ik wel eens in de auto als ik op het schoolplein sta. Maar alleen als hij wakker is zodat hij me kan zien en niet in paniek wakker wordt. Ik veroordeel ook niemand hoor, merk dat ik het ook een lastig dilemma vind, ben blij dat wij er niet elke dag over na hoeven te denken. Straks als Melle goed op school zit hebben we continue rooster, zo fijn.

 • Reply
  inspinration
  26 april, 2016 at 07:17

  Hier een zelfde verhaal, ik hoorde het aan de schoolpoort en dacht, nee dat doen wij nooit. Maar ik pastte mijn mening aan. Baby vier is regelmatig alleen thuis gebleven. Wel een geval van ken je kind, ze sliep standaard lang en ik liet er alleen even liggen als ik verwachtte dat ze niet het eerste uur wakker zou worden (ik ben max kwartier weg). Als ik wel thuis ben ging ik ook niet met eerste geluidje naar boven of maakte ik het was ophangen af. Ze zou dus niet overstuur raken als ik niet meteen naast haar bed stond.. Ze kon ook niet zelf uit bed, dus haar bed was super veilig. Voor het geval dat mij iets zou overkomen onderweg, dan was ze ook veiliger in haar bed, dus die rede deel ik niet. Beter een halve dag huilen in bed alleen schept worden door een auto samen met mama. Ik schrijf dit helemaal niet om jouw te overtuigen, meer omdat je om pro meningen vroeg en nog niemand anders pro was 🙂

  • Reply
   MamaMaai
   26 april, 2016 at 08:00

   Weet ik hoor 😉 En inderdaad ben ik benieuwd naar hoe anderen dat doen. Snap wel wat je bedoeld met veiliger in bed dan in de auto, zo had ik het nog niet bekeken.

 • Reply
  Barbara
  26 april, 2016 at 13:23

  Hier hetzelfde dilemma, toen Liam 10 weken oud was, moest ik 3 keer per dag heen en weer naar school. Ivm reflux werd Liam opgenomen in het ziekenhuis voor een week, zijn slaapgebrek was hierdoor al enorm. Maar ik durfde hem nooit alleen achter te laten, wat het probleem nog groter maakte. Van de artsen kreeg ik advies om gewoon te laten slapen. Oef, wat vond ik dit eng. Maar met een briefje in mijn jaszak (met mijn adres en mijn baby ligt thuis te slapen-mlding) een appje naar mijn man, dat ik de kids ging halen, werd het al minder eng. We hebben er uiteindelijk een soort van camera geplaatst, waarmee je op afstand kan meekijken. Het heft Liam zeker goed gedaan en bracht mij meer rust, maar ik herken de gevoelens van de mama`s die het liever niet doen. Blijft echt een lastige afweging!

  • Reply
   MamaMaai
   27 april, 2016 at 09:10

   Oef 3x per dag. Wat was dat voor camera? Kon je die zien met je telefoon ofzo?

 • Reply
  Puck
  26 april, 2016 at 15:44

  Ik vind het ook lastig. Zou het niet snel doen. Een vriendin deed het wel eens om snel even een boodschapje te doen, zodat ze aan het avondeten kon beginnen (1 in bed). Zelf ga ik het probleem waarschijnlijk minder kennen omdat we er 2 hebben (en dat blijft zo) waarvan de jongste nu al minder slaapt dan de oudste.

  trouwens, hoe krijg je die facebook reacties op je site? Dat wil ik ook! Welke plugin is dat?

  • Reply
   MamaMaai
   27 april, 2016 at 09:10

   Facebook comments plug-in 😉

   • Reply
    Puck
    28 april, 2016 at 13:39

    Thanks! 😀

 • Reply
  Sheila
  26 april, 2016 at 17:58

  Hmm… ik sta hier heel neutraal in. Net zoals in heel veel dingen. Ik vind dat elke ouder heel goed kan inschatten of het wel of niet mogelijk/veilig/verstandig is. Elk kind is ook anders en ook elke ouder. Ik ben geen stress ouder en ben ook geen type die overal beren op de weg ziet. Mijn zoon heb ik nog nooit alleen hoeven thuis te laten (nu 17 maanden). Maar hij slaapt van ongeveer 18:00 tot 07:15 in principe tot één stuk door. En brand uitbreken? Je weet zelf ook wel dat die kans wel erg minimaal is (als in 0,0000001%). En als een kind ook tijdens het middagdutje in diepe slaap is en structureel tussendoor nooit wakker wordt? Ja, dan snap ik heel goed dat je kiest om even in 15 minuten een ander kind naar school te brengen.

  Ik denk dat het vooral belangrijk is om geen oordeel te vellen over anderen. En dat je vooral moet doen waar je je goed bij voelt. En ook proberen los te laten. Ik merk nu al dat ik dat loslaten makkelijk kan. En dat maakt mijn leven een stuk makkelijker, maar ook die van mijn zoontje. We zijn allebei erg relaxed.

  • Reply
   MamaMaai
   27 april, 2016 at 09:09

   Oké brand is misschien niet zo’n goed voorbeeld nee, die kans is klein maar is een angst van mij. Maar vind je dat ik een oordeel vel? Ik probeerd juist duidelijk te maken dat ik het dilemma zo goed begrijp. Ik zou het zelf nooit doen mijn kind alleen thuis laten omdat ik het doodeng zou vinden. Was ik maar zo relaxed. Maar ik snap heel goed dat het waardeloos is als je elke dag je kindje wakker zou moeten maken, dat is natuurlijk ook niet goed voor een kind.

 • Reply
  Karen
  27 april, 2016 at 08:35

  Van sommige dingen in het moederschap kan ik me voorstellen dat ik het nog wel zou doen, maar m’n kind alleen thuis laten, nee. Ik weet zeker dat ik dat nooit zou doen. Er kan veel te veel gebeuren en ik heb ook echt al wel eens nare dingen gehoord die zijn gebeurd bij anderen.

 • Reply
  Marlies
  27 april, 2016 at 11:27

  Ik heb het – denk ik – niet gedaan: mijn slapende jongsten (tweeling) alleen thuis gelaten om mijn oudste op te halen. Het waren sowieso slechte slapers, de kans dat ze beiden 15 minuten zouden slapen terwijl ik weg was, was zo goed als onbestaande die eerste maanden. Maar misschien had ik het wel gedaan als het anders was geweest (nu moeilijk voor te stellen). Wat wij wel deden toen onze oudste nog enig kind was en zij in een reisbedje sliep: in onze vakantiewoning gaan eten met de babyfoon in de hand (en deuren en vensters op slot). Of ik ging vroeger ook wel eens hardlopen toen ons oudste nog enig kind was en zij ’s avonds sliep. Ik weet niet of ik dat nog opnieuw zou doen. Misschien denk ik daar nu anders over. Maar toen zag ik daar duidelijk geen graten in. En er is nooit iets gebeurd… Mijn man en ik hebben niet zo’n probleem met loslaten. Playdates bij andere vriendjes zijn geen probleem (doen onze kindjes sinds ze 2,5 zijn… die andere ouders zijn ook ouders he), en ze mogen gerust ook alleen buitenspelen in onze tuin, of op een speelpleintje bij een tearoom, op voorwaarde dat ik weet dat ze er niet wegkunnen…

 • Reply
  Mimsemams
  27 april, 2016 at 11:54

  Ik laat de jongste soms wel slapen. Ik sta in 3 min op het schoolplein en ga dan weg als de bel gaat. Als mij iets overkomt, fietsen 4 buurvrouwen exact dezelfde route als ik. Die halen dochtertje dan heus wel op.

  Ik laat mijn kinderen dus nooit met babyfoon thuis. Dat ding werkt heus wel als ze huilen. Maar niet als ze stilletjes wakker worden en door het huis gaan sluipen. Of als er inbrekers komen.
  Dan betaal ik liever een oppas.

  Ik vind 7 min alleen overdag veel makkelijker dan een uurtje met de babyfoon s avonds.

  • Reply
   Marlies
   27 april, 2016 at 14:30

   ha, maar dat van die babyfoon was ook enkel toen ze nog baby was/waren, en dus niet zelf uit het spijlenbedje konden komen… Anders is dat inderdaad veel te gevaarlijk. Je wilt het toch niet riskeren dat ze ineens met het vuur of zo staan te spelen…

 • Reply
  Kim
  2 mei, 2016 at 14:04

  Oh men dit lijkt me zo’n lastig dilemma. Ik heb zelf geen kids maar ik denk dat het qua schuldgevoel best lastig is om je kleine alleen te laten. Maar ja als het goed doorslaapt.. lastig!

  • Reply
   MamaMaai
   3 mei, 2016 at 10:45

   Ja dat is het ook echt. Super lastig.

 • Reply
  Vanessa
  10 mei, 2016 at 11:51

  Hoi,
  Even om te melden dat er op volgende link een app staat waarbij je je kindje effectief kan ZIEN met behulp van een klein cameraatje. Logi Circle heet het.
  http://dietemiet.blogspot.be/

  Ikzelf heb een tweeling van 4,5 en heb ze nooit alleen thuisgelaten. Gewoon omdat dit nooit in me is opgekomen.
  Maar ik beken, als ze nét in slaap gevallen waren, ben ik wel naar de bakker of slager gegaan. Maar altijd met de raampjes open om te verluchten, altijd zo geparkeerd zodat ik mijn auto in het oog kon houden, nooit langer dan 10 minuten en vooral NOOIT als het warm weer was. Ik deed het dus ook, maar zeker niet onverantwoord …
  Groetjes,

  • Reply
   MamaMaai
   12 mei, 2016 at 09:36

   Ah dank je voor je toevoeging 🙂

 • Reply
  Daniëlle
  24 mei, 2016 at 15:04

  Als mijn jongste van 1.5 jaar oud nog slaapt als ik mijn oudste van de peuterspeelzaal moet halen of ik even snel naar de brievenbus wil.. Dan laat ik ze wel alleen thuis. Ik ben niet zo bang dat er in die 5-10 minuten brand uitbreekt..

 • Reply
  Liesellove
  30 november, 2017 at 16:43

  Hier is het iets dat ik wel geleerd heb al klinkt dat misschien fout. Ik woon op 1 minuut stappen van school, moet daarbij geen straat over steken en ik kom amper verkeer tegen. Vele ouders weten waar ik woon en familie weet dat ik ze laat liggen als ik naar school moet. De slager etc. is pakweg vijf minuten verder weg, dan doe ik het niet omdat ik daar geen controle over de tijd heb. C. is zo gevoelig aan slaap dat ik haar liever niet wakker maak. Want anders is het nog meer gehuil dan normaal (en ze huilt best veel haha.) Het is iets waar ik niet trots op ben, soms durf ik het zelfs niet vertellen (dus amai straf dat ik dat hier durf typen.). Maar ondertussen ben ik er wel uit dat er volgens mij meer met haar kan gebeuren als ik ze snel snel van de tweede verdieping ga halen, meeneem in de draagdoek, haar blootstel aan alle pulkende kleuterhandjes en dan thuis kom met een kleuter die flipt omdat ze honger heeft enzo. Als ik met de auto moet, doe ik het niet. Maar ik zou begrijpen dat iemand dat wel doet, zolang die dan maar een bericht voorziet. En ik snap ook dat je niet durft, hier is dat ook maar langzaam aan gekomen en de schoolsituatie is hier nu éénmaal ideaal. Op de speelplaats heb ik denk ik zelfs bereik met de babyfoon…

  • Reply
   MamaMaai
   1 december, 2017 at 08:58

   Dat is inderdaad een hele ideale schoolsituatie, die hebben we hier niet. De school staat op een industrieterrein en niet in een wijk. Wat jij beschrijft vind ik wel wat anders, ik zou een 10 minuten moeten fietsen (of met de auto) en nog langer met twee kids terug. En dan is er altijd wel wat, jas vergeten, tas vergeten, ouders of juffen die me aanspreken, zo ben je uiteindelijk wel ff weg van huis. Voor ons is dat not done. Maar begrijp jouw situatie heel goed, fijn dat het op die manier kan.

  Leave a Reply